Laka za pripremu i zdrava: 3 omiljena recepta koji su “injekcija” vitamina D
Vitamin D je neophodan, ali ga zimi nemamo dovoljno. Kako možemo povećati njegov nivo kada dani postanu kraći? Znate li da čak 95% vitamina D dolazi od sunca? Srećom, osim suplemenata, određena hrana može pomoći u povećanju nivoa vitamina D. Najbolja hrana je riba. Jaja, crveno meso i mlečni proizvodi takođe mogu da nam obezbede vitamin D, kao i pečurke i neke žitarice pogodne za vegetarijance i vegane. Recepti bogati vitaminom D koje donosimo u nastavku biće vaši favoriti tokom zime. Pravićete ih iznova i iznova.
Preukusno i zdravo: Recepti bogati vitaminom D
Riblji rižoto
Za 4 osobe
Sastojci:
150 g ječma
2 praziluka srednje veličine
50 g putera
1 kašika hladno ceđenog ulja kanole
2 stabljike celera, sitno isečene
300 ml biljnog temeljca
200 ml mleka
1 limun, kora i sok
50 g rendanog parmezana
500 g fileta dimljene vahnje
Malo soli i bibera
Opciono: 400 g špargle, opranih i isečenih na komade dužine 3 cm
Priprema:
U tiganj zagrejan na laganoj vatri stavite 25 g putera i ulja. Zatim dodajte polovinu sitno iseckanog praziluka i pržite na laganoj vatri 5 do 10 minuta dok ne omekša. Zatim dodajte celer i kuvajte još 5 minuta na srednjoj vatri, zajedno sa ječmom i dobro promešajte da biste bili sigurni da je upio dovoljno putera i ulja. Održavajući srednju toplotu, dodajte povrtni temeljac. Sve prokuvajte, pokrijte poklopcem i skinite šerpu sa ringle. Pola sata pre jela dodajte začin, mleko i ribu. Krčkajte poklopljeno još 15 minuta, dok se vahnja ne skuva. Zatim u tiganju propržite ostatak praziluka i dodajte začine. Kuvajte nekoliko minuta, neprestano mešajući, pre nego što dodate ostatak putera. Takođe možete da dodate malo belog vina u čorbu za više ukusa ili malo zelenog pesta u jelo neposredno pre serviranja.
Pečeni losos sa začinskim biljem i feta korom
Sastojci:
2 fileta lososa
1 kašika hladno ceđenog ulja kanole
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Korica i sok od sitno narendanog limuna
Malo soli i bibera
seckano sveže začinsko bilje (nana i peršun)
50 g izmrvljene fete
20 g ovsene kaše ili kaše i 20 g prezle
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Ostavite po strani losos, hladno ceđeno ulje kanole i limunov sok. Stavite sve ostale sastojke u činiju za salatu i promešajte. Stavite ribu na pleh i pokapajte repičinim uljem i limunovim sokom. Pecite ribu 8 minuta i pospite mešavinu začinskog bilja, fete i ovsa pre krčkanja još 8 minuta. Prilikom serviranja obavezno sakupite kašikom ulje i mešavinu bilja sa tanjira. Na ovaj način nećete izgubiti zdravo riblje ulje kuvanjem.
Dimljena vahnja sa jajima
Sastojci:
500 g dimljene vahnje
500 ml mleka
2 lovorova lista
2 jajeta
150 g bisernog ječma
1 sitno seckani crni luk
25 g putera
1 crvena paprika
2 čena zgnječenog belog luka
20 g rendanog svežeg đumbira
2 kašike kari praha
1 kašičica mlevene kurkume (ili sveže, sitno rendane)
150 g opranih listova bebi spanaća
2 paradajza, iseckana na kockice
30 g sitno iseckanog svežeg korijandera
150 ml vode
Malo soli i bibera
1 limun, sa sokom
4 sitno seckana zelena luka
100 g grčkog jogurta
Ulje repice
Priprema:
Prvo poširajte dimljenu vahnju u plitkom tiganju i sipajte mleko. Dodajte lovorov list, poklopite i kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri. Izvadite ribu iz tiganja i ostavite na stranu dok se hladi. Pripremite mleko i obrišite posudu za sledeći korak. Kuvajte jaja 7 minuta, a zatim ih ogulite i isecite na četvrtine. Dodajte puter i ulje kanole u tiganj, dok lagano kuvate sitno seckani luk 5 minuta dok ne postane providan. Dodajte beli luk, čili, đumbir, kari i kurkumu.
Kuvajte 5 minuta i često mešajte da se smesa ne zalepi. Zatim dodajte biserni ječam i dobro promešajte.
Počnite polako da dodajete mleko u fazama, dozvoljavajući ječmu da upije tečnost i često mešajući, kao što biste to učinili za rižoto. Nastavite dok se svo mleko ne ulije, a zatim dodajte vodu. Biće potrebno oko 25 minuta da se ječam skuva.
Dodajte paradajz isečen na kockice, spanać i polovinu korijandera, zatim dimljenu vahnju, dobro promešajte i pokrijte da spanać upije sos i da se riba zagreje. Začinite solju, biberom i limunovim sokom. Na kraju isključite vatru, umešajte grčki jogurt i ukrasite jajima, cilantrom i seckanim zelenim lukom.
Pročitajte i: Recept za miso glazirani losos, koji je “superhrana” za vaše neurone
Marina Puzić