Najbolji recepti sa jagodama koji su idealni za leto

Toliko je različitih recepata sa jagodama koji se mogu isprobati tokom letnje sezone: recepti za kolače, torte, pite, koktele… U ovim poslasticama možete uživati u najvrelijim danima i da na taj način, bar na trenutak, zaboravite koliko vam smetaju visoke temperature, a koliko sitnice mogu da vas rashlade, zaslade i da vam prijaju. Ovo su recepti sa jagodama koji će oduševiti vas, vašu porodicu i prijatelje u letnjim danima:

Čokoladna torta sa jagodama

Sastojci:

  • 210 g brašna
  • 280 g šećera
  • 50 g kakao praha
  • 1 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 jaja
  • 2/3 šolje mlaćenice (buttermilk)
  • pola šolje ulja kanole
  • 2 kašičice vanile
  • pola šolje vrele vode

Sastojci za glazuru:

  • 3/4 šolje neslanog putera
  • 400 g prosejanog šećera u prahu
  • 1/4 šolje džema od jagoda
  • Pola kašičice vanile
  • Ružičasta tečna boja za hranu, (opciono)
  • Garniš
  • Narezane jagode, (opciono)
  • Liofilizovane jagode, izmrvljene (opciono)
  • Listovi nane, (opciono)

Savet – Za razliku od sušenih jagoda, liofilizovanim jagodama je uklonjena sva vlaga i zbog toga imaju suvu, hrskavu teksturu.

Priprema

Postavite rešetku u sredini rerne i zagrejte je na 180C. Obložite pleh papirom za pečenje da visi sa strane.

Kolač: U srednjoj činiji umutiti brašno sa šećerom, kakaom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i solju. U velikoj činiji umutite jaja sa mlaćenicom, uljem i vanilom. Mešajte miks brašna dok se ne sjedini. Ulijte vrelu vodu i sipajte u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 30 minuta. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu 30 minuta, a zatim prebacite na rešetku i potpuno ohladite, isto oko pola sata.

Glazura: U velikoj činiji umutite puter električnim mikserom na srednjem nivou, dok smesa ne postane mekana, oko 30 sekundi. Postepeno, na manjoj brzini, umutite šećer u prahu. Umutiti džem i vanilu dok se ne sjedine, kao i prehrambenu boju dok ne dobijete željenu boju. Stavite tortu na tanjir. Nanesite glazuru samo preko vrha, ostavljajući tanak sloj na ivicama.

Garniš: Ukrasite vrh torte isečenim i liofilizovanim jagodama, kao i listićima mente.

Margarita od smrznutih jagoda

Sastojci:

  • 2 šolje prepolovljenih jagoda
  • 2 šolje leda
  • 1/3 šolje agave ili sirupa
  • 1/2 šolje soka od limete
  • 1/3 šolje tekile
  • 1/4 šolje Cointreau
  • Košer so, (opciono)
  • Jagode
  • Limete

Priprema:

Kombinujte jagode, led, sirup, sok od limete, tekilu i Cointreau u blenderu. Mutite dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u plitku tepsiju ili posudu za pečenje, a zatim pokrijte plastičnom folijom i zamrznite je na oko 2 sata. Služite u smrznutim čašama i umočite u košer so. Ukrasite jagodama i limetom.

Pročitajte i: Predlozi za doručak koji možete spremiti za manje od pola sata

Jagode sa džinom i penušavim vinom

Sastojci:

  • 230 g jagoda, opranih i isečenih
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 1/2 šolje džina
  • 1 1/2 šolje penušavog vina
  • jagode, prepolovljene, za ukras (opciono)
  • listovi nane, za ukras (opciono)

Priprema

Grubo gnječite jagode viljuškom, a zatim ih prebacite u teglu od 1 l. Dodajte šećer i džin. Zatvorite i lagano protresite kako bi se sve sjedinilo. Ostavite teglu da stoji na sobnoj temperaturi 3 dana, protresite teglu dva puta dnevno da se šećer rastvori. Smesu procedite i sipajte u čistu, suvu bocu. Dobro je zatvorite. Dodajte malo smese u ohlađeno penušavo vino sa prepolovljenom jagodom. Ukrasite listićima mente.

Torta sa jagodama i jogurtom

Sastojci:

  • 230 g jagoda, oljuštenih i prepolovljenih po dužini, oko 2 šolje
  • 170 g plus 2 kašike granuliranog šećera, posebno
  • 210 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 3/4 šolje 4% grčkog jogurta, nehlađenog
  • 1/2 šolje neslanog putera, rastopljenog
  • 1 kašičica vanile

Savet – Za najbolje rezultate koristite grčki jogurt sa najmanje 4% masti kako biste napravili mekši kolač. Torta će biti “gušća” ukoliko se koristi grčki jogurt sa niskim sadržajem masti.

Priprema

Postavite rešetku po sredini rerne, a zatim je zagrejte na 190 stepeni. Naprskajte četvrtasti pleh uljem, a zatim dno obložite papirom za pečenje. Stavite jagode u posudu srednje veličine i pospite ih kašikom šećera. Ostavite sa strane. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu u srednjoj posudi.

U velikoj činiji pomešajte 170 g šećera, jaja, jogurt, puter i vanilu dok smesa ne postane glatka. Postepeno mešajte mešavinu brašna dok se ne sjedini. Testo će biti veoma gusto. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju, a zatim ga zagladite. Polovine jagoda poređajte na testo (tako da isečena strana bude nagore) u uredne redove i izbegavajte ivice tepsije (ako jagode dodiruju ivice, zalepiće se). Pospite preko testa kašiku šećera.

Pecite dok vrh ne porumeni, od 35 do 38 minuta. Prebacite tortu na rešetku da se hladi najmanje pola sata. Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi.

Pročitajte još i: Najbolje voće za doručak koje će vam dati energiju za ceo dan

Naslovna fotografija: pinterest.com/chelsweets

Marija Gavrilović