3 recepta za bogatu slanu tortu od palačinki

Palačinke su najjednostavnija i najbrža poslastica, ili slano jelo, za hladne dane koje svi vole – uvek imate u špajzu i frižideru sastojke za testo, a naći će se i krem ili džem ili sir i nešto suhomesnato za filovanje. U slatkoj i slanoj varijanti palačinke možete jesti za doručak, ručak i večeru. A kada želite da napravite svojoj porodici poseban ugođaj, ili spremate svečanu večeru i imate goste, palačinke možete upotrebiti da napravite bogatu i ukusnu slanu tortu, koju možete poslužiti kao predjelo.

Slanu tortu možete napraviti na mnogo načina, sa kombinacijom brojnih sastojaka, u skladu sa prilikom, sa onim što volite – ili onim što imate u frižideru.

Navikli smo na slatku tortu od palačinki, ali postoje i njene slane varijante

Slana torta od palačinki – 3 recepta

Slana torta sa krastavčićima i šunkom

Za ovu slanu tortu potrebno je da ispečete desetak palačinki (manje, ili više, u zavisnosti za koliko osoba spremate tortu), potom pakovanje sirnog namaza, 15-ak kiselih krastavčića, majonez, šunka, parče kačkavalja, masline. Svi sastojci su opcioni – u principu, krastavčiće može zameniti bilo šta iz turšije (paprika, karfol, zeleni paradajz), ili nešto od toga možete dodati krastavčićima. Umesto šunke možete koristiti bilo šta suhomesnato, uključujući i slaninu.

Naseckajte krastavčiće i šunku na tanke trake (ili na kockice), stavite sve nadohvat ruke, pripremite veliki tanjir ili posudu za tortu i počnite sa ređanjem. Stavite prvu palačinku, premažite je sirnim namazom, pospite deo nasečenih sastojaka, zatim stavite drugu palačinku odozgo i blago pritisnite, pa je namažite majonezom, pospite kockicama i nastavite da ređate palačinke naizmenično, blago pritiskajući svaku novu koju još niste nafilovali. Kada iskoristite sav nadev i sve palačinke, premažite celu tortu majonezom, obilno narendajte kačkavalj i ukrasite maslinkama. Stavite tortu u frižider i služite je hladnu.

Slane palačinke i torta sa kečapom i jajima

Za ovu varijantu će vam takođe biti potrebni krastavčići (ili drugo kiselo povrće), majonez, kečap, četiri tvrdo kuvana jaja, kisela pavlaka, šunka nasečena na tanke kolutove (ili nešto drugo suhomesnato) i kačkavalj.

Ispecite desetak palačinki i ređajte ih na odgovarajući tanjir, tako što ćete premazati prvu palačinku majonezom i dodati odgovarajuću količinu seckanih krastavčića. Stavite sledeću palačinku, premažite je kečapom i pospite trećinom sitno seckanih barenih jaja. Treću palačinku premažite kiselom pavlakom i poređajte kolutove šunke, sledeću premažite majonezom i narendajte kačkavalj, pa ponovite dodajući krastavčiće, jaja, šunku, kečap i pavlaku dok ne poređate sve palačinke. Oblikovanu slanu tortu možete ukrasiti po želji, ohladite i poslužite kao svaku okruglu tortu, tako što ćete seći trouglaste parčiće.

Dakle, radi se samo o tome kako ređate palačinke, a ako neko od ukućana ne voli određeni sastojak (kečap ili majonez) biće vam jednostavnije da ne formirate tortu, već da umotate slane palačinke, svakome prema ukusu.

Slana torta sa palačinkama bešamel sosom i mlevenim mesom

Iako je ovo malo kompleksniji recept i dalje jedino treba da vam dobro ispadnu palačinke i da vam ne zagori bešamel sos. Razlika je što se ova slana torta dodatno peče i služi topla, pa može biti odličan ručak ili večera (a recept sadrži i količine sastojaka koji su vam potrebni za palačinke).

Dakle, za palačinke vam treba pola litra mleka, dva jaja, pola šolje vode i 220 grama brašna (ako imate svoj recept koji vam uvek uspeva, ovaj zanemarite), a za nadev oko pola kila mlevenog mesa, jedan veći crni luk, dve srednje paprike, 2,3 čena belog luka, origano, 2 kašike paradajz pirea, a za sos 30 grama putera, 3 kašike brašna, pola litra mleka, 150 grama sira i muškatni oraščić (ako volite taj ukus).

Umutite jaja, zatim dodajte mleko, mutite, pa dodajte vodu, a zatim dodajte prstohvat soli i brašno pa sve sjedinite mikserom. Pecite palačinke na zagrejanom nauljenom tiganju – jedna kutlača smese je dovoljna za jednu srednje veliku palačinku. Napecite desetak palačinki i pređite na spremanje fila (u istom tiganju, ako vam je to univerzalni sud, ili u šerpi). Propržite na malo ulja sitno naseckan crni luk (dok ne postane staklast) zatim dodajte mleveno meso, sitno seckani beli luk i seckanu papriku. Pržite sve vreme mešajući i okrećući, da se mleveno meso lepo isprži. Pri kraju poslolite dodajte origano i malo bibera, po ukusu.

Za bešamel sos istopite puter u šerpi, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobije boju i zatim sipajte mleko. Poslite i dodajte oraščić i kuvajte povremeno mešajući, dok ne postane gusto.

Zagrejte rernu i obložite pleh pek-papirom i počnite da ređate palačinke, tako što ćete ih premazivati bešamel sosom i dodavati fil na svaku, dok ne utrošite sastojke – gledajte da vam ostane malo bešamela za premazivanje poslednje palačinke, koju ćete zatim posuti narendanim kačkavaljem i peći dvadesetak minuta na oko 180 stepeni.

Ova slana torta je slična lazanjama, ili klasičnim špagetama, a opet je bogat i jedinstven, a količinu i izdašnost možete podešavati u odnosu na to za koliko osoba spremate i da li ste predvideli slanu tortu sa palačinkama kao predjelo ili glavno jelo.

Pročitajte i ovo: Recepti sa medom koje ćete odmah isprobati

Naslovna fotografija: pexels.com 

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.