Ovaj recept za večeru (za 15 minuta) pravila je Audrey Hepburn kad joj je bila potrebna uteha

Eteričan lik pokojne glumice Audrey Hepburn ne upućuje vas da razmišljate o hrani, jer je izgledala kao da joj hrana uopšte i nije potrebna – to je nekako previše zemaljski čin za nju. Međutim, kada pogledate čuvenu glumicu kao majku, suprugu, aktivistkinju, otkrićete mnoge zanimljive  činjenice – Audrey je uvek imala pri ruci zalihu čokolade, organizovala je brojne večere, nosila testeninu u koferu kad je putovala u Japan, uzgajala je paradajz u svojoj bašti… I volela je testeninu na najjednostavniji način  –  pasta sa kečapom bila je njena omiljena utešna hrana, koje se jednostavno priprema i vrlo je ukusna.

Ovaj neobičan podatak otkriven je u knjizi “Audrey at Home” koju je vrlo toplo napisao njen mlađi sin, Luka Doti. Knjiga je poput spomenara, ispunjena brojnim ličnim fotografijama i receptima, pa iako ne ne sadrži mnogo teksta, pruža više uvida u život Audrey Hepburn nego mnoge tradicionalne biografije.

 

Neobičan gastronomski izbor glumice

“Audrey at Home” nudi brojne recepte autentičnih kulinarskih vrednosti (kao što je pečeni krompir sa dimljenim lososom i omiljeni kolač bez brašna), ali pasta sa kečapom posebno privlači pažnju. To je zaista jelo za utehu, u trenucima kada jednostavno nemate energije za bilo šta drugo i želite brzi obrok koji ćete pojesti ušuškani na kauču pred TV-om. Umesto da otvorite konzervu sardine, možete izvesti nešto malo sofisticiranije što će ponegovati vaša umorna čula i dušu, a zbog čega nećete morati u nabavku.

Ovaj recept otkriva mnogo o Audreynoj ranjivosti, kada saznate da je odrasla u okupiranoj Holandiji tokom Drugog svetskog rata i doživela gubitak više članova porodice koji su bili aktivni u pokretu otpora, a hrana je bila oskudna i ništa nije preticalo.

“Provela je detinjstvo u ratnim godinama bez ikakvih užitaka,” piše Doti. “Kada su bombe postale prošlost, mama se vratila strogim baletskim treninzima, a zatim se prilagodila svojoj glumačkoj karijeri. Konačno je mogla da se opusti, a njen pojam dobrog života obuhvatao je sedenje ispred televizora sa tanjirom paste sa kečapom.”

Kako se priprema pasta sa kečapom

Postoje finese – nije dovoljno da samo skuvate testeninu i sipate kečap. Idemo redom:

Počnite sa 250 grama penne ili pennette testenine. U veliki lonac sa dosta slane vode dodajte testeninu i kuvajte dok ne omekša (ali da ne postane prekuvana), zatim je procedite i sačuvajte oko četvrtinu šolje vode od testenine.

Vratite vruću testeninu u lonac i dodajte dve kašike maslinovog ulja i kašiku putera. Lonac stavite na vrlo nisku temperaturu i mešajte minut ili dva dok testenina ne postane sjajna. Zatim stavite poklopac i sklonite lonac sa šporeta da odstoji još minut-dva. Ovo je tehnika koja čini testeninu svilenkastom i izuzetno ukusnom.

Dodajte nekoliko mlazeva kečapa u lonac – koliko da boja testenine postane ružičata i nekoliko kašika narendanog tvrdog sira. Audrey Hepburn je koristila ementaler, ali se može koristiti i parmezan. Sve dobro promešajte, dodajući kašiku ili dve vode od kuvanja testenine koju ste sačuvali, kako bi se kečap ravnomerno rasporedio.

Naravno, recept možete prilagoditi po svom ukusu i dodati još sastojaka, za veći gastronomski užitak – propržena slaninica sa nekoliko naseckanih čenova belog luka je uvek dobar izbor, koji samo malo produžava proces spremanja. A ako ste već razmišljali o konzervi tunjevine, pre nego što ste se odlučili za ovaj recept – dodajte je na kraju ili je servirajte posebno i jedite zajedno sa testeninom.

Pastu poslužite u činijama s dodatnim sirom na vrhu, uz još malo kečapa po želji. Pustite neki od svojih omiljenih filmova sa Audrey Hepburn i uživajte!

Pročitajte i ovo: Recept Pamele Anderson za njenu omiljenu supu od sočiva

Brankica Milošević