Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zašto srodne duše ne ostaju (zauvek) zajedno?

Na najjednostavnijem nivou, vezu između srodnih duša shvatamo kao sudbinsku – dvoje ljudi se sretne, prepozna „suđeni“ su jedno drugom i ostaju zajedno. Duhovni praktičari produbljuju ovo viđenje i objašnjavaju da je veza između dve srodne duše veoma kompleksna, njihov susret je rezultat karmičke veze koja se potvrđivala na mnogo načina, tokom mnogih života – duše imaju zajedničku istoriju, iako se u ovom životu prvi put sreću. To je ono što stvara osećaj prepoznavanja i što privlačnost čini neodoljivom. Međutim, srodne duše ne moraju da ostvare bajku svaki put kad se sretnu, njihovi odnosi su često karmički opterećeni na najrazličitije načine i njihov „zadatak“ nije da ostvare srećnu ljubav, već da zajedno prolaze kroz određene životne faze i da iskuse brojne aspekte svog odnosa.

Susret srodnih duša je bitan deo duhovnog razvoja i podizanja frekvencije na kojoj vibrira naše biće i to je deo zbog koga smo skloni da ovaj odnos shvatamo bajkovito. Odnos se, međutim, odigrava u sadašnjem trenutku, u datoj realnosti i reguliše se kroz niže frekvencije, na prizeman način. Susret sa srodnom dušom ostavlja snažan utisak, osećamo da se događa nešto veoma važno, možda najvažnije u životu i zavedeni romantičnim predstavama o prepoznavanju duša, verujemo da smo sreli „onog pravog“, osobu sa kojom ćemo deliti dobro i zlo, do kraja života, u ljubavi i bliskosti. Ali, to se vrlo retko događa, odnosno, najčešće se ne događa – srodne duše se sretnu, prepoznaju, povežu, ali ne uspevaju da ostvare stabilan i trajan odnos.

Zašto postoje srodne duše

Svaka veza koju imamo u životu, sklopljena je kao duhovni ugovor. Veoma je komplikovano biti ljudsko biće, jer dolazimo na ovaj svet sa genetskim nasleđem, nosimo u sebi kolektivno nesvesno i karmička opterećenja u mnogim slojevima pristrasnosti, uslovljenosti, preferencija. Svaki odnos treba shvatati kao duhovni zadatak, ali veza između srodnih duša je posebna – ona nosi potencijal radikalne transformacije i izlečenja. Srodne duše mogu zajedno doživeti ogroman rast, za vrlo kratko vreme, jer među njima, na višem nivou već postoji snažna povezanost, iako se na nivou svakodnevnog života tek upoznaju i pokušavaju da pronađu model odnosa u kome mogu da funkcionišu. Pored svoje srodne duše verovatno ćete se osećati potpuno slobodno da budete ono što jeste, na način koji ranije niste iskusili – kao da ste pored druge osobe više svoji nego inače.

Prema duhovnom ugovoru srodnih duša, jedna u drugoj podstiču ono najbolje, kako bi se svaka od njih uskladila sa višom svrhom. Prisutno je osećanje mira (kao da smo najzad došli kući i možemo se odmoriti od traganja za onim nečim bez čega ne možemo da se smirimo), međusobnog poverenja i bliskosti koju povezujemo sa romantičnim osećanjima i ljubavlju. Ali ono što vezu sa srodnom dušom razlikuje od drugih veza je osećaj znanja, spoznaje, neke dublje istine i smisla, koji se teško može izraziti rečima i staviti u logičke okvire. Možete otkriti da ste sa srodnom dušom izuzetno strpljivi u oblastima u kojima ste obično nefleksibilni i skloni burnom reagovanju.

