Recepti za ukusna letnja jela sa paradajzom koja ćete želeti da isprobate
Leto je vreme da maskimalno iskoristite prednosti svežeg, zrelog paradajza. Bilo da ste ga ubrali iz svoje bašte, ili kupili na pijaci ili supermarketu, sa paradajzom ne možete pogrešiti. Njegova boja, sočnost i specifičan ukus su pravo letnje zadovoljstvo koje možete prirediti u svojoj kuhinji na osvežavajuće načine. Od jednostavnih salata, preko umaka do jela sa paradajzom, ovi recepti vam nude različite varijante za uživanje u ovom izdašnom povrću.
Ukusna jela sa paradajzom idealna za leto
Konfitovani paradajz sa umućenom buratom

Izvor: ABELANDCOLE.CO.UK
Konfitovanje je postupak laganog kuvanja povrća u maslinovom ulju i odličan način da uživate u bogatom ukusu paradajza. Prelijte ga preko blago umućene burrate (italijanski sir) i poslužite sa prepečenim ciabatta hlebom za umakanje.
Sastojci:
250 g paradajza
1 glavica belog luka
2-3 grančice timijana
1 kašičica semena komorača
1 kašičica semena korijandera
Prstohvat sušenih ljutih papričica
Traka limunove kore
200 ml maslinovog ulja
125 g burate
100 g grčkog jogurta
Malo meda
Prepečena ciabatta, za serviranje
Postupak:
Zagrejte rernu na 140°C. Vrhom oštrog noža probušite rupu u svakom paradajzu. Stavite ih u usku posudu za pečenje.
Oljuštite čenove belog luka i smestite ih među paradajz sa grančicama timijana. Pospite semenom komorača, semenom korijandera i prstohvatom ljutih papričica. Ubacite traku sveže limunove kore. Začinite solju i biberom. Prelijte paradajz maslinovim uljem. Trebalo bi da prekrije paradajz. Stavite u rernu i lagano pecite sat vremena dok paradajz ne omekša i ne počne da se raspada. Potrebno je da se malo ohladiti pre serviranja i imaće još bogatiji ukus ako ga napravite dan ranije.
Dok se paradajz peče, ocedite buratu i izmrvite je u činiju. Dodajte grčki jogurt i prstohvat soli. Lagano mutite dok se ne sjedini.
Kašikom rasporedite umućenu buratu na tanjir. Kada je paradajz gotov, šupljikavom kašikom pokupite paradajz i beli luk i upotrebite ih da prelijete buratu. Bacite grančice timijana i koru limuna. Prelijte sa malo aromatizovanog maslinovog ulja i malo meda.
Ukrasite paradajz i buratu dodatnim listovima timijana. Poslužite sa prepečenom ciabattom za umakanje.
Jela sa paradajzom – Puttanesca Hasselback pečeni paradajz

Izvor: ABELANDCOLE.CO.UK
Inspirisani ukusima sosa za testeninu puttanesca, ovaj paradajz a la Hasselback predstavljaju divan letnji prilog. Svaki paradajz je punjen kriškama kremaste mocarele, a zatim pečen na hlebu namazanom tapenadom, inćunima i kaparima.
Sastojci:
200 g mocarele
4 kriške hleba od kiselog testa
800 g paradajza
1 kašika kapara
2 fileta inćuna
1 čen belog luka
4 kašičice tapenade
Šaka peršuna
15 g parmezana
Priprema:
Sat vremena pre nego što počnete da spremate paradajz, ocedite mocarelu i stavite je u kesu sa zatvaračem. Zamrznite na jedan sat. Ovo olakšava tanko sečenje mocarele, ali možete preskočiti ovaj korak, ako želite.
Zagrejte rernu na 190°C. Premažite kriške hleba od kiselog testa sa malo maslinovog ulja sa obe strane. Stavite ih u pleh za pečenje. Pecite u rerni deset minuta ili dok ne postane hrskav. Ako je hleb gotov pre nego što završite sa pripremom paradajza, izvadite ga iz rerne i ostavite sa strane.
Koristite mali, oštar nož da isečete kriške paradajza, na razmaku od približno 1 cm. Isecite samo tri četvrtine paradajza, ostavljajući čvrstu osnovu. Isperite kapare i sitno ih iseckajte. Ocedite filete inćuna i sitno ih iseckajte. Oljuštite čen belog luka. Izvadite mocarelu iz zamrzivača i tanko je isecite. Presecite kriške na pola ili četvrtine, tako da dobijete male polumesece.
Ugurajte malo mocarele u rezove na paradajzu. Utrljajte čen belog luka preko prepečenog hleba da biste ga začinili. Vratite hleb u pleh. Na svaku krišku stavite kašičicu tapenade, raspoređujući je preko hleba. Pospite kapare i inćune preko. Stavite 1-2 paradajza na svaku krišku. Poprskajte sa malo maslinovog ulja i začinite biberom. Pecite 30 minuta ili dok paradajz ne omekša i ne bude potpuno pečen, a sir se ne otopi.
U međuvremenu, sitno iseckajte šaku listova peršuna. Sitno izrendajte parmezan. Kada je paradajz gotov, izvadite ga iz rerne. Pospite peršunom i sirom i poslužite.
Jela sa paradajzom – paelja sa ostrva Wigh

