Salata od cvekle i avokada sa feta sirom i medom – šarena kombinacija koja podiže raspoloženje

Salata ne mora da bude dosadna – upravo suprotno – može biti puna boja i raznovrsnih ukusa, sa sastojcima koji hrane vaš organizam i podržavaju mentalno zdravlje. Salata od cvekle i avokada sa cirusima, feta sirom i medom ispunjava sve uslove!

Ova vesela, šarena salata popravlja raspoloženje, što ćete primetiti još dok je spremate – kad počnete da pevušite, ili razmišljate kako ćete ovim receptom iznenaditi ukućane i prijatelje na sledećem okupljanju.

Salata od cvekle i avokada sa citrusima, feta sirom i medom

Za spremanje ove salate potrebno je oko sat vremena, a najveći deo vremena odlazi na pečenje cvekle.

Od sastojaka vam je potrebno: četiri krupne cvekle, ili pet manje krupnih, jedan grejprfut, dve pomorandže, jedan zreo avokado, feta sir i sveža nana. Za preliv vam treba: jedna mala mlevena ljuta paprika, četvrtina šolje maslinovog ulja, dve kašike sveže ceđene pomorandže, kašičica narendane kore pomorandže, dve kašike sirćeta, dve kašike meda, kašičica senfa, pola kašičice soli.

Priprema: zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite cele plodove cvekle u posudu za pečenje. Sipajte oko dva centilitra vode, pokrijte folijom i pecite oko 45 minuta (ili duže, dok cvekla ne omekša)

Sastojke za preliv stavite u teglu, zavrnite poklopac i mućkajte, da se sve dobro promeša.

Da bi šarena salata od cvekle i avokada izgledala što efektnije, servirajte narezane komade cvekle, kriške grejpfruta i narandže i seckani avokado na četiri tanjira posebno, dodajte kriške ili komade feta sira odozgo, malo posolite i sipajte preliv i ukrasite mentom.

Ako vam nije do efekta i više volite kada su sastojci pomešani, narežite cveklu i kriške citrusa na sitnije komade, sipajte sve u činiju, posolite, sipajte preliv, dodate mentu i promešajte drvenom kašikom, koju ćete ostaviti u činiji za sipanje salate.


Pročitajte i ovo: Poslastica sa osmehom – pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom

Prednosti sastojaka salate od cvekle i avokada

Dobra je za fizičko i mentalno zdravlje

Cvekla je zapostavljeno povrće, puno hranljivih materija, a u kombinaciji sa avokadom i citrusima i domaćim prelivom i mentom, izuzetno je ukusna i osvežavajuća. Cvekla je bogata antioksidantima i nitratima, poboljšava protok krvi u mozgu i podržava kognitivne funkcije i mentalno zdravlje. Takođe, cvekla sadrži betain, jedinjenje koje ima antidepresivne efekte i podiže vaše raspoloženje, dok istovremeno podržava metaboličke funkcije, reguliše nivoe homocisteina i održava volumen krvi, što ima zaštitno dejstvo na bubrege.

Citrusno voće je bogato vitaminom C

Osim što imaju osvežavajući ukus, grejpfrut i narandže imaju obilje vitamina C, koji, osim što ublažava simptome prehlade, pomaže u kanalisanju stresa i podiže raspoloženje. Vitamin C učestvuje u regulisanju različitih neurotransmitera, uključujući i „horomon sreće“ serotonin.

Avokado i maslinovo ulje sadrže zdrave masti

Avokado je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dok maslinovo ulje sadrži i malo omega-6 i omega-9 zdravih masti, a takođe je bogato antioksidantima.

Masti doprinose boljem zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama, a suplementacija omega-3 masnim kiselinama ima preventivni efekat protiv Alchajmerove bolesti i drugih neurodegenerativnih stanja.

Med je najzdraviji zaslađivač

Salata od cvekle i avokada sadrži i malo meda u prelivu, koji daje blago slatkast ukus, koji odlično ide sa citrusima i cveklom. Med sadrži obilje moćnih antioksidanata i jedinjenja koja poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje.

Sveža menta povećava budnost

Listići mente nisu tu samo za ukras – menta je deo salate i njen osvežavajući ukusa se slaže sa citrusima i oplemenjuje relativno neodređen ukus avokada i zemljasti ukus cvekle. Osim toga, menta ima pozitivan efekat na nivo budnosti, kognitivne funkcije i raspoloženje – osvežava i otvara oči!

Feta sir povećava proizvodnju serotonina

Feta sir je bogat izvor kalcijuma, koji je dobar za kosti, ali i za oslobađanje serotonina i ukupnu funkciju mozga. Prisustvo triptofana u siru može dodatno doprineti proizvodnji hormona sreće!

Salata od cvekle i avokada, sa citrusima, feta sirom i ukusnim prelivom sa medom, u obroke unosi svežinu, raznolikost i pozitivno raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Lagani letnji ručak: 4 salate sa niskim sadržajem ugljenih hidrata

Naslovna fotografija: pinterest.com

Brankica Milošević