Lampe od himalajske soli – koliko su dobre i da li su bezbedne

Lampe od himalajske soli su veoma popularne, zbog svog toplog, ružičastog svetla, organskog oblika i zdravstvenih prednosti. Kao i drugi vidovi istočnjačkih znanja i alata, prerađenih za upotrebu u zapadnjačkoj kulturi, lampe od himalajske soli izazivaju polemike. Zagovornici tvrde da one proizvode negativne jone koji poboljšavaju kvalitet vazduha i prestavljaju neku vrstu prirodne inhalacije, kao i da emituju energiju koja ima umirujuće i opuštajuće dejstvo. Mnogi smatraju da slane lampe treba imati u svom domu, kao što treba imati razne vrste kristala, raznobojnih sveća, etarskih ulja i ostalih prirodnih magijskih elemenata kojima se čisti loša i ustajala energija i pokreće nova i pozitivna, koja donosi dobrobit u onim aspektima života kojima je namenjena.

Prednosti lampe od himalajske soli i mere opreza

Šta su lampe od himalajske soli

Lampe od himalajske soli su komadi slane stene osvetljeni iznutra električnim sijalicama. Njihov meki sjaj sličan je zalasku sunca, čije posmatranje donosi smirenje i estetsku prijatnost.

Pripisuje im se energetsko zračenje koje pročišćava vazduh, podiže raspoloženje i poboljšava san. Ideja o zdravstvenim dobrobitima slanih lampi zasniva se na jonizaciji vazduha, što ublažava simptome alergije i deluje smirujuće (balansira raspoloženje).

Iako postoje neki dokazi da negativni joni u dovoljno velikim količinama mogu poboljšati neka zdravstvena stanja, istaživači kažu da negativni joni jedne lampe od himalajske soli nisu dovoljno koncentrisani, da bi pružili primetne zdravstvene koristi.

Naučna podrška tvrdnjama o zdravstvenoj dobrobiti je, najblaže rečeno, slaba, ali ove lampe su i dalje veoma popularne, zbog svoje dekorativne vrednosti. One lampe liče na kristale, daju meko i toplo osvetljenje i doprinose prijatnoj i prigušenoj atmosferi u domu. Ali, važno je razmotriti i potencijalne opasnosti od korišćenja slanih lampi.

Električne opasnosti

Svaki električni uređaj predstavlja opasnost od požara, ako je njegovo ožičenje neispravno ili oštećeno, ili ako se proizvod koristi nepravilno. 2017. godine, ogroman broj himalajskih lampi pod brendom Lumiere, povučen je iz prodaje zbog neispravnih instalacija sklonih pregrevanju, odnosno, zbog opasnosti od požara. Ako imate stariju slanu lampu, možda treba da se uverite da ne pripada seriji koja je proglašena rizičnom i povučena.

Pročitajte i ovo: Energija kristala – zašto u svom domu treba da imate žad

Fizička opasnost

Lampe od himalajske soli mogu bit prilično teške, a teški predmeti na visokim policama predstavljaju rizik, jer mogu pasti (preopterećena polica se može srušiti) i povrediti svakog ko stoji ili sedi ispod njih. Da biste sprečili da lampe od himalajske soli padnu i nekog povrede, potrebno je da ih postavite van domašaja dece i kućnih ljubimaca, na komad nameštaja koji je stabilan i siguran.

Opasnost od kondenzacije

Slane lampe izvlače vlagu iz vazduha, što može dovesti do kondenzacije na površini lampe. Ako je lampa ukljuena, njena toplota izaziva isparavanje, a ako nije, nakupljena voda može da curi na bazu lampe ili nameštaj ispod nje. Ako je bilo koja površina metalna, voda može izazvati koroziju. Ukoliko je površina drvena, vlaga može da iskrivi i zaprlja drvo.

Iako ova vrsta korozije nije opasna po zdravlje, korisno je proveriti položaj sijalice unutar lampe, kako biste se uverili da ne dodiruje komad slane stene. Sijalica treba da bude smeštena u šupljini, udaljena od zidova, da bi se smanjila kondenzacija.

Lampe od himalajske soli su opasne za kućne ljubimce

Psi i mačke se ponekad penju na stolove i police i ližu slane lampe, što je za njih toksično i zato se treba postarati da ne mogu da priđu lampi. Naročito su u opasnosti radoznale mačke, koje se lako penju svuda i sve njuše. One uglavnom nisu privučene slanim ukusom i ako vaša mačka lizne lampu par puta, ništa joj neće biti, ali ako joj se iz nekog razloga dopada da to radi, preteran unos soli joj može naškoditi. Simptomi trovanja solju mogu uključivati povraćanje i dijareju, pospanost, konvulzije, a od prevelike doze soli ljubimci mogu uginuti.

Razlika između pravih i lažnih slanih lampi

Prave lampe od himalajske soli dolaze iz jednog od najvećih i najstarijih rudnika soli u Pakistanu. Gromade soli iz ovih rudnika imaju karakterističan ružičasti sjaj i a kristali soli su prožeti belim ili tamno crvenim prugama. Autentične slane lape nisu sjajne i njihova svetlost je prigušena i meka – lampe sjajne površine koje emituju jaku svetlsot, verovatno nisu napravljene od himalajske soli. Prave lampe se mogu okrnjiti ili polomiti ako ih ispustite, a kada ih dodirujete, tragovi soli ostaju vam na rukama (liznite, da proverite), dok su lažne lampe otpornije na oštećenja.

Napravite brzi test vlage – lampa bi trebalo da se znoji u vlažnom okruženju i kada obrišete originalnu slanu lampu vlažnom krpom, na njoj bi trebalo da budu vidljivi mineralni ostaci.

Kada nabavljate lampu, izaberite autentičan proizvod, koji nosi bezednosnu nalepnicu, koja garantuje ispravnost ožičenja. Uverite se da su kabl i prekidač čvrsti, a ne labavi i da sijalica ne dodiruje zid gromade soli iznutra. Kada odlučujete gde da postavite lampu, imajte u vidu bezbednost dece i kućnih ljubimaca – stavite je tamo gde je ni najradoznalija mačka neće dosegnuti. Lampu uključujte svakodnevno, kako biste obezbedili isparavanje kondenzacije, odnosno, sprečili nakupljanje vlage.

Bez obzira da li smatrate da su lampe od himalajske soli dobre za zdravlje ili vam se prosto sviđaju zbog svoje prirodne lepote organskog, neobrađenog oblika, uverite se da je lampa koju uzimate ispravno ožičena i postavljena na bezbedno mesto, da biste povećali uživanje u njenom prijatnom osvetljenju.

Pročitajte i ovo: Kako dekoracija u našem domu utiče da ostanemo spokojni

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.