Fantastični recepti za slana peciva, koja vam neće ostaviti mesta za desert
Teško da neko ne voli slatkiše i uglavnom imamo problem da se zadržimo na jednom parčetu torte, jednom kolaču ili krofni. Ali za one koji više vole slana peciva, mogućnosti ponekad mogu delovati ograničeno. Uđite u svet prhkih galeta punjenih sporo pečenim povrćem, britanskih sconesa sa sirom i začinskim biljem i hlebova koji zahtevaju da se jedu vrući i kidaju rukama.
Recepti za slana peciva vas pozivaju na eksperimentisanje, iako se u najvećoj meri oslanjaju na osnovne namirnice, koje već imate u svojoj kuhinji. Bez obzira da li tražite nešto jednostavno za uživanje uz jutarnju kafu ili nešto što će biti centralni deo vaše sledeće večere, ovi recepti će vas oduševiti. Od savršene fokače do začinjenih đevreka, pronađite inspiriciju za svoju sledeću kuhinjsku avanturu.
Recepti za savršena slana peciva
Jessica Nguyens’s savoury scones
View this post on Instagram
Veoma popularan i veoma jednostavan recept za stvarno ukusno slano pecivo sa sirom. Još bolje, možete prilagoditi recept da bude veganski i bez glutena, i praviti ga u serijama koje se dobro čuvaju u zamrzivaču.
View this post on Instagram
Recepti za hleb obično dočaravaju košmarne scene testa razvučenog po stolu, brašna na sve strane i vekni koje nikada ne narastu. Ali ovaj recept je sve samo ne to. Da bi narasla ova vekna ne zahteva kvasac, ne morate da mesite i brinete o narastanju testa. Uživajte u prednostima ukusa i dobrobiti belog luka, sira i začina.
Wishbone Kitchen’s Chive and Cheese Scones
View this post on Instagram
Još jedan slani recept za sconese, jednako vredan pomena. U testo možete dodati svež vlašac i sir, ali možete ih prilagoditi bilo kojim sastojcima koji želite i gotovo sigurno ćete dobiti ukusan rezultat.
Focaccia Pugliese
View this post on Instagram
Južnoitalijanski klasik, fokača Pugliese, poznata je po svojoj mekoj unutrašnjosti sa maslinovim uljem i zlatnoj hrskavoj kori, delimično zahvaljujući neočekivanom dodavanju krompira u testo. Ova verzija se oslanja na prirodni kvasac i obilnu porciju kuvanog krompira. Prelivena mehurićima paradajza i ekstra devičanskim maslinovim uljem, izlazi iz rerne izgledajući i mirišući – neverovatno.
Za’atar & Olive Oil Sourdough Bagels
View this post on Instagram
Bliskoistočni preokret kultnog klasika, ovi đevreci od kiselog testa sa za’atarom i maslinovim uljem spajaju duboki kiselkasti ukus prirodne fermentacije sa slanim sjajem začina. Zlatne kore ručno uvijene, kuvane i pečene u pravoj tradiciji đevreka, sa završnim dodirom četkicom maslinovog ulja i obilnim posipanjem za’atara. Najukusnije su sveže, sa puno krem sira.
Thomas Straker’s tomato tart
View this post on Instagram
Ova paradajz pita sadrži zreli paradajz koji se slaže na puterastu, zlatnu podlogu i peče dok se mehurići ne pojave po ivicama. Kao vrhunac, služi se topla sa kremastom mocarelom i prelivom od maslinovog ulja.
Ako želite da isprobate jabuke u raznim varijantama, pročitajte i ovo: Ukusni jesenji recepti sa jabukama – od napitaka do glavnog jela
Brankica Milošević