Donosimo recepte za ukusne i zabavne novogodišnje poslastice koje možete spremati sa decom
Da bi priprema praznične trpeze bila lakša i zabavnija, uključite decu – dozvolite im da mute i mešaju, da se umažu ližući fil i spremite sa njima neke novogodišnje poslastice, koje će obožavati da oblikuju i ukrašavaju – a zajedno ćete uživati i u njihovom ukusu.
Ne brinite ako sve ne ispadne savršeno i pedantno – važno je da bude jestivo i da zajedno provedete kvalitetno vreme u duhu igre, porodične topline i zajedništva. Ništa ne povezuje članove porodice kao vreme u kuhinji, naročito kada pravite slatkiše!
RECEPTI ZA NOVOGODIŠNJE POSLASTICE ČIJA ĆE VAS PRIPREMA ZABAVITI
Donosimo ukusne i zabavne ideje za pripremu novogodišnjih poslastica, od kolačića, preko brownieja, pa do torte.
Kolačići “Istopljeni Sneško”
Za kolačiće na kojima se topi Sneško, potrebni su vam domaći ili kupovni kolačići, bela čokolada, i crna čokolada za Sneškov šešir.
Otopite belu čokoladu i sipajte u manje papirne korpice da oblikujete glavu Sneška, stavite glave na kolačiće i prelivajte belom čokoladom koristeći kašiku, da stvorite efekat otopljenog snega i da spojite glave sa kolačićima. Šešire napravite od otopljene crne čokolade, koju ćete sipati u korpice i staviti u zamrzivač da se stvrdnu.
Nanesite kapi crne čokolade za oči, nos i usta – filujte kolačiće jedan po jedan i ostavite da se potpuno ohlade, kako bi se čokolada stvrdnula i kolačići postali kompaktni.
Novogodišnje poslastice – Brownie u obliku jelke
Da biste napravili kolačiće u obliku jelke, potrebno vam je pola šolje putera, jedna ipo šolja šećera, 4 jaja, oko 250 grama čokolade za kuvanje, šećer, jaja, jedna kašičica ekstrakta vanile, pola kašičice soli, tri četvrtine šolje brašna i za ukras zeleni preliv (glazura) i šarene mrvice za posip.
Zagrejte rernu i obložite posudu za pečenje aluminijumskom folijom. Napravite smesu za kolače tako što ćete otopiti puter i čokoladu, dodati šećer i jaja i dobro promešati. Zatim dodajte ekstrat vanile, so i brašno i mešajte dok ne postane glatko. Sipajte u posudu za pečenje i pecite – proverite čačkalicom – pečeno je kada bocnete centar smese i izvučete čistu čačkalicu (da se ništa ne lepi za nju).
Ostavite pečenu smesu da se ohladi, zatim isecite na trouglove (u obliku jelke) i nanesite zelenu smesu na svaki kolač. Pospite šarene kuglice po prelivu, da izgledaju kao ukrasi na jelci.
Recept za čokoladne Crinkle kolačiće
Da biste napravili efekat ispucale površine, postarajte se da sloj šećera u prahu bude dovoljno debeo pre pečenja – tokom pečenja, pukotine će stvoriti prelepu teksturu.
Potrebni sastojci su jedna šolja nezaslađenog kakao praha, dve šolje brašna, jedan prašak za pecivo, četvrtina kašičice soli, trećina šolje mekog putera, jedna ipo šolja belog šećera, dve kašičice vanile, četiri velika jaja, pola šolje šećera u prahu.
Smesu napravite tako što ćete umutiti puter, vanilu i šećer dok ne postane kremasta. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, sa svakim muteći desetak sekundi i na kraju dodajte suve sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo i so i sve dobro pomešajte, dok ne postane glatko. Ostavite smesu da stoji u frižideru oko sat vremena. Oblikujte testo u kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu.