Izvor: IOWTOMATOES.CO.UK
Sunčani zaokret još jednog španskog specijaliteta, ova paelja na najbolji ističe bogat ukus sporo kuvanog paradajza.
Sastojci za paelju:
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 crni luk, oljušten i sitno iseckan
4 čena belog luka, oljuštena i sitno iseckana
250 g paradajza različitih boja, isečenog na komade veličine zalogaja
2 paprike različitih boja, očišćene od semenki i sitno isečene
So i biber, po ukusu
1 kašičica dimljene paprike
80 ml belog vina
200 g pirinča za paelju
Prstohvat šafrana, rastvoren u 2 kašike vruće vode
500-700 ml povrćnog temeljca
Za prelive:
250 g paradajza različitih boja, isečenog na kriške
1 tegla artičoka, oceđenih
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika maslina bez koštica, prepolovljenih
Mala veza svežeg peršuna, iseckana
Kriške limuna
Postupak:
Zagrejte ulje u tiganju sa tankim dnom na srednjoj vatri. Dodajte luk i pržite oko 5 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i krčkajte još jedan minut.
Dodajte seckani paradajz, paprike, začine, papriku i vino. Kuvajte 10-15 minuta, često mešajući, dok se paradajz malo ne razgradi, a paprike ne omekšaju.
Umešajte pirinač u mešavinu, dodajte šafran i tečnost u kojoj je natopljen i 500 ml temeljca. Krčkajte na srednje slaboj vatri bez mešanja 15-20 minuta, dok pirinač ne upije većinu tečnosti. Ako pirinač izgleda suvo, dodajte još malo čorbe tako da na vrhu pirinča bude tanak sloj tečnosti.
Dok se paelja krčka, propržite kriške paradajza i artičoke na zagrejanom i blago namazanom tiganju za roštilj. Začinite i ostavite sa strane.
Pokrijte tiganj za paelju čvrsto prianjajućim poklopcem ili kuhinjskom folijom, isključite vatru i ostavite pirinač da odstoji 10-15 minuta. Dovršiće se kuvanje u sopstvenoj pari.
Dodajte pržene paradajze i artičoke, masline i seckani peršun. Poslužite sa kriškama limuna i mlevenim crnoim biberom.
Mladi krompir sa paradajzom i sočivom i pesto-jogurtom

Izvor: WILDROOT.KITCHEN
Jednostavno jelo sa paradajzom kombinovanim sa krompirom, sočivom i pesto-jogurtom, savršen je osvežavajući, a zasitan letnji ručak.
Sastojci:
500 g mladog krompira, prepolovljenog
1 konzerva sočiva, oceđenog
1 crveni luk, isečen na kriške
300 g čeri paradajza
1 kašičica timijana
1 čen zgnječenog belog luka
1 kašičica paprike
2 kašike maslinovog ulja
So po ukusu
Za ukrašavanje:
5 listova bosiljka, iseckanih
3 kašike kokosovog jogurta
1 kašika kupovnog ili domaćeg pesta
Metod:
Zagrejte rernu na 180°C. Stavite prepolovljene krompire u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem, dodajte timijan, zgnječeni beli luk, papriku i so i mešajte dok krompir ne bude potpuno prekriven. Pecite 30 minuta.
Izvadite krompir iz rerne i dodajte čeri paradajz, luk i sočivo u isti pleh i promešajte da se sjedine. Stavite u rernu da se peče još 15 minuta.
Ako pravite svoj pesto, napravite ga tokom ovog vremena. Pomešajte domaći ili kupovni pesto sa kokosovim jogurtom da biste napravili gusti kremasti pesto-jogurt. Sipajte pesto jogurt po plehu i pospite malo seckanog svežeg bosiljka. Poslužite direktno sa pleha.
Pročitajte i ovo: 15 recepata sa morskim plodovima u kojima ćete uživati ovog leta
Naslovna fotografija: Elena Leya, Unsplash
Brankica Milošević