Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da ublažite simptome perimenopauze

Ono što menopauzu čini teškom i izluđujućom nije prestanak menstruacije i reproduktivnog doba, nego simptomi perimenopauze, koji mogu početi mnogo pre nego što ciklus prestane, i mogu trajati veoma dugo. Medicinski, menopauza se definiše prestankom menstrualnog ciklusa – kada prođe cela godina bez menstruacije, tada ste u menopauzi (uprkos svim simptomima koje imate, ili nemate). Ali, ako imate sve simptome menopauze, a i dalje imate menstruaciju, tehnički ste u perimenopauzi, što je vremenski period koji može da traje od pet do deset godina.

Prosečna starost u kojoj menopauza počinje je 51 godina, ali se simptomi perimenopauze mogu javiti mnogo ranije, još u četrdesetim, dok još uvek imate redovan ciklus. Pojedine žene ulaze u ranu perimenopauzu i simptomi se javljaju već u tridesetim godinama. Prolazak kroz ovaj naporan period može se olakšati uz odgovarajuću ishranu, hormone i zalaganje za sebe, ali najvažnije je da rano prepoznate simptome i počnete sa odgovarajućim prilagođavanjima čim se oni pojave.

Kako nastaju simptomi perimenopauze

Tokom perimenopauze, ovulacija postaje neredovna i nepravilna – promene koje tehnički smatramo menopauzom nastaju kada jajnici više ne proizvode visoke nivoe hormona i kada prestanu da otpuštaju jajne ćelije u jajovode. Za to vreme, nivoi estrogena mogu da variraju i do 30 procenata svakodnevno, a nivoi progesterona takođe stalno opadaju, naročito ako ste izloženi konstantnom dnevnom stresu i pritisku. Žene u perimenopauzi i menopauzi i dalje mogu imati relativno dominantne nivoe estrogena, što znači da su količine progesterona veoma niske, a to uzrokuje mnoge simptome. Na pojavu i jačinu simptoma utiče i sposobnost vašeg organizma da eliminiše toksine (koji mogu biti genetski, ili zbog smanjene funkcije jetre ili creva), zbog čega se višak estrogena teško uklanja iz tela (što doprinosi relativnoj dominaciji estrogena). Olakšavanje simptoma uključuje optimizaciju ravnoteže estrogena, progesterona i testosterona, što možete postići odgovarajućom ishranom i hormonskom terapijom.

Simptomi perimenopauze i menopauze i smanjivanje njihovog intenziteta

Promene u menstrualnom ciklusu

Perimenopauza se „najavljuje“ najpre kroz promene u ciklusu. I to ne znači samo kašnjenje, ili izostanak menstruacije, već i obilnije menstruacije, praćene ugrušcima. Možete primetiti da su vam predmenstrualni simptomi drugačiji i intenzivniji i duži, ili se, pored onih koji su karakteristični za vas, mogu javiti i novi. Međutim, može biti i suprotno – PMS može biti lakši, a menstruacija sve oskudnija, dok potpuno ne prestane, a takođe je moguća i kombinacija simptoma – možete osećati intenzivne predmenstrualne neprijatnosti (bol u krstima i donjem stomaku, težinu u grudima, glavobolju i opštu preosetljivost i razdražljivost, koju možete doživeti kao osećanje da ćete se „rasprsnuti“), a menstruacija koja usledi može biti oskudna i trajati samo dva, tri dana. Takođe, umesto primetnog krvarenja, period menstruacije može proći samo sa pojavom sluzave sukrvice i manjih ugrušaka.

