Cook like Jamie: Kralj svih pudinga
Nikada mi neće biti jasno zašto Britanci ovako neke kolače koji se peku, patišpanj i još nešto, nazivaju pudinzima. Puding je prah koji se razmuti i skuva s mlekom. Onda ga ohladiš (mada je dobar i topao) i uživaš u slasnim i laganim zalogajima ukusa vanile, čokolade, jagode i sl. Ko još puding peče u rerni i još kaže da je kralj svih pudinga?! Svašta…
Međutim, kulturološke razlike nisu ništa neobično, a vrlo lako ih možete uočiti kada se bavite kulinarstvom. Zato već neko vreme znam (i ne prestajem da se čudim) da puding u Velikoj Britaniji nije isto što i kod nas, a istini za volju, i pite su im nekako čudnjikave, izgledaju kao tartovi.
No, uvek je lepo naučiti nešto novo, a još je lepše kada u vrelim danima možete da se zasladite jednom ovakvom poslasticom za čiju pripremu vam neće trebati ni mnogo vremena, ni mnogo sredstava.
Još jedan predlog za jelo koje ćete brzo pripremiti: Testenina s brokolijem
Kralj svih pudinga, predlog Džejmija Olivera
Evo šta je potrebno:
4 jaja
350 – 400 ml mleka
115 g sitnih prezli
225 g šećera
4 pune kašike džema (najbolje od maline)
Priprema
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Uzmite 3 jajeta i razvojte žumanca od belanaca. Tri žumanca stavite u činiju i dodajte im jedno celo jaje, pa sve zajedno umutite sa 85 g šećera. Dodajte mleko i prezle i sve sjedinite.
Dno vatrostalne činije prekrijte džemom, ravnomerno razmazujući. Prelijte dobijenu smesu od umućenih žumanaca, šećera, mleka i prezli i stavite u rernu da se peče oko 40 do 60 minuta (pratite, vreme pečenja zavisi jačine grejača u rerni).
Tri belanca umutite sa preostalim šećerom, pa dobijeni šam rasporedite preko pečene smese. Vratite u rernu da se peče još 15 do 20 minuta, dok belanca ne dobiju lepu, svetlosmeđu boju.
Na kraju, izvadite ovaj kolač iz rerne, dajte mu malo vremena da se ohladi, a onda navalite na njega kašikama ili viljuškama – čime vam drago. U trenutku će vam postati jasno zašto je kralj svih pudinga. I da je titula potpuno zaslužena. A to da li je pravi ili lažni puding, te peče se, ne peče se… apsolutno prestaje da bude važno.
Verujte mi na reč i uživajte!
Ako vam se dopao ovaj recept, ne propustite i: Pasta alla Norma
Naslovna fotografija: unsplash.com
Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…