Najbolje poze u seksu uz koje ćete prebroditi moguće probleme

Pojedine uobičajene poteškoće, koje kvare uživanje, mogu se donekle prevazići ili ublažiti, ako primenjujete odgovarajuće poze u seksu. Bilo da se radi o prevremenoj ejakulaciji, nedovoljnoj erekciji, bolnom odnosu, nedovoljnoj stimulaciji klitorisa ili nedostatku emocionalne povezanosti, određeni položaji su bolji od drugih i mogu vam pomoći da upravljate poteškoćama.

Bol i nelagodnost tokom seksa ne doživljavaju samo žene u menopauzi, ili one koje se suočavaju sa određenim reproduktivnim stanjima. Jedno skorašnje istraživanje pokazalo je da jedna od deset žena ima iskustvo bolnog seksa, dok se drugi uobičajeni problemi odnose na muškarce – i to su erektilna disfunkcija i prerana ejakulacija.

Ukoliko se suočavate sa određenim preprekama u krevetu, koje vam ometaju uživanje, stručnjaci savetuju da praktikujete poze u seksu koje će vam mogu pružiti veću udobnost, stimulaciju, ili bliskost.

Najbolje poze u seksu za prevazilaženje bolnog odnosa

Poze u seksu koje omogućavaju bolju kontrolu penetracije, odnosno, ograničenje dubine penetracije, najbolje su kada je bolan seks problem sa kojim se suočavate. Ukoliko suvoća vagine izaziva bolan odnos, lubrikanti će svakako pomoći, ali položaj „kaubojke“ u kome vi imate kontrolu nad pokretima, pomoći će da odredite dubinu penetracije i održavate je na nivou koji vam najviše odgovara, ili je produbljujete onoliko postepeno koliko vam je potrebno da se prilagodite.

Poza kašike je takođe korisna kada pokušavate da ograničite dubinu penetracije zbog bola u vagini. Kada ste okrenuti leđima partneru, u ležećem položaju, zadnjica zapravo predstavlja prepreku koja ublažava intenzitet pokreta i ograničava penetraciju. Ovaj položaj takođe spada u poze u seksu koje podstiču produžavanje odnosa, odnosno, preranu ejakulaciju.

Poze u seksu protiv prevremene ejakulacije

Kao što smo već rekli, položaj kašike je dobar za odlaganje ejakulacije, jer pruža dovoljno stimulacije da se održi erekcija i nivo uzbuđenja, ali i mogućnost da se upravlja intenzitetom i da se odnos produži. Pritom, ovo je prisan položaj, koji omogućava kontakt velike površine kože na kožu, grljenje, milovanje i dodatnu stimulaciju klitorisa. Obezbeđuje dobar dotok krvi do penisa, dok zbog ugla i plitkog potiska usporava seks i podstiče intiman doživljaj vođenja ljubavi.

Misionarski položaj takođe spada u poze u seksu koje omogućavaju muškarcu da kontroliše brzinu potiska, ili da se zaustavi pre kritičnog momenta. To je tehnika koju preporučuju stručnjaci – kada muškarac oseti da je ejakulacija blizu, a želite da je odloži, treba da stane i fokusira se na disanje, zajedno sa partnerkom. Oboje možete prosto držati jedno drugo, gledati se u oči i disati, održavajući visok nivo emocionalne povezanosti, dok puštate da se telesni naboj stiša. Zatim, možete nastaviti u laganom tempu ili preći na položaj kašike.

Pročitajte i ovo: Koliko često bračni parovi (treba da) imaju seks?

Najbolje poze sa stimulaciju klitorisa

Stimulacija klitorisa je neophodna i tokom predigre, ali i za vreme seksa – i ovde se preporučuje položaj „kaubojke“, u kome se možete kretati gore-dole, ili se priljubiti karlicom uz partnera i u dubokoj penetraciji trljati napred-nazad o njegovu pubičnu kost. Osim toga, dodatna stimulacija klitorisa može se lako uključiti uz pomoć prstiju ili seksualnih igračaka.

U poze u seksu koje omogućavaju pristup klitorisu spada i doggy stil, koji muškarcu omogućava da upravlja brzinom i dubinom penetracije (i veoma je stimulativna, kada je u pitanju održavanje erekcije), dok mu istovremeno ostavlja slobodnu ruku, da se pozabavi stimulacijom klitorisa partnerke.

Najbolji seksualni položaji za jačanje erekcije

Dakle, doggy stil je prva preporuka za jačanje erekcije, jer je za muškarce stimulativna ne samo zbog osećaja, već i vizuelno. Posmatranje penisa koji prodire, obline isturene zadnjice i izvijenih leđa partnerke predstavlja vrlo uzbudljiv i podsticajan prizor. Dotok krvi do penisa je neometan u ovom položaju, koji je i dovoljno udoban za oboje partnera. Druga na listi za poze u seksu koje stimulišu erekciju je „obrnuta kaubojka“ u kojoj je partnerka odozgo, ali okrenuta leđima. Ovaj položaj ženi daje kontrolu nad dubinom i brzinom penetracije, a muškarcu omogućava stimulativan prizor, dok udobno leži na leđima.

Najbolje poze u seksu za dublju penetraciju

Još jedno uobičajeno seksualno pitanje je postizanje dublje penetracije, koju takođe omogućava doggy stil. Očigledne prednosti ove poze su za partnera koji vrši penetraciju, jer ima dobar pristup, ugao i kontrolu pokreta. Ipak, među najbolje poze u seksu spada „lotos“ položaj, koji omogućava duboku penetraciju i veliku prisnost tokom seksa.

Ako vam je ipak najudobnija misionarska poza, možete postaviti jastuk ispod krsta, kako biste promenili ugao i omogućili dublju penetraciju. Takođe, modifikovan misionarski položaj sa nogama podignutim na ramena partnera, omogućava duboko prodiranje.

Najbolji položaji za stvaranje intimnosti

Ako je više intimnosti ono što tražite, među najbolje poze u seksu su položaj lotosa i misionarski položaj. Lotos je možda malo zahtevnija poza, u kojoj muškarac seda sa nogama ukrštenim kao za meditaciju, dok se partnerka smešta u njegovo krilo, obgrlivši ga nogama. U ovom prisnom položaju muškarac može lakše da manevriše, mada blizak zagrljaj ne obezbeđuje mnogo prostora za manevar – zato je penetracija duboka, a kontakt kože na kožu, gledanje, ljubljenje i milovanje možete praktikovati sve vreme tokom vođenja ljubavi.

Misionarski položaj takođe obezeđuje bliskost kontakta i mogućnost brojnih modifikacija podizanjem nogu, podizanjem muškarca na ruke (sa osloncem na dlanove), ili savijanjem jedne noge (muškarac) i podupiranjem kukova (žena). U ovom položaju možete usporiti i posvetiti se emocionalnom povezivanju, dopustivši da intenzitet osećanja pojačava intenzitet senzacija.

Pročitajte i ovo: Poze iz Kama sutre koje sigurno možete da izvedete

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.