Recepti sa medom koje ćete odmah isprobati
Med uglavnom sipamo u čaj, ali ga možemo jesti i sa jogurtom ili sa hlebom, čak i u najneverovatnijim kombinacijama sa ljutim i kiselim ukusima, pa su upravo zato jela po ovakvim receptima nesvakidašnja ali preukusna. Činjenica je da je med takav da se može jesti i sa slatkim i sa slanim jelima, a može da se koristi i tokom pečenja, u marinadi. Od sladoleda sa medom na tostu do brzog ručka, ovo su recepti koje možete isprobati kod kuće i koji će vas oduševiti.
Salata sa crnim belim lukom i paradajzom
Sastojci:
- 2 paradajza
- ½ kašičice paste od crnog belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¼ kašičice dimljene soli
- sok od ½ limete
- malo pirinčanog sirćeta
- ½ kašičice meda
- 1 prstohvat praha crne limete
- 1 kašičica crnog susama
- mala šaka listova bosiljka
- 1 slatki crni luk, sitno isečen, namočen u hladnoj vodi
- 1 velika kugla mocarele
Priprema
Iseckajte paradajz, odbacujući vodenaste semenke. Dodajte pastu od crnog belog luka, maslinovo ulje, dimljenu so, sok od limete, sirće, med i limetin prah u činiju. Ispecite susam na suvom tiganju i dok su još vruće, sipajte polovinu semenki u činiju za dresing, a drugu polovinu ostavite sa strane. Penasto umutite semenke susama u preliv dok se ne emulgiraju.
Pomešajte paradajz, bosiljak i dresing i ostavite sat vremena da se spoje ukusi. Isečen crni luk ocedite i promešajte sa paradajzom, pa poređajte na tanjir. Sipajte preko mocarele i pospite preostalim susamom.
Dimljena piletina sa limetom i medom
Sastojci:
- 10-12 pilećih bataka bez kože i kostiju
- 750 g mladog krompira, prepolovljenog
- 4 klipa kukuruza, narezana na kolutove debljine 2,5 cm
- 1 kašičica neutralnog ulja
- 800 g gustog grčkog jogurta
- tajin začin, za posipanje
- 1 svež zeleni halapenjo, sitno isečen
- 2 rotkvice, sitno isečene
- listovi i stabljike korijandera, sitno iseckani
- 3 limete, dimljene ako želite
- 1 kašičica morske soli
- sveže mleveni crni biber
Sastojci za marinadu:
- 1½ kašike praška od crne limete
- 1 kašika prženog gvajilo čilija u prahu
- 3 kašike paste od belog luka ili mlevenog belog luka
- 2 kašičice morske soli, dimljene ako želite
- 120 ml neutralnog ulja
- sok od 1 limete
- 2 kašike belog destilovanog sirćeta
- 3 kašike dimljenog meda
Priprema
Da biste napravili prašak od crne limete, umutite limete u blenderu sa oštrim sečivima i mutite dok se ne napravi prah. Stavite prah u posudu sa strane. Za tostirani gvajilo čili u prahu, tostirajte sušeni čili u suvom, vrelom tiganju dok ne pougljeni, zatim ga umutite u blenderu i mutite dok se ne napravi fin prah.
Pročitajte i: Najbolje voće za doručak koje će vam dati energiju za ceo dan
Pomešajte sve sastojke za marinadu u velikoj posudi za mešanje. Odvojite 3-4 kašike za krompir. Dodajte pileće batake u preostalu marinadu i temeljno premažite. Pokrijte i ostavite u frižideru, najbolje preko noći. Izvadite piletinu iz frižidera i uzmite dva para metalnih ražnjića. Nabodite svaki batak preko para ražnjića, prelazeći na drugi par kada vam ponestane mesta; trebalo bi da dobijete 5 ili 6 bataka na svakom paru.
Krompir i kukuruz kuvajte u tiganju sa ključalom posoljenom vodom dok kukuruz ne bude gotov, oko 5 minuta. Oba dobro ocedite i osušite kuhinjskim papirom. U ostalu marinadu sipajte malo ulja i upotrebite za premazivanje kuvanog krompira.
Zagrejte rernu na 200°C ili pripremite posudu za roštilj na ringli. Pecite piletinu 15 minuta, a zatim okrenite i dodajte krompir na pleh i kuvajte još 15 minuta. Kada je piletina gotova i hrskava oko ivica, sklonite je sa vatre. Skinite piletinu sa ražnjića i pomešajte sa krompirom i kukuruzom.
Stavite debeo sloj jogurta na tanjir za serviranje i lagano ga zagladite. Pospite tajinom. Po jogurtu poređajte krugove piletine, krompira i kukuruza. Pospite preko halapenja i kriški rotkvice, seckanih stabljika i listova korijandera. Preko svega iscedite polovinu limete, a ostatak limete isecite na kriške da se stisnu preko tanjira. Završite sa morskom solju, mlevenim crnim biberom i još jednom pospite tajinom i poslužite uz svežu salatu.
Med na tost hlebu sa sladoledom
Sastojci:
- 1 kriška hrskavog tost hleba
- 300 ml slatke pavlake
- 4 jaja, odvojena, žumanca lagano umućena
- 100 g meda od deteline ili bilo koji imate
Priprema
Zagrejte rernu na 180°C. Tostirajte hleb, a zatim ga isecite na male komade.
Pavlaku lagano zagrejte u šerpi, sklonite sa vatre i namažite na tost, a nekoliko parčeta ostavite za ukras. Kuvajte 30 minuta, a zatim procedite, pritiskajući mekani tost da pusti što više kreme. Pustite da se krema potpuno ohladi.
U jednoj posudi umutite belanca u čvrst sneg, a zatim umešajte med. U drugoj posudi umutite pavlaku do mekane kreme, pa dodajte žumanca i kratko umutite. Smešu kreme temeljno umešajte u belanca, prebacite u posudu za zamrzavanje sa poklopcem. Neka stoji u zamrzivaču najmanje 4 sata.
Poslužite tostom izmrvljenim po vrhu i dodatnim kapljicama meda.
Pročitajte još i: Tajne za savršene palačinke koje morate da znate
Naslovna fotografija: pinterest.com/spfoodie
Marija Gavrilović