Saveti stručnjaka:

Promene u ishrani mogu pomoći kod neredovnih i neregularnih menstruacija. Povećajte unos proteina – osim što učestvuju u drugim fiziološkim funkcijama, proteini su vašem organizmu potrebni za proizvodnju hormona. Pošto se smanjuju nivoi estrogena, progesterona i testosterona, potrebno je obezbediti organizmu optimalnu količinu proteina, koji mu je potreban za odražavanje svih telesnih funkcija (uključujući i proizvodnju proteina). Optimalno, trebalo bi da unesete 2 grama proteina, na kilogram telesne mase. Takođe, važno je da održavate ravnomernu distribuciju proteina tokom dana – ako jedete jedno jaje za doručak, konzervu tunjevine za ručak i piletinu za večeru, pokušajte da izjednačite unos proteina u svakom obroku. Uključite u ishranu kupusnjače – brokoli, karfiol, kelj – vlakna mogu pomoći u uklanjanju viška estrogena iz tela i podstaći crevnu peristaltiku. Usredsredite se na organsku hranu – smanjenje količine toksičnih hemikalija i hormona može rasteretiti jetru i pomoći organizmu da detoksira višak estrogena.

Ograničite upotrebu mlečnih proizvoda – mnoge žene primećuju da menstruacija postaje lakša, kada izbace mlečne proizvode iz ishrane, a ograničen unos kofeina i izbacivanje alkohola, takođe vam može olakšati. Dodajte kompleks B vitamina, koji pomaže detoksikaciji jetre, podržava energiju tokom dana i olakšava teške menstruacije u periodu perimenopauze. Probajte čajeve, tinkture, ili kapsule od Konopljike – ova biljka je poznata još i kao Čedno drvo, ili Monarhov biber i u alternativnoj medicini se koristi kao zamena za sintetičke hormone. Ova biljka može pomoći u povećanju proizvodnje progesterona, kako bi se uravnotežio nivo estrogena, što može olakšati teške menstruacije. Proizvod u formi kapsula zove se Vitex i ima ga u apotekama.

Pročitajte i ovo: Kako da rešite teškoće sa spavanjem u toku menopauze

Valunzi – najenprijatniji simptomi perimenopauze

Iznenadni talasi vrućine, najneprijatniji su simptomi perimenopauze, ne samo zato što se javljaju noću i remete san, nego i zato što su preko dana svima vidljivi – odjednom se zajapurite, preznojite i morate nešto da svučete, ili otvorite prozor i rashladite se.

Saveti stručnjaka:

Razmislite o keto ili paleo dijeti. Talasi vrućine mogu biti izazvani neravnotežom šećera u krvi, a ove dijete mogu pomoći u balansiranju nivoa šećera i smanjnju intenziteta i učestalosti valunga. Održavanje keto dijete duže od tri meseca, može uticati na funkcije štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda, tako da je možda ishrana u paleo stilu bolji izbor tokom menopauze. Ograničavanje kofeina i eliminisanje alkohola pomaže i kod valunga, kao i ograničavanje i smanjivanje unosa šećera. Regulacija temperature u vašem domu može biti od pomoći – neka bude sveže tokom dana, a noću spavajte u hladnom, koristite prostirku za hlađenje i nosite samo laganu spavaćicu, ili majicu.

Simptomi perimenopauze koji utiču na seksualni život

Tokom perimenopauze, mogu se pojaviti simptomi koji na više načina utiču na vaš seksualni život – suvoća vagine može uzrokovati bolan i neprijatan seks, za kojim zbog toga nećete ni imati želju. Ali, pad libida može biti uzrokovan i manjkom testosterona.

Saveti stručnjaka:

Konzumiranje zdravih Omega-3 masti, može puno pomoći kod pojave suvoće vagine tokom perimenopauze i menopauze. Uvedite u ishranu masnu ribu iz hladnih voda, kao što je losos, haringa, sardina, skuša –  odličan izvor zdravih masti, koje će dobro uticati na vaše ukupno zdravlje.

Nesanica

Pad nivoa estrogena i progesterona može dovesti do nesanice, a noćni odmor takođe remete i valunzi.

