Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pet ključeva za razbijanje porodičnih obrazaca

Porodični obrasci su ponašanja koja se prenose kroz generacije; vaše psihološko, karmičko, energetsko i genetsko nasleđe, najšire posmatrano. U porodičnoj terapiji uzima se temeljna porodična anamneza, koja razmatra odnose i relacije članova porodice onoliko daleko u prošlost koliko možete da se setite i, kada se napravi nacrt, možete da vidite kako se porodični obrasci granaju, modifikuju i nastavljaju da se odigravaju kroz vas i vaš život. A u svakoj porodici ima opterećujućeg nasleđa, jer teško da postoji neko ko je izbegao ratove, progone, gubitke, strahove, porodične tajne i sramote koje se kriju od svih i koje možete razotkriti zaobilaznim putevima, povezujući delove priča koje ste čuli kao dete, sa svojim ponašanjem i situacijama koje vam se u životu ponavaljaju.

Pojedine traume ste doživeli, a druge ste nasledili, porodični obrasci teže da se ponavljaju i odslikavaju dalje kroz generacije, kao da imaju sopstveni život – ili samo traže način da budu shvaćeni, procesuirani i prevaziđeni. Možda je to opterećujuće nasleđe nosilac najvažnijih lekcija u vašem životu, a obrasci koje prepoznajete šansa da se oslobodite, da prekinete krug i oslobodite svoje naslednike (decu i unuke) tog tereta.

Porodični obrasci i genetika

Istraživači mogu da utvrde kako se promene u DNK prenose nakon traumatskih događaja – traume menjaju genetski zapis i mogu nas usloviti i pre rođenja, čak i pre začeća. Ako se iz nekog razloga prekine veza između majke i bebe i majka ne može da brine o detetu, sposobnost deteta da ostvari sigurnu vezanost može biti narušena. Odrastajući sa nesigurnom vezanošću za odrasle od kojih zavisi, dete prenosi svoju nesigurnost kao obrazac ponašanja u svoj odrasli život u kome može iskusiti hroničnu nesigurnost i nesposobnost da ostvari bliske i stabilne emotivne odnose i veze. Ukoliko tokom života i roditeljstva ne razreši ovaj obrazac, on će nastaviti svojim genetskim putem da pronalazi načine realizacije kroz živote potomaka.

Hronični stres koji plod doživi u materici, može dovesti do narušenog zdravlja. Čak i kulturna i društvena uslovljenost kod novorođenčadi i dece može izazvati epigenetke promene slične tramumatskim efektima nasilja i oskudice.

Svesnošću i namerom, ovi uticaji se mogu prepoznati, identifikovati, razumeti i razrešiti. Negovanje pozitivnih emocionalnih kvaliteta kao što je ljubav, zahvalnost, empatija, može ponuditi pomoći da se porodični obrasci razgrade i izgube snagu. Postoje terapeutske tehnike koje pomažu osobi da prođe kroz generacijeske traume i da shvati uticaj koji porodični obrasci imaju na njen život – postoje načini da promenite priču, koja menja vaš život. A da biste promenili svoju priču, prvo morate znati šta vam pričaju porodični obrasci.

Pročitajte i ovo: Kako da se oslobodite strepnje i prihvatite neizvesnost

Lečenje prošlosti

Istražite svoje porodične priče, koliko god možete daleko, uzimajući u obzir porodice oba roditelja. Pronađite nekog ko se seća stvari koje su se događale dok ste bili dete, ili pamti priče koje je čuo u svom detinjstvu, da biste povezali i shvatili osnovni narativ svojih porodičnih priča. To je sjajan alat za podizanje svesti – porodične priče vam pomažu da shvatite odakle potičete i možete steći značajne uvide o tome zašto sebe i svoj položaj u svetu vidite i doživljavate na određen način, mogu vam pružiti perspektivu koju niste ranije razmatrali.

