„Ne danas“ – mantra za smanjivanje pritiska svakodnevne prezauzetosti  

Ako se i vi osećate poput hrčka koji trči u točku i nikuda ne stiže, potrebno vam je da smanjite pritisak koji prezauzetost stvara na dnevnom nivou. Ništa neće zaustaviti taj točak, osim vas – jer vi trčite u njemu i vi morate napraviti pauzu i promeniti način razmišljanja.

„Ne danas“ je moćna mantra koja će vam pomoći da se suprotstavite težnji da stalno budete zauzeti – jer ako niste, onda ste lenji, neproduktivni i nekorisni. Radi se o tome da sebi date dozvolu da se odmorite, brinete o sebi i postavite granice bez osećanja krivice i da se setite da je u redu da kažete „ne danas“ zadacima ili aktivnostima koje su nepotrebne, ili su prosto previše za vas.

Prezauzetost – posledica kulture produktivnosti

Ako niste stalno nečim zauzeti, možete biti viđeni – ili sami sebe videti – kao lenji ili neambiciozni.

Na poslu postoji pritisak da uvek budete na raspolaganju i efikasno ispunjavate zadatke ograničene kratkim rokovima; u školi, učenici žongliraju zadacima, učenjem i vannastavnim aktivnostima (ako vaše dete ne ide na trening, u muzičku školu i školu stranih jezika, zaostaće za drugom decom); a slobodno vreme mora da bude struktuirano i kvalitetno, jer moramo da se posvetimo i deci i partneru i sebi i da održavamo prijateljstva i negujemo svoje hobije i interesovanja.

Nema predaha u tom rasporedu i nema prostora za opuštanje – osim ako ono nije zakazano na 20 minuta meditacije između dve aktivnosti. Ne raditi nešta deluje kao nemoguća misija, koju bi svakako morali da sprovodite u tajnosti, jer, ako vas uhvate da ništa ne radite, mogu vas osuditi i odbaciti – mnogi futuristički filmovi govore o tome na vrlo zabrinjavajuć i zastrašujuć način, skrećući nam pažnju na toksičnu produktivnost i prezauzetost, koja ima ozbiljne zdravstvene i socijalne posledice.

Burnout i stres su najveće bolesti savremenog društva, koje su nastale zajedno sa pritiskom produktivnosti, a ispoljavaju se kroz gubitak energije koji narušava fizičko zdravlje, kao i kroz anksioznost i depresiju. Prezauzetost i preopterećenost su sinonimi modernog, ali ne i zdravog društva. A ipak, danas se više nego ikada ranije insistira na zdravom načinu života, brizi o sebi, uspostavljanju balansa između poslovnog i privatnog života, upravljanju vremenom, kanalisanju stresa, vežbanju, zdravoj ishrani i praksama svesnosti. Sve nam je to potrebno da bismo postali super-ljudi (što možda znači napola roboti), jer samo tako možemo preživeti prezauzetost, ne razvijajući fizičke bolesti i mentalna stanja, koja će nas naterati (ili nam omogućiti?) da stanemo i ozbiljno se zamislimo nad smislom takvog načina života. Briga o sebi postaje samo još jedan oblik produktivnosti, nešto što moramo da radimo, da ne bismo posustali i izgubili trku, a pronalaženje vremena za sebe postaje kviz u kome se nadmećemo sa drugima koji takođe pokušavaju da pronađu malo vremena za sebe, kao da to vreme moramo zaslužiti pobedama, bez svesti da nam ono prirodno pripada.

Koncept borbe, ambicije, takmičenja i pobede definiše prezauzetost i preopterećenost na svim frontovima.

Usvajanje mantre „ne danas“ može nam pomoći da se povučemo sa frontova, spustimo oružje i latimo se nekih alata za stvarnu brigu o sebi.