Saveti stručnjaka:

Još jednom se pojavljuje savet ograničenja upotrebe kofeina i alkohola. Pored drugih loših uticaja, oni utiču i na san, pa zato razmislite o tome da ih potpuno izbacite iz upotrebe. Ako mislite (kao i većina drugih) da ćete biti iscrpljeni kada prestanete da pijete kafu, otkrićete da se nivo energije zapravo povećava (jer se nivo kortizola smanjuje) i bolje ćete spavati noću. Odricanje od kafe može biti najteža odluka koju ste ikada doneli, ali zaista može napraviti veliku razliku. Pokušajte sa nekim alternativnim napitkom, kafom od cikorije, ječma ili rogača, ili zamenite kafu čajem – mate je čaj koji se tradicionalno pije u Južnoj Americi, a njegov ukus je sličan zelenom čaju i sadrži veliku količinu vitamina, minerala i antioksidanasa. Mate čaj povećava energiju, mentalnu jasnoću i koncentraciju. Ako ipak ne želite da se odreknete kafe, pratite kako ona utiče na vaš san i ograničite ispijanje kafe na prepodnevne sate, odnosno, na jednu šolju kafe dnevno.

Alkohol remeti san zato što jetra noću detoksira hormone, a to ne može da radi ako je prisutan alkohol, jer njegovo izbacivanje iz organizma ima prioritet.

Kuvajte jači čaj od kamilice i pijte ga uveče, kako biste lakše zaspali i imali dublji san.

Ograničite vreme ispred ekrana – plavo svetlo koje oni emituju, može smanjiti proizvodnju melatonina, tako da je poželjno da isključite TV i ne koristite mobilni telefon ili lapotop, barem sat vremena pre spavanja.

Umirite se mentalno u večernjim satima. Samo 10 minuta meditacije može smanjiti nivo kortizola, a pred spavanje možete pratiti vođene meditacije, ili slušati umirujuću muziku koja se emituje na frekvenciji koja opušta, umiruje um i pomaže vam da zaspite.

Umor i razdražljivost

Hormonske oscilacije i smanjivanje nivoa, može dovesti dao gubitka energije, kao i do čestih i naglih promena raspoloženja. Žene u perimenopauzi i menopauzi često prijavljuju generalno osećanje iscrpljenosti, kao i nekontrolisanu razdražljivost, koju opisuju kao „svađanje sa samom sobom“, kao i preosetljivost na svaki okidač iz okoline – bes, suze i smeh se smenjuju, a često se i pomešaju i preplavljuju vas istovremeno. Zbog ovakvih emocija, možete se osećati krajnje nestabilno i uplašiti se da gubite razum.

Saveti stručnjaka:

I još jednom – izbegavajte alkohol i kofein, jer, pored svih ostalih loših uticaja, pošto su stimulansi, mogu izazvati i razdražljivost. Pokušajte da odredite prioritete i da se rasteretite, kako biste smanjili stres, isprobajte umirujuće čajeve i biljne proizvode za opuštanje i smirivanje. Takođe, isprobajte jogu i meditaciju – cilj je da se oslobodi i uravnoteži protok enerije, kako bi bio stalan i podržavao dnevni ritam, umesto da se energija oslobađa u „praskavim“ naletima osećanja.

Pročitajte i ovo: Prvi simptomi perimenopauze

Dobijanje na težini

Sa smanjenjem nivoa estrogena i progesterona, dolazi do porasta kortizola (hormona stresa), što može dovesti do povećanja telesne težine, naročito oko struka i na stomaku, gde se višak najteže skida.

Saveti stručnjaka:

Radite kardio vežbe i krećite se – nije potrebno da se naprežete i da preterujete, odlazak u kratku i brzu šetnju (ujutru ili uveče), može vam pomoći da upravljate težinom, kao i da regulišete cirkadijalni ritam i lakše zaspite. Ojačajte mišiće nekom vrstom treninga snage ili otpora, dva do tri puta nedeljno. Pilates, kao i dizanje tegova su odlični – sve što vam omogućava da umereno naprežete mišiće pomoći će i u regulisanju telesne težine, i u održavanju gustine kostiju.