Rasporedite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok kolačići ne dobiju pukotine. Za veće novogišnje crinkle poslastice koristite dve kašike testa, a za manje jednu. Većima treba petnaestak minuta da se ispeku, a manjima desetak i biće još mekani, ali će se stvrdnuti kad se ohlade. Nemojte ih prepeći, jer će izgubiti prelepi crinkle efekat.
Novogodišnje poslastice – torta od palačinki
I na kraju, kruna vaše praznične trpeze može biti torta od palačinki, koje se ređaju u obliku jelke i koje ćete jednostavno pripremiti, a deca će uživati u ukrašavanju.
Za palačinke vam je potrebno 1 jaje, 20 grama šećera 100 ml jogurta, 60 ml mleka, 95 g brašna za kolače, 5 g praška za pecivo, nekoliko kapi zelene prehrambene boje.
Za fil vam treba 200 ml slatke pavlake, kašika šećera, sezonsko ili konzervirano voće (banane, narandže, ananas, kajsije). Umutite smesu za palačinke, najpre muteći jaje sa šećerom, da postanae penasto, dodajte jogurt i mleko i dobro sjedinite smesu.
Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, mešajući dok ne dobijete glatku smesu, a zatim dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene boje i dobro promešajte dok smesa ne postane ujednačeno zelena.
Pecite palačinke različitih veličina, od najveće, ka najmanjoj, kako biste mogli da formirate oblik jelke.
Za fil umutite slatku pavlaku sa šećerom dok ne dobijete čvrst šlag, a zatim počnite da ređate tortu. Postavite najveću palačinku na tanjir za serviranje, premažite je slojem umućene slatke pavlake i rasporedite voće po površini. Prekrijte sledećom po veličini palačinkom i ponovite postupak filovanja. Nastavite da slažete palačinke od najveće ka najmanjoj, filujući između slojeva slatkom pavlakom i voćem.
Na vrh najmanje palačinke stavite komad voća kao dekoraciju i pospite celu tortu šećerom u prahu, za dodatni svečani izgled. Možete dodati i druge jestive ukrase poput šarenih perlica ili jestivih šljokica kako biste torti dali dodatni praznični sjaj.
Ove novogodišnje poslastice su idealne za dekoraciju praznične trpeze i oduševiće vaše goste – naročito one najmlađe.
Jelke od prevrnutih korneta
Novogodišnje poslastice koje ćete spremiti bez pečenja, i koje će biti najzanimljivije vašoj deci, uključuju jelke od prevrnutih korneta – lako se prave i idealne su za prazničnu trpezu.
Potrebno vam je 12 korneta za sladoled, 200 grama bele čokolade, zelena prehrambena boja, šareni jestivi ukrasi (perlice, zvezdice, šareni posip), 12 keksića ili kolačića za postolje i šlag po želji.
Prevnite kornete na pleh obložen aluminijumskom folijom i spremite ih za prelivanje. Otopite belu čokoladu i u nju dodajte nekoliko kapi zelene prehrambene bolje i dobro promešajte, dok ne postignete željenu nijansu zelene. Premažite kornete kuhinjskom četkicom ili kašikom, pazeći da budu ravnomerno pokriveni.
Dok je čokolada još mekana, ukrasite jelku jestivim ukrasima. Ako stavljate kornete na „postolja“, koristite šlag da njime pričvrstite svaki kornet za kolačić ili keks kao bazu. Ostavite prevrnute kornete da se ohlade i da čokolada očvrsne.
Za dodatni efekat možete različite boje prehrambenih boja i jestivih ukrasa kako biste kreirali raznobojne jelke. Takođe, možete koristiti i crnu čokoladu za premaz korneta, a zelenu prehrambenu boju dodati u šlag, koji ćete naneti odogzgo – ili vaše dete možda ima neku svoju ideju!
Pročitajte i ovo: Najbolji Netflix božićni filmovi koje gledamo uz ćebence i kuvano vino
Brankica Milošević