Ponovno pričanje starih priča je kao paranje čipke – oživljavanjem prošlosti rasplićete suptilne porodične obrasce, prateći trag uzorka daleko koliko možete da dosegnete. Iz pomoć porodičnih konstelacija i sistemeske porodične terapije, možete doznati stvari koje su generacijama bile sakrivene, a koje imaju snažan uticaj na vaše životne izbore. Generacijske traume se mogu rasvetliti i sagledati u novom svetlu, a to je korak ka ličnom isceljenju, koje nosi buduće generacijsko rasterećenje vaših potomaka. I znajte da je dejstvo u sadašnjem trenutku moćno – kada vi rasvetlite porodične obrasce, kad ih se oslobidte u počnete da praktikujete nove načine ponašanja, kad steknete nova uverenja i osnažite svoje vrednosti – na energetskom nivou, vi obavljate ovaj posao za svoje pretke i za svoje naslednike, bez obzira što su preci pokojni, deca odrasla, a unuci možda već rođeni (ili još nisu). Iako ste genetiku već preneli svojoj deci (i unicima), oslobađajući sebe, pomoći ćete i njima da se rasterete i promene svoje genetske zapise, čak i nesvesno.

Pet ključeva za porodične obrasce

Proširite persepktivu. Kada vidite kako ste bili uslovljeni da se ponašate ili reagujete na osnovu porodične istorije, zapitajte se da li to ponašanje radi za vas u sadašnjosti i da li je ta priča istinita za vas. Kada utvrdite da nije, odlučite da promenite svoju priču.

Preuzmite odgovornost. Porodični obrasci su uticali na formiranje vaših stavova i izbora, vaših uverenja i vaše životne priče – i vi niste u tome svesno učestvovali. Ali ni vaši preci vas nisu namerno i svesno opteretili takvim nasleđem. Oni nisu ni znali da postoji takva stvar kao što su porodični obrasci – vi znate. Pošto imate saznanje, sva odgovornost je sada samo vaša.

Oprostite i otpustite prošlost. Sve što se događalo, generacijama pre vas, porodična mreža koju nikada niste upoznali, rezultirala je vašim osvešćenjem i preuzimanjem odgovornosti. Oprostite svojim precima sve njihove greške i zablude, oprostite i ono što oni nisu nikada oprostili – možda ćete morati to da radite dugo, kroz neku tehniku i praksu, da biste oslobodili veliku količinu zarobljene energije – da biste razrešili brojne mrtve čvorove na porodičnoj mreži. Opraštajte i otpuštajte, od srca i s ljubavlju.

Osetite zahvalnost – sav taj teret dospeo je do vas, da bi bio razrešen. Budite zahvalni precima za njhovu snagu i slabosti – snagu ste takođe nasledili, da biste mogli da se pozabavite zadatkom koji ste dobili, a budite zahvalni i za slabosti, koje su vam pomogle da shvatite koji i kakvi porodični obrasci su uslovili vaš život. Pronađite skromnost u zahvalnosti i budite sigurni da ste dobili najbolji mogući genetski materijal – baš onaj koji vam je bio potreban za osvešćenje, rast i razvoj. Idite još dublje i shvatite da ništa nije slučajno i nasumično i da je vaša duša izabrala, van vaše ličnosti i svesti. I to je bio najbolji izbor, na kome treba da budete zahvalni.

Promenite svoju priču. Osmislite nov, zdraviji narativ za sebe i počnite da ga živite. Koliko god ti koraci koje pravite sa novog mesta u sebi bili mali i nesigurni, doneće vam osećanje duševnog mira, sigurnosti u sebe, uverenost da radite ono što je najbolje za vas i ono što treba da radite. Obavljate svoj životni zadatak, ispunajvate misiju svoje duše, živite svoj život. Pričajte svoju priču sa ljubaznošću i razumevanjem. Podelite svoju istinu sa svojom decom, porodicom, prijateljima. Možete im pomoći i inspirisati njihovo osvešćenje svojom pričom o isceljenju – priče iz života imaju čudesnu moć, kada su prožete ljubavlju i razumevanjem.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađete isceljenje posle životnih slomova i gubitaka

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.