Najteži simptomi perimenopauze koji utiču na vaš um

Tokom perimenopauze gotovo je redovna pojava anksioznosti, depresije, moždane magle, koja ozbiljno ugrožava vaš identitet i integritet i ometa, pa čak i onemogućava normalno dnevno funkcionisanje.

Saveti stručnjaka:

Pored svega što možete da preduzmete da biste uravnotežili hormone, pročistili organizam od toksina, olakšali svojoj jetri i crevima, povećali mišićnu masu i kanalisali stres, mentalna stanja anksioznosti i depresije mogu vas potpuno obeshrabriti. Možete se osećati uplašeno, zabrinuto, očajno i bespomoćno i bez energije, snage i hrabrosti da učinite bilo šta za sebe. Mnogo žena iskusi mentalne probleme tokom perimenopauze i potrebu za lekarskom pomoći, koja se uglavnom sastoji od prepisivanja anksiolitika ili antidepresiva, praćenja njihovog učinka i nastojanja da se pronađe prava doza. U većini slučajeva, to je sasvim opravdano i lekovi su neophodni, da bi se prebrodila kriza – ali nisu dovoljni. Potrebna vam je i psihološka pomoć i podrška i to stručna, jer se moraju uzeti u obzir okolnosti u kojima živite, promene sa kojima se suočavate, kao i unutrašnji mehanizmi i konflikti, koji isplivavaju na površinu, jer se energija koja ih je potiskivala, odnosno, držala u nesvesnom, preusmerila na druge potrebe preživljavanja u kriznom periodu. A kriza koju proživljavate kroz simpotme perimenopauze, može biti prilika da se posvetite radu na sebi, na svim nivoima i da pronađete svoj mir i integritet u sopstvenim dubinama, koje do sada niste istražili.

Hormonska terapija

Ako se odlučite za hormonsku terapiju, ili ako vam je lekar savetuje, morate napraviti obimne pripreme, odnosno sve potrebne analize i pretrage, koje će ustanoviti funkciju hormona na svim nivoima. Može se ispostaviti da je potrebno da sprovedete detoksikaciju, pre nego što počnete da uzimate hormone, ili da se morate prvo pozabaviti regulacijom nivoa šećera, triglicerida, srčanog pritiska. Za učinak hormonske terapije važno je da počnete na vreme, odnosno, tokom perimenopauze – kada istekne godina od poslednjeg ciklusa i kada ste po definiciji u menopauzi, tada hormonska terapija više nije opcija. Najbolje je da krenete sa ispitivanjima i pripremama, čim primetite neregularnost i promene u ciklusu.

Uzmite bioidentične hormone – oni su fiziološki najkompatibilniji sa vašim prirodnim hormonima. Sintetički estrogen i progesteron nemaju blagotvorno dejstvo na mozak, kao što imaju bioidentični hormoni. Bioidentični progesteron je umirujući neurotransmiter koji pomaže da smanjite razdražljivost i bolje spavate. Bioidentičan estrogen pomaže u uklanjanju valunga i obnavljanju kolagena u zidovima vagine, čime se smanjuje problem suvoće. Na početku se uzimaju mikrodoze, koje se mogu povećati, ako je potrebno.

Kada konačno uđete u menopauzu i kada menstrualni ciklus prestane, vaši hormoni se stabilizuju, promene raspoloženja i razdražljivost nestaju – žene prijavljuju ovo kao osećanje olakšanja i povratak sebi, a stručnjaci kroz razna istraživanja registruju povećanje životnog zadovoljstva i radosti nakon 60. Oslobađanje od diktata hormona, koji vlada vašim životom još od puberteta, zaista donosi osećanje slobode i rasterećenja – više ne morate brinuti o menstruaciji (nećete iznenada dobiti na nekom putovanju, ili baš pred Novu godinu), možete uživati u seksu bez strepnje od mogućnosti da zatrudnite i ne morate primenjivati kontracepciju. Vreme postmenopauze je doba najvećeg životnog samouzdanja – znate ko ste, šta želite i kako to da ostvarite i možete da se opustite i uživate u životu na način koji niste iskusili ranije.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.