Odmor ne bi smeo da bude luksuz koji sebi ne možete da priuštite

Odmor nije samo odlazak na more, promena sredine, kupanje i sunčanje i neodlaženje na posao. Odmor nije samo spavanje, koje je neophodno za dnevno funkcionisanje. Odmor je fizička, mentalna i psihološka potreba – stanje mirovanja u kome se oporavljaju mišići, obrađuju osećanja i procesuiraju psihološki sadržaji. Odmor je mesto našeg unutrašnjeg sveta, koje moramo često da posećujemo, da ne bismo sagoreli, da bismo sačuvali energiju, zdravlje i mentalnu i emocionalnu stabilnost. „Ne danas“ je mantra koja nas vodi na to mesto, onoliko često koliko nam je potrebno.

Košulja i pantalone: Lindex

Pročitajte i ovo: Kako da postavite zdrave granice i ljubazno kažete NE

Briga o sebi nije zadatak koji povećava preopterećenost

Briga o sebi nije samo dijeta, vežbanje i joga – to su sve discipline koje primenjujemo da bismo održali zdravlje i kondiciju, da bismo se bolje osećali i bolje izgledali, ali ako se u tome takmičimo sa drugima koji (kako nam se čini) bolje izgledaju i bolje se osećaju, onda ne brinemo o sebi, nego se borimo za pobedu.

Naći ćete bezbroj saveta o tome da isprobate prakse svesnosti, da meditirate, vodite dnevnik zahvalnosti, ukorenjujete se u sadašnji trenutak i povezujete sa svojim osećanjima i sa svojim bićem. Duhovnost još uvek nije među glavnim zadacima kulture produktivnosti, ali približava se tome krupnim koracima, kroz zapadnjačko tumačenje i obradu istočnjačkih znanja i filozofije. Fantastično je vežbati jogu, ili meditirati u prirodi, praktikovati tehnike disanja i osećati kretanje energije u sebi i oko sebe – ali nije neophodno za svesnost i opuštanje. Ne moraju to svi da rade (i da u tome budu bolji od drugih).

Pokušajte da ne uključite sve obaveze brige o sebi u dnevnu prezauzetost, već – da smanjite prezauzetost. Ne radi se samo o upravljanju vremenom i veštoj organizaciji, radi se o tome da oslobodite vreme u kome uopšte nećete gledati na sat i meriti vreme. I to zvuči kao tema nekog futurističkog filma, koji možda nikada nećete gledate, ako ga sami ne odigrate.

Kako da smanjite prezauzetost

Ne tako što ćete uzeti da radite još nešto, što biste možda i voleli da radite, kad biste nekako mogli da ga ugurate u raspored, ili kad ne biste bili mrtvi umorni. Lako je reći – oživite hobi koji ste voleli, ali ste ga zapostavili – jer nije pitanje šta i kako, nego kada.

Saveti tog tipa obično sadrže i sintagme kao što su „odvajanje vremena“ ili „pronalaženje više vremena“, ali to vam ne govori o tome da nešto morate prestati da radite, da biste radili nešto drugo. Vreme nije rastegljivo, ima ga samo toliko koliko ga ima, a čak i kada poznajemo koncept relativnosti vremena, živimo u linearnom vremenu koje je u svom najizvornijem obliku omeđeno rađanjem i zalaskom sunca.

Da biste „pronašli vreme“ koje uopšte niste ni izgubili, pa ne morate ni da ga tražite, jednostavno morate nečemu reći „ne danas“.

Uzmite, dakle, tu malu, smešnu alatku i počnite da se služite njome. Šta je to čemu danas možete da kažete NE? Ili čemu mislite da ne možete da kažete NE, samo zato što nikada niste probali? Šta je sve ono što mislite da morate, jer nema ko drugi? I gde su i ko su ti drugi koji bi možda mogli nešto da urade umesto vas, ali ih nikada niste pitali?

Puštanje je magijska veština, koju je vrlo teško savladati, uglavnom zato što se tiče puštanja kontrole. A zategnute uzde kontrole drža vašu prezauzetost u zapenjenom galopu. Olabavite malo. Probajte, iako se plašite da ništa i niko ne može bez vas. Setite se da ste prolazni na ovom svetu i da ne želite da projurite poput vihora i padnete bez daha. Usporite i počnite da malo šetate tim svetom, primećujući njegova brojna čuda i radosti – bukvalno i figurativno.

Pročitajte i ovo: Balans = tok + granice

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević