Unapredite svoj seksualni život uz ove jednostavne savete

Partnerski odnosi i brakovi su dovoljno kompleksni i zahtevni i kada je emocionalno, seksualno i finansijski sve u redu, ali kada neka od ovih komponenti nije zadovoljavajuća, problemi mogu eskalirati i uništiti odnos. Ako niste zadovoljni kako se odvija vaš seksualni život, ne bi trebalo da oklevate da nešto preduzmete po tom pitanju. Možda oklevate, jer je ovo osetljiva tema o kojoj je teško otvoreno razgovarati, zahvaljujući društvenim predrasudama koje su i dalje snažne u mnogim kulturama i zajednicama. Možda verujete da sa godinama zajedništva seksualni život gubi značaj i da vam posle nekog vremena više i nije potreban.

Stručnjaci predlažu da posmtrate svoj seksualni život kao deo kompleksnosti partnerskog odnosa, ali i kao deo brige o sebi. Kada ga označite kao “wellness kategoriju”, kao bitan faktor svog emocionalnog i fizičkog blagostanja, biće vam lakše da primenite ove jednostavne savete.

Kako da poboljšate svoj seksualni život

Unapredite komunikaciju

Možda verujete da već znate sve što je moguće znati o svom partneru i da ste sve priče čuli i ispričali. Možda mislite da znate sve o tome šta vaš partner voli, kada je u pitanju intimnost, ali ako pokrenete razgovor, možete se iznenaditi. Takođe, možete i sami sebe iznenaditi – stvari se menjaju i vaše međusobne potrebe i želje danas nisu iste kao pre deset i dvadeset godina. Nešto što vam je do sada prijalo, možda više nije tako prijatno, promenile su se i vaše fantazije i vaša očekivanja. A ako o tome niste pričali, velike su šanse da ćete saznati nešto novo.

Koliko god da se poznajete, ne možete jedno drugom čitati misli, a ako ne obraćate pažnju, možda i ne osećate da nešto nije u redu. Vaš seksualni život se ne odvija spontano i bez povezanosti sa ostalim segmentima vašeg zajedništva i mora biti tema razgovora, kao i sve ostalo. Da bi se komunikacija pokrenula, potrebno vam je mirno i intimno okruženje i raspoloženje u kome ste oboje opušteni, a razgovor pokrenite pitanjima (a ne iznošenjem prigovora). Pitajte partnera kako bi voleo da se stvari odvijaju, da li nešto želi, ili ne. Jednom, kad vam kaže, pokušajte da to i uradite (ako vam to nije neprijatno), umesto da nastavite da radite nešto u nadi da će mu se na kraju ipak svideti.

Kada želite da vaš partner uradi nešto drugačije od onog što radi, obavestite ga – kada komunicirate, imajte na umu osetljivost teme i mogućnosti da se on oseća neadektvtno, ako mu se ne obratite na pravi način. Budite pažljivi i birajte reči i ton.

Pročitajte i ovo: Romantične seks-poze uz koje ćete se emotivno zbližiti sa partnerom

Vežbanje i kondicija

Intimnost je iskustvo koje želite da nastavite da doživljavate, ali kada niste u formi i ne osećate se dobro u svom telu, to neće biti tako lepo. Istraživanja su otkrila vezu između fizičke kondicije i seksualnog zdravlja, testirajući pojedince uzrasta između 18 i 50 godina. Rezultati su pokazali da je fizička spremnost povezana sa većom samosvešću i sa seksualnim zadovoljstvom.

Vežbanje poboljšava vaš seksualni život, tako što vam obezbeđuje više energije i samopuzdanja i bolji fizički izgled, zbog čega se bolje osećate u svojoj koži. Takođe, vežbanjem se smanjuje stres, krvni pritisak i holesterol, kao i rizik od srčanih oboljenja i povećavaju kognitivne sposobnosti, kao i fizička izdržljivost. Sve to može pojačati vaš libido i učiniti vas seksualni život ispunjenijim.

Češći fizički kontakt za bolji seksualni život

Fizički dodir podstiče emocionalnu vezu i osećanje bliskosti i ne treba da ograničite dodir i milovanje samo na predigru. Držanje za ruke, zagrljaj i poljubac za ispraćaj i susret, nežni dodiri koje razmenjujete na dnevnom nivou doprinose da se osećate voljeno i željeno i da vaš seksualni život bude razigraniji i prisniji. A kada imate zadovoljavajući seks, imate i veće fizičko samopouzdanje koje vam olakšava uživanje i podržava voljnost da se angažujete i uključite u seksualne aktivnosti.

Možete se osećati seksi, bez obzira na telesni izgled i veličinu – seksualnost nije ograničena na određene konfekcijske brojeve i oblike, a negovanje bliskosti, iskrene i otvorene komunikacije, povećanje samopouzdanja i razmena nežnosti pomaže da ostanete povezani i sa sobom i sa svojim partnerom. Negujte svoju senzualnost nošenjem materijala koji prijaju vašoj koži, parfema koji čini da se osećate posebno, slušanjem muzike koja vam podiže raspoloženje, pravljenjem romantične atmosfere, koja podstiče na čulnost i uživanje.

Odvojte vreme da se posvetite seksu

Vremenom, sve manje mesta ima za spontanost, ali zato sve više cenite vreme koje odvajate da se jedno drugom posvetite. Nije važno koliko često se to dešava, već doživljaj koji jedno drugom priređujete. Odvojte vreme i posvetite se uživanju na sve načine koji vam padaju na pamet, bez ikakve žurbe. Odvojte za to celo veče, ili ceo dan, ili vikend – pobegnite od svakodnevice i radujte se tome. Posvetite se uživanju kroz šetnju, hranu, toplu kupku, masažu – uživajte zajedno, a zatim se posvetite tome da jedno drugom pružite uživanje. Vaš seksualni život će biti mnogo ispunjeniji i srećniji, kada mu date važnost i mesto koje zaslužuje, odnosno, kada ga stavite na prvo mesto, makar privremeno i ponekad.

Vreme koje uložite u negovanje bliskosti i senzualnosti i posvećenost uživanju, biće dragoceno za vaš odnos i doneće vam više razumevanja, poverenja, opuštenosti i prisnosti.

Održavajte iskru i povremeno se posvetite tome da je raspalite i oživite plamen strasti, koja oživljava vaš odnos. Nemojte pristati na ideju da seksualni život sa godinama jenjava – tu se ne radi o učestalosti, već o dubokoj povezanosti i intimnosti koju gradite i negujete, o unapređivanju sposobnosti da jedno drugom pružite zadovoljstvo i uživanje, kao i ljubav i poštovanje.

Pročitajte i ovo: Šta je transcendentalni seks i možete li da ga iskusite

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević