Nini Panini: Recept za punjenu svinjsku pečenicu
Svakoj od nas treba recept koji deluje kao da smo sate utrošile u njegovu pripremu iako je rerna obavila sav posao dok smo mi doterane dostojanstveno dočekivale goste. Danas vam donosimo takav recept. Bilo da pripremate svečanu trpezu ili nedeljni ručak za svoju porodicu, punjena svinjska pečenica će sve ljude za stolom ostaviti oduševljene i prepune zahvalnosti.
Punjena svinjska pečenica
Sveža pečenica je komad mesa kojem treba malo pomoći da bi postigao svoj potencijal. Zato pripremamo nadev koji je prepun ukusa i koji će ovom jelu dati svečano ruho. Na luku se dinstaju svi aromatici koje možete da nađete i lisičarke koje imaju neopisivu dubinu. Brusnice i suvo grožđe su tu da zasijaju kao lampice na jelci svaki put kada ih zagrizete, a fin hleb će sve sastojke da poveže i da unese toplinu koja je uvek poželjna. Nadev slobodno pripremite nekoliko dana ranije u držite ga u frižideru do upotrebe. Nakon manje od jednog sata imaćete najmirisniju gozbu.
Za rasol
- 2l vode
- 140g soli
- 50g šećera
- 1-1.5kg sveže svinjske pečenice
Mešajte sastojke dok se so i šećer ne rastope u vodi. Ubacite meso i držite ga pokrivenog u frižideru minimum 1 čas ili preko noći.
Nadev od pečuraka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, naseckan
- 2 čena belog luka, naseckan
- 100g pančete
- 30g putera
- 1/2 kašike seckane žalfije
- 1 kašika seckanog ruzmarina
- 150g lisičarki ili drugih pečuraka po izboru
- kora 1 limuna
- 50g rendanog Grana Padano
- 40g mešavine brusnice i suvog grožđa
- 50g tostiranog hleba
- U tiganj smestite maslinovo ulje i naseckanu pančetu pa je stavite iznad tihe vatre da se polako topi. Kada počne da rumeni dodajte crni luk i puter. Dinstajte ih narednih 10 minuta.
- Dodajte začinsko bilje, beli luk i lisičarke. Dobro ih promešajte i dinstajte još 5-10 minuta dok ne porumene sasvim. Na kraju ubacite rendanu koru limuna, suvo grožđe i brusnice.
- Hleb osušite u rerni na 150°C. Čim se ohladi smestite ga u blender i usitnite krupnije od kupovnih prezli. Pomešajte hleb i rendan sir sa dinstanom smesom i dobro ih sjedinite.
- Meso izvadite iz salamure i dobro ga osušite kuhinjskim ubrusom. Zasecite 1/3 gornje strane skoro do kraja tako da možete da ga otvorite kao knjigu. Obrnite ga i krenite od sredine da zasecate drugu trećinu.
- Kada dobijete pravouganonik, polovinu nadeva semestite u njegovu sredinu zatim ga preklopite onim zasečenim stranama i dobro ga uvežite kuhinjskim konopcem.
- U tiganju na malo ulja zapecite meso sa svih strana naročito na strani gde je spojeno, za to će vam ukupno trebati oko 10 minuta. Skinite kanape i smestite meso na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 165°C. Pecite meso 40 minuta zatim preko gornje strane nanesite preostali nadev pa nastavite da pečete još 15 minuta ili dok temperatura u sredini mesa ne bude 75°C.
- Ostavite meso da odmori 15 minuta na radnoj površini pre nego što ga isečete na kriške.
- Služite ga uz krokete od krompira i pareno povrće.
Pročitajte i ovo: Nini Panini: Parfe sa lešnikom i cimetom
Naslovna fotografija: Nini Panini
Nini Panini, fotograf hrane, autor food bloga i stilista hrane. Strastevna prema kuvanju, baštovanstvu i roditeljstvu, kroz svoj rad nastoji da inspiriše druge da svakodnevno uživaju u malim stvarima.