Kako da poboljšate protok vazduha u svom domu i uklonite zagušljivost

Protok vazduha u vašem domu važan je ne samo zbog mirisa i osećanja svežine, već i zbog podrške dobroj energiji – kad se kreće vazduh, kreće se i energija. Po istom prinicipu, kad se nakupi ustajali vazduh, prisutna je i stagnantna energija koja dodatno doprinosi osećanju težine i zagušljivosti. Ako se u vašem prostoru oseća taj težak vazduh, preostao od zimskog i kišnog perioda, vreme je da preduzmete akcije za bolji protok vazduha i osvežavanje prostora.

Ima više načina da poboljšate protok vazduha i unesete više kiseonika, ali pre nego što otvorite sve prozore, ili investirate u nove proizvode koji podstiču protok vazduha, važno je razumeti kako sve to funkcionše i kako možete da se zaštitite od potencijalnih iritacija (prašine, alergena) koje bi iz spoljašnje sredine mogle da dospeju u vaš dom.

Kako da pokrenete protok vazduha u vašem domu

Uključite ventilatore

Ako želite da pokrenete protok vazduha da biste sprečili zagušljivost, dobra ideja je da uključite ventilator, ili više ventilatora – vazduh koji struji okolo stvara osećaj svežine i rashlađuje kožu. Ne postoji pogrešan ili pravi način da postavite ventilatore, samo uradite onako kako vam najviše odgovara – usmerite ga u određenom pravcu, ili tako da se okreće i pokriva ceo prostor, ili ga okrenite da usmerava vazduh ka vama, onom brzinom i intenzitetom koji želite. Ako pokušavate da pokrenete vazduh u većem prostoru, dobra ideja je da na dva kraja prostorije postavite po jedan ventilator, koji će se okretati sa jedne na drugu stranu u suprotnim pravcima (dok se jedan okreće s leva na desno, drugi ide suprotno), da bi se vazduh komešao u celom prostoru.

Uključite klimu

Ako inače koristite klima-uređaj za grejanje i hlađenje, onda znate i da klima-uređaji imaju poziciju za ventiliranje. Ukoliko ne uključujete hlađenje dok ne nastupe najveće vrućine, opcija ventilatora može biti dovoljna da prostorijom prostruji prijatno pirkanje. Takođe, dok vam radi ventilator na klimi, možete držati otvoren prozor, jer to neće uticati na efikasnost pokretanja vazduha. Naravno, pre uključivanja klime u bilo koje svrhe potrebno je da očistite ili zamenite filtere i uklonite prašinu iz klime, jer ne želite da vam ventilator uduva u prostor nepoželjni otpad koji se nakupi u vreme kada klimu ne koristite. I ne samo to, ako ne održavate klimu, motor će morati napornije da radi, što može dovesti da vam se uređaj pokvari, kao što se najčešće dešava, baš onda kad vam najviše treba.

Pročitajte i ovo: Lampe od himalajske soli – koliko su dobre i da li su bezbedne

Protok vazduha i luftiranje

Ako ne želite samo da pokrenete postojeći vazduh i stvorite osećaj svežine, već da unesete svež vazduh u svoj dom, moraćete da rizikujete sa alergenima i prašinom (i insektima, ukoliko nemate zaštitne mrežice) i otvorite prozore. Dobićete dovoljno kiseonika, uz određenu količinu zagađenja i alergena, u zavisnosti od toga gde živite. Ako se nalazite u industrijskom području, proverite nivo zagađenja vazduha, a ako ste okruženi zelenilom, morate voditi računa o prisustvu polena i drugih biljnih alergena, ako je bilo kod od vaših ukućana osetljiv ili ima respiratorne probleme. Ukoliko postoji konstantan rizik (neko od ukućana pati od alergija ili ima astmu, ili živite u području u kome je zagađenost vazduha često visoka), razmislite o tome da uložite u prečišćivač vazduha, koji može doći sa jonizatorom, HEPA filterom i ovlaživačem. Prečišćivač uklanja čestice koje zagađuju vazuh, kao i viruse i alergene – neutrališe čak i alergene koji dolaze od kućnih ljubimaca i obezbeđuju vam disanje čistog i zdravog vazduha. Postoje i prečišćivači koji dodatno neutrališu dim, pogodni za prostorije u kojima se puši, ili (i) loži.

Protok vazduha u kuhinji i kupatilu

Kuhinja i kupatilo su prostorije u domu u kojima se stvara najviše pare (prilikom kuvanja i tuširanja) i gde se zadržava višak vlage, koja može biti izvor neprijatnih mirisa. Protok vazduha u ovim prostorijama možete obezbediti pokretanjem ventilatora, koji stvaraju negativan pritisak – vazduh u celom prostoru možete pročistite po ovom principu. To znači da celog dana grejete prostor, uz zatvorena vrata i prozore i da sledećeg dana otvorite prozor sa ventilatorom u blizini, kako bi izbacio vazduh iz kuće. Ova tehnika sakuplja sav ustajali vazduh (i memljive mirise zajedno sa njim) i šalje ga kroz prozor.

Na kraju, ako nemate problema sa zagađenjem i alergijama, a ne smeta vam ni promaja, možete držati otvorene prozore u svim prostorijama i otvorena vrata između svih prostorija – čak i kroz šalone ili spuštene roletne, strujanje svežeg vazduha će biti konstantno. Da biste u letnjim mesecima što ređe uključivali klimu, držite promaju tokom noći, ujutru spustite roletne i zatvorite kapke i pre nego što nastupi podne, ili pre nego što izađete iz kuće, zatvorite prozore – možete ostaviti one koji su u senci, kako vazduh ne bi postao zagušljiv.

Pročitajte i ovo: Kako da uklonite negativnu energiju i ispunite svoj dom prijatnim vibracijama

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.