Koliko često bračni parovi (treba da) imaju seks?

Seks u braku (i u životu) ima svoje faze, periode, uspone i padove, a ako se suočavate sa silaznim periodom koji se, izgleda, pretvara u „novu normalnost“, lako možete postati malodušni. Možete kriviti sebe ili partnera i pokušavati da nešto zaključite (najgora opcija) upoređujući svoj seksualni život sa dinamikom seksualnog života drugih parova. Možete ispitivati prijateljice (diskretno ili direktno), da biste stekli uvid u to da li su zadovljne seksom u braku i koliko ga često imaju, a odgovori vas mogu iznenaditi – jer svi mogu biti različiti. Osim toga, njihova iskustva su se možda uvek razlikovala od vaših, samo to niste znali.

Kada seks u braku više nije kao što je bio, možda više nikada i neće biti – ali može biti ispunjavajući i zadovoljavajući na nov način.

Šta kaže statistika

Pojedina istraživanja iz 2017. godine pronašla su da prosečni bračni parovi imaju seks 56 puta godišnje, što je otprilike, jednom nedeljno. Druga istraživanja daju nešto manje brojke, ali testovi su pokazali da su najsrećniji parovi koji imaju seks u braku na nedeljnom nivou.

Kada ste u braku ili dugoj vezi, prirodno je da vidite promene u učestalosti seksa – na početku obično postoji period visoke seksualne aktivnosti, ali vremenom faktor uzbuđenja opada, kao i seksualna učestalost. Ljudi se vraćaju na „fabrička podešavanja“, a njihov prirodni libido može biti neusklađen – jedan partner želi više seksa, dok je drugi zadovoljan i sa znatno manje. Prirodni libido je drugačiji za svakoga – neko ima želju za seksom svakog dana ili više puta nedeljno, a nekome je dovoljno i jednom mesečno, ili ređe. Želja za seksom varira i na osnovu faktora kao što su stres, san, lekovi (medicinska stanja), ishrana, kondicija. Ako se vi i vaš partner suočavate sa neskladom između libida, to ne znači da je seks u braku loš ili da vodi u urušavanje odnosa. Čak i ako ste u odnosu bez seksa, ili ga imate manje od deset puta godišnje, još uvek može biti živa i snažna.

Ukoliko ste zabrinuti i nezadovoljni promenama u svom seksualnom životu, postoje stvari koje možete preduzeti da biste ga popravili. Potrebno je da se oduprete stresu i raznim inhibitorima koji se sa godinama nagomilavaju i da se borite da biste stvorili prostor za radostan i zadovoljavajući seks u braku.

Pročitajte i ovo: Kada i dalje želite seks – ali ne sa svojim partnerom

Kako da postavite ciljeve za bolji seks u braku

Možda oboje znate da želite češći i bolji seks, ali niste sigurni na šta ciljate. Iako je češći seks povezan sa nivoom sreće u odnosu, ta povezanost se zapravo odnosi na seks jednom nedeljno. Učestaliji seks nije pokazao povezanost sa srećom i zadovoljstvom u braku. Istraživanja sugerišu da je važno održavati intimnu vezu sa partnerom, ali da učestali seks može sam po sebi postati izvor stresa (ako osećate obavezu da imate seks više puta nedeljno, jer partner ima veći libido).

Fokusirajte se na kvalitet doživljaja, umesto da brinete zbog učestalosti, savetuju stručnjaci.

Prvi korak ka postizanju obostrano zadovoljavajućeg seksualnog života je razgovor sa partnerom o obostranim željama. Možete se prisetiti svojih najboljih seksualnih doživljaja dok gledate fotografije iz perioda kada ste bili strastveni i razigrani – razmišljanje i razgovaranje o kvalitetnim iskustvima bolji je pristup nego fokusiranje na brojke. Komunikacija će vam pomoći da bolje razumete šta se promenilo, šta nedostaje u vašem odnosu i šta je ono što ste oboje voljni da preduzmete. Razlika u seksualnim potrebama može značiti da želite više bliskosti i dodira sa partnerom van spavaće sobe, ali to je nešto što morate shvatiti i jasno izneti svom partneru.

Postavite kao cilj da imate seks jednom nedeljno i pokušajte da ga ostvarite. Seks u braku obično gubi spontanost, zbog okolnosti, preopterećenosti obavezama, dece, posla, ali možete ga zakazati. Vikendom možete odvojiti vreme koje ćete posvetiti telesnom uživanju, koje možete obogatiti masažom i maženjem (da probudite čula) i isprobavanju tehnika kojima vas može podučiti tantrički seks i druge meditativne seksualne prakse. Sama činjenica da ste odvojili vreme i da ulažete energiju, da se trudite i da vam je stalo, daće vam osećaj da radite na zajedničkom zadatku, čiji je smisao obostrano uživanje i blagostanje.

Imajte u vidu da seks u braku ne isključuje masturbaciju – samostalno uživanje može zatvoriti jaz između neusklađenog libida i isključiti pritisak na partnera koji nema tako izraženu želju za seksom. Osim toga, samozadovoljavanje vas usklađuje sa sopstvenim potrebama i pomaže da proširite vidike. Razmislite o upotrebi vibratora i drugih seksualnih igračaka, koje možete koristiti i sami i zajedno.

Učestalost seksa nije jedini pokazatelj nivoa zadovoljstva u dugoročnim odnosima – vaša veza može biti seksualna i ispunjavajuća kroz flert, romantične gestove, iskazivanje nežnosti. Više se radi o tome da izražavate želju da održite snažnu emocionalnu vezu, nego o bilo čemu drugom. Dakle, bez ozbira da li imate seks više puta nedeljno ili mesečno, ii ređe, važno je da osećate pripadnost i duboku povezanost sa partnerom.

Pročitajte i ovo: Poze iz Kama sutre koje sigurno možete da izvedete

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.