Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Šta želiš da budeš kad porasteš (ili kako da pronađeš sebe)

Šta želiš da budeš kad porasteš? Ovo pitanje ste sigurno čuli nebrojeno puta, naročito u detinjstvu, baš kao i odgovore koji slede: glumica, doktor, vozač, pilot, stjuardesa, balerina… Prosto kao pasulj, reklo bi se po tim dečjim odgovorima, a sigurna sam da ste i sami bez razmišljanja znali šta biste voleli da budete kad porastete.

A onda se desi život. Nešto ide po planu, nešto ne ide. Nešto ispadne bolje nego što ste zamišljali, ali se, tu i tamo, dogodi i poneka katastrofa. Da vas trgne i opomene. I dok trepneš, stigle su četrdesete. Muž i deca su tu, posao je tu, svakodnevne obaveze su tu i, dok sa ponosom čestitaš sebi na tome sa koliko uspeha postižeš sve, neprimetno ti promiče pitanje – A gde si ti u svemu ovome?

Odličan si organizator, revnosno podsećaš muža da ode po decu u školu i da ih potom razveze na trening i engleski, dok za sebe ostavljaš nabavku i spremanje ručka koji se, dok ste se svi okupili kod kuće, pretvorio u večeru. Slede domaći zadaci, priprema za sutrašnji dan, pakovanje ranca za školu i spremanje za krevet. Uskoro će ponoć. Možda bi mogla nešto da pročitaš, ali jedva gledaš. Sutra te čeka sve isto. A želela si da budeš… Šta si ono beše želela kao mala?!

Lepo je brinuti o porodici. Na kraju krajeva, da bi sve funkcionisalo, neko zaista mora da vodi računa o svemu. Ili skoro svemu. Ali, šta kad deca porastu dovoljno da većinu stvari obavljaju sama, posvete se svojim ciljevima i planovima? Tu si kao podrška, ali odjednom imaš sasvim dovoljno vremena i za svoje snove. Znaš da nikad nije kasno, međutim, sada nikako ne možeš da se setiš šta je to što čini da ti duša peva. A to je ono najvažnije. Zbog toga i jesmo došli na ovaj svet.

Pročitajte i ovo: 5 načina da sami sebi olakšate život

Košulja: Lindex, Šešir: Ercegovac

Jedan od proverenih načina da otkrijete želje svoga srca i da se na određeni način vratite sebi, jeste povezivanje sa nesvesnim delom svog bića. Da biste to učinili, dovoljno je da se posvetite pisanju u vreme kada nesvesno preovlađuje, a to je ujutru. Kako taj proces treba da izgleda, otkriva nam Dorotea Brend u knjizi Kreativno pisanje:

Najbolji način da to učinite jeste da ustanete pola sata ili sat ranije, pre nego što inače ustajete. Čim budete mogli, i bez pričanja, bez čitanja jutarnjih novina, bez uzimanja knjige koju ste ostavili po strani prethodne noći – počnite da pišete. Napišite sve što vam padne na pamet: aktivnosti od prethodnog dana, poslednji san od te noći – ako možete da ga se setite, neki razgovor, stvaran ili zamišljen, neki ispit savesti. Napišite bilo koju jutarnju sanjariju, brzo i bez kritičnosti. Još uvek nije važan kvalitet ili krajnja vrednost onoga što pišete. Zapravo, u tom materijalu otkrićete veću vrednost nego što očekujete. 

Možete da pišete u svesci, u dnevniku, na papiru, na laptopu… kako god vam je zgodno. Ne postoji određeni broj strana koji treba da ispišete, jednostavno pišite sve dok imate šta da kažete ili dok imate vremena za pisanje. Sledećeg jutra učinite isto to, ali nemojte čitati ono što ste prethodno napisali. Potrebno je da dozvolite svom nesvesnom da se ispolji, a ne da pišete pod utiskom nečega što ste upravo čuli, videli ili pročitali.

Pročitajte i ovo: Kako da održite mladost mozga

Kada ovo jutarnje pisanje uspostavite kao naviku, kaže Dorotea, nakon određenog vremena imaćete obilje materijala koji vam može pružiti jedan prosvetljujući uvid u to šta su vaše želje, čemu težite, koje su vaše vrednosti i šta vam okupira pažnju i misli. Ponavljanja, ideje koje se vraćaju, teme kojima se najradije bavite kroz svoj jutarnji ritual, pokazaće vam put. A možda čak otkrijete i spisateljski dar u sebi. Zašto da ne?!

Sada, kada ste otkrili čime biste voleli da se bavite, kroz posao ili kroz hobi kojem želite da se posvetite, preostaje vam da zasučete rukave jer se za svoje snove treba boriti. Da li će biti teško? Možda, ali imajte na umu da teško ne znači i nemoguće. Na kraju, imamo samo jedan život. Neka bude vredan življenja.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Jelena Bratićdiplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.