Odsjaj nasuprot okidaču – kako da prizovete osećanje radosti kad god vam je potrebno

Dok su okidači ono što nas izbacuje iz ravnoteže, kidaju nam živce i teraju da reagujemo ljutnjom i besom, odsjaj ima upravo suprotan efekat – donosi smirenost, radost i osmeh. I to može biti bilo šta – pogled na zalazak sunca, maženje kućnog ljubimca, prijatan miris… U okruženju prepunom frustrirajućih stimulacija, odsjaj može biti odgovor na regulisanje preopterećenog nervnog sistema, način da u trenutku povratite ravnotežu i dobro raspoloženje.

Termin glimmer postao je popularan na TikToku 2022. uvodeći koncept suprotan od trigger – ako nas nešto podstiče da „prsnemo“ i reagujemo nekontrolisano, onda postoji i nešto što nas u trenutku podstiče da osetimo milinu, radost, smirenost. Kao kada baterijskom lampom osvetlimo nešto u mraku, naša pažnja se usmerava na nešto lepo i prijatno, što izaziva prijatne senzacije i osećanja – odsjaj je nešto poput pozitivnog okidača, koji popravlja raspoloženje.

Šta sve može biti vaš odsjaj

Osećanje prijatnosti, izazvano spoljnim sadržajem ili senzacijom, koje se razliva u vama poput talasa topline, „topi“ vas iznutra, umiruje i uravnotežuje, može izazvati mnoge prirodne pojave ili male stvari u kojima uživate. To može biti osećaj topline sunca na koži, miris borova, pokošene trave, lavande, slankastog morskog vazduha (ili bilo koji miris koji volite, ili vas podseća na detinjstvo), pojava duge, odblesak sunčeve svetlosti na vodi, maženje psa ili mačke, zelenilo i priroda oko vas, osmeh koji vam nepoznata osoba upućuje u prolazu, osećaj svežine koji imate kada se istuširate, ili legnete u čistu posteljinu… Mnoge prijatne senzacije i prizore koji nam daju odsjaj svi poznajemo i delimo, a neke su za svakog specifične, jer su povezane sa prijatnim uspomenama – određeni zvuk ili miris, mogu vas u trenutku vratiti na mesto na kome ste se osećali zaštićeno, opušteno i srećno, a takva mesta postoje u svakome od nas.

Kako rade okidači

Kada reagujete na okidač, mozak se povezuje sa prošlim traumatskim događajima i dovodi telo u stanje pripravnosti, kao da se to dešava upravo sada. Strah i ljutnja deo su mehanizma opstanka „bori se ili beži“ koji je od pomoći u susretu sa divljom životinjom – ali uopšte ne pomaže kada se susrećete sa svojim sećanjima i osećanjima.

U tom stanju, aktivira se simpatički nervni sistem, koji reguliše telesne reakcije na stresnu situaciju, povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak i pumpa dodatni adrenalin, kako bi vas pripremio za opasnost. Ako se ovaj sistem prečesto aktivira, može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, poput visokog pritiska i nesanice. U bihejviorističkoj teoriji, koristi se analogija merdevina – na dnu lestvica, nalazi se stanje zamrzavanja, koje dovodi do imobilizacije i strah, srčani ritam i pritisak mogu opasti.

Sako: P….S…Fashion, Haljina: Mona, Marama: Weekend Max Mara (MiaMaya), Papuče: Aldo, Torba: Marc Jacobs MiaMaya, Sat: Swarovski

Pročitajte i ovo: Stvari koje vaše unutrašnje dete želi da čuje od vas

Kаda osetite odsjaj

Cilj je doći do vrha merdevina, koji je povezan sa društvenim angažmanom i bezbednošću. Ovo aktivira parasimpatički nervni sistem (poznat kao odmor i varenje) i dovodi telo u homeostazu. Više vremena provedenog u stanju aktiviranog parasimpatičkog nervnog sistema, smanjuje rizik od bolesti i podržava mentalnu stabilnost.

I kao što okidači pokreću telo i um i dovode ih u stanje spremnosti na beg ili borbu (ili u zamrzavanje), tako odsjaj pokreće telo u osećaj sigurnosti i povezanosti – i dok je veći deo aktivnosti u konceptu merdevina haotičan, ipak je moguće regulisati svoje mesto na njima.

Tehnika dubokog disanja vas, na primer, može premestiti sa mesta borbe ili bekstva, na mesto smirenosti i jasnoće. Ali, ako ste u zamrznutom stanju, najpre se morate prebaciti u pobuđeno adrenalinsko stanje, pre nego što pređete u smirenost.

Kako da pronađete više odsjaja

Verovatno možete brzo i lako da identifikujete okidače u svom životu, ali može vam biti teže da identifikujete odsjaj. U tome vam može pomoći praktikovanje svesnosti ili neke vrste uzemljenja, pre nego što pokušate da otkrijete pojavu ili senzaciju koja u vama pokreće radost, smirenost i osećanje bezbednosti.

Razmislite o trenucima (ma koliko kratkotrajnim), kada ste se osećali bezbedno i povezano, sami sa sobom, ili sa drugima. Odsjaj svako oseća na svoj način, manje ili više intenzivno, ali to su uglavnom ona topla i nejasna osećanja prijatnosti i bezbednosti i često su vezana za najdraže uspomene iz detinjstva.

Kao što okidači mogu biti unutrašnji i spoljašnji – od pomisli na traumatičnu situaciju, koja se spontano pojavljuje, do pesme koja izaziva intenzivna osećanja povezana sa situacijom, tako deluje i odsjaj – upravo, nečiji okidač može biti vaš odsjaj i obrnuto. Da biste utvrdili šta vam donosi radost i mir – da biste identifikovali svoje signale odsjaja, kako biste ih prizvali kad god vam je to potrebno, pokušajte sa sledećim vežbama:

Zatvorite oči i zamislite mesto na kome se osećate smireno i bezbedno. To može biti stvarno mesto na kome ste bili, neko sa slike koja vam se dopala, ili neko izmišljeno. To mesto je vaše utočište, koje možete posetiti u svojim mislima, kad god vam je potrebno da se smirite i steknete jasnoću.

Setite se situacija u kojima ste se kao dete osećali sigurno i zaštićeno – tim situacijama možete emocionalno i mentalno pristupiti i kao odrasla osoba. Možete posetiti dete u sebi, koje je srećno i bezbrižno. Ako nemate takva sećanja iz detinjstva, razmislite o tome kako biste mogli da utešite dete u sebi i učinite da se oseća zaštićeno – da li postoji neko ko može da vas zagrli i pruži vam taj osećaj, ili možda želite da se uvučete pod plišano ćebe i pokrijete se preko glave?

Prizovite odsjaj kad god se osećate preopterećeno i umorno – vaš um ima moć da vas regeneriše i obnovi energiju, ako ga koristite kao alat kojim možete upravljati i uz pomoć koga možete istraživati sopstvene duševne dubine, u potrazi za skrivenim dragocenostima.

Pročitajte i ovo: Odaberite osmeh – prednosti smeha za zdravlje i raspoloženje

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.