Kako da znate da ste završili sa rađanjem dece?

Mnoge porodice su srećne i kompletne sa jednim detetom. Mnogi parovi su dugo pokušavali da imaju još jedno dete i nisu uspeli. Mnoge žene su posle teškog porođaja odlučile da ne žele da ponove to iskustvo, ili su posledice bile takve da rađanje više nije moguće. Mnoge žene posle dvoje, troje ili više dece prestaju sa rađanjem, iz praktičnih i ekonomskih razloga – još jedna beba bi predstavljala preveliko opterećenje. Mnoge žene se dugo nadaju da rađanje nije završeno i da će imati prilike za još jedno dete, ali okolnosti ih sprečavaju i one dugo preboljevaju svoju želju za još jednim detetom.

Rađanje je povezano sa mnogim preplavljujućim osećanjima, sa oba kraja spektra, od najveće sreće, do najdublje tuge. Ponekad vam je srce puno i znate da ste na broju sa dvoje dece, a ponekad krijete u sebi prazninu koju ne mogu da popune deca koju već imate. Srećni ste zbog dece koju ste rodili i tužni zbog one koju niste – a mogli ste da vidite ta lica i imali ste imena za njih. I ne osećate da vas ljudi razumeju, pa i ne pričate o tome.

Ponekad, rađanje okončava priroda – stižu vas godine i vaša želja za još jednim detetom se pretvara u strepnju. Šta ako zatrudnite u srednjim godinama? Možda bi to bio dar, ali da li ćete poživeti dovoljno da vidite kako to dete stiže do svoje zrelosti? Onda počne menopauza i više od tuge osećate olakšanje – više ne morate da strepite i da donosite odluke, priroda ima poslednju reč.

Sposobnost za rađanje je blagoslov i čudo i teret i briga – i mnoge žene iskuse mnoga teška osećanja suočavajući se sa pitanjem da li da rode još jedno dete.

Kako da znate da je rađanje za vas gotovo

Više ne primećujete trudnice i bebe svuda oko sebe

Kad nešto u vama žudi za nečim, pojačano ste senzibilisani i čini vam se da svi oko vas to imaju. Kad ste sami i žudite za ljubavlju, svuda oko sebe vidite parove kako se drže za ruke, smeju i ljube i umirete od zavisti. Kada je vaša frekvencija podešena na rađanje, svuda oko sebe vidite trudnice i mame sa bebama. Možda ste voleli (svaku) svoju trudnoću, imate dobra iskustva sa porođajem i ništa vas ne plaši, osećate da ste zdravi, snažni i stabilni i da biste mogli da rodite desetoro dece – ali istovremeno ste okupirani roditeljstvom koje ste ostvarili. Izašli ste iz pelena i idete dalje i više ne primećujete svuda oko sebe trudnice i bebe, a ako ih primetite, ništa vas ne ubode u srce. Osećate da se one, te trudne žene i mame koje nose bebe, pridružuju vama, njihov je red da iskuse ono kroz šta ste vi već prošli i želite im sve najbolje.

U redu ste sa pomišlju da više nećete doživeti rađanje

Rađanje za vas nije apstraktan pojam, već nešto što ste doživeli i svega se jasno sećate. Takođe, razumete šta su htele da kažu iskusne mame sa onim „rađanje je najlakši deo“ – porođaj je intenzivno iskustvo koje može biti lakše ili teže, od koga se relativno brzo oporavite i koje možete ponoviti više puta u životu, kada je sve u redu. Posle stvari postanu mnogo napornije i izazovnije, naročito ako imate više od jednog deteta. Čak i ako pomišljate kako biste mogli da prođete kroz porođaj bez problema i ako to iskustvo pamtite kao izuzetno i pozitivno, kad pomislite da to više nećete doživeti, ne osećate gubitak. Imate to, doživeli ste, negde znate da ste imali sreće što nosite tako dobro iskustvo i ne morate ponovo.

Važi i suprotno – vaš poslednji porođaj (koji je možda bio i prvi) bio je horor kroz koji ne želite više da prolazite. Niste imali sreće da se pridružite ženskom iskustvu opisanom kao „to sve zaboraviš, kad vidiš bebu“ i to je sasvim legitiman razlog da završite sa rađanjem.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja sebi treba da postavite kad odlučujete da imate decu kasnije u životu

Već ste podelili stvari za bebe

Možda ste neko vreme čuvali svu opremu za bebu, kolica, nosiljku i sve one slatke stvarčice koje bebe tako brzo prerastu – a možda su vam te stvari zaista opet i poslužile. A onda ste ih čuvali još neko vreme i počeli da ih delite i već više ne možete da se setite šta ste kome dali, ali to ste učinili rado i punog srca i drago vam je što su sve te lepe i praktične stvari još nekome bile korisne. Na taj način ste se oprašatali od rađanja, iako možda niste bili svesni toga. Ili ste sve te stvari poklonili jer ste bili potpuno svesni da vama više neće biti potrebne.

Osećate da je vaša porodica kompletna

Možda ste planirali da imate jedno ili dvoje dece, ili ste samo želeli i kada je vaš plan (ili želja) ispunio, znali ste da ste kompletni. Tu ste, na broju ste, kompletni ste – niko ne nedostaje. Možda kućni ljubimci, kad deca malo porastu, ili i njih imate i znate da su i oni na okupu. Kako znate? Onako kako to žene znaju – intuitivno. Srce vam je na mestu kad pogledate svoju porodicu. Nema praznine, nema mesta koje treba popuniti. Naravno, mesto uvek može da se napravi, ali nema potrebe za guranjem, kad su svi tu. Obavili ste dobar posao, rađanje je završeno, a svi ostali izazovi roditeljstva su i dalje pred vama.

Radoznalo iščekujete svaku novu fazu roditeljstva

Posvećeni ste deci (detetu) koju imate i pratite sve faze odrastanja, a svaka nova je vrlo uzbudljiva. Da li je na redu polazak u vrtić? Polazak u školu? Pubertet? O, toliko toga proživljavate sa svojom decom i toliko toga imate tek da proživite! To je dovoljno da vas okupira tokom većeg dela vašeg života, dok istovremeno pokušavate da osvojite malo više mira i slobode za sebe. A svaka faza donosi neko oslobađanje, zajedno sa nekim novim brigama i teretima – kad izađete iz pelena i kada deca prohodaju, izašli ste i iz režima konstantne neispavanosti i možete bolje da upravljate vremenom i da računate na noćni san. Kad izađete iz vrtića, ulazite u školu i ritam života je već uspostvaljen, deca su sve samostalnija, u smislu da se sama oblače, uzimaju da jedu, rade domaći i mogu da ostanu sama kod kuće nekoliko sati – ne mora niko da ih čuva dok vi završite svoje obaveze i planove. Da, svaka nova faza je sve zanimljivija, dok gledate kako vaša deca odrastaju. Kad sa njima proživite prvu ljubav, verovatno više i ne pomišljate na rađanje. To bi bilo kao vraćanje na početak, a vi ste suviše daleko odmakli. Sledeći put kad beba uđe u vaš život, to će biti vaše unuče.

Pročitajte i ovo: Vodič za usvajanje: Svako dete zaslužuje porodicu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.