Srodne duše obično spajaju najneočekivaniji sinhronizovani događaji – propuštanje prevoza, neuobičajeno prihvatanje poziva, susret prilikom poslednjeg dana odmora. A ono što osećamo kao prepoznavanje (kao da tu osobu oduvek znamo), zapravo se odnosi na prepoznavanje dela sebe u drugoj osobi. Odnos obično počinje na mestu na kome ste stali u prethodnom životu, sa zadatkom da ovaj put doživite ono što tada niste uspeli – ali i to je samo pojednostavljena skica, koju ne treba shvatati doslovno. Sve zavisi od toga gde se nalazite na vašem ličnom duhovnom putovanju, u odnosu na to gde se druga osoba nalazi na svom. U zavisnosti od vaših prošlih života, karmičkih ostataka koje ste pokupili tokom svog putovanja kroz vreme, kao i od toga koliko ste se izlečili od kad ste se poslednji put povezali sa srodnom dušom, ova veza može ići u nekoliko različitih pravaca.

Srodne duše u srećnoj ljubavi

Da, dešava se – veza jednostavno ide lako, jedno u drugom budite ono najbolje i najplemenitije, osećate se usklađeno i prirodno. Kao da počinjete da čitate davno započetu knjigu, ostavljenu na istoj stranici i zatim nastavljate, istim tempom. Ova lakoća odnosa znači da ste oboje mnogo napredovali u svom isceljenju od kad ste se poslednji put sreli i sada ste slobodni da se u ovom životu povežete na dublji i temeljniji način – nagrađeni ste iskustvom prave ljubavi. Obostrana lična evolucija vas je dovela dotle, oboje ste podizali svoju frekvenciju, prečišćavali svoje energetsko biće i bili dosledni u rastu i razvoju – i sada možete da nastavite tamo gde ste stali i da svoj odnos podignete na viši nivo. Ako ste u prošlom životu bili „Romeo i Julija“ svako od vas je nakon toga proveo hiljade godina veran sebi, savlađujući svoje lekcije i ispunjavajući svoju svrhu uprkos porodičnoj dinamici ili drugim okolnostima u kojima ste inkarnirali od kada ste se poslednji put sreli. Kada se ponovo ujedinite u ovom životu, već se osećate potpuno i celovito, svako za sebe. Veza može da cveta i raste organski, bez guranja i vučenja. Oboje ste to već razradili na svoj individualni način i spremni ste da se uskladite i pojačate svoje moći kroz radost, zadovoljstvo i svrhu.

Pročitajte i ovo: Načini na koje možete produbiti poverenje i intimnost

Srodne duše u pogrešnoj vezi

Osećate snažnu povezanost, intenzitet, bliskost, ljubav, ali ništa ne ide lako, kao da započinjete tešku borbu i to je zbunjujuće. Ako ima toliko ljubavi, zašto je ova veza tako teška? Možda ćete se osećati kao da ste namamljeni u taj odnos i bićete sumnjičavi prema drugoj osobi – ona govori i radi prave stvari, ali i dalje vam je teško da joj verujete. Umesto mira, osećate naboj – nešto važno i suštinski je tako blizu, na dohvat ruke, a ipak nedostupno.

Ovde se radi o neskladu u razvoju srodnih duša – od poslednje susreta, jedna od vas je dosta porasla i iscelila sebe, dok druga nije iz života u život savladavala lekcije tako temeljno i uspešno i nije se dovoljno razvila. Velika bliskost se prepoznaje i oseća, ali vas dvoje ste u različitim fazama putovanja vaših duša. Razlike među vama osećaju se kao distanca, prepreke, bol i frustracija. Iako oboje osećate značaj svoje veze, reagujete na drugačije (možda suprotne) načine. Izlečeni partner je ushićen i privučen hemijom, manje izlečeni partner je uplašen i preplavljen hemijom. Ako ste vi izlečeniji (na višem nivou duhovnog razvoja), možete osećati kao da u ovom odnosu radite sav emocionalni posao – i zaista je tako. Ovo može biti jedno od najtežih iskustava u vašem životu – sreli ste svoju srodnu dušu, prepoznali je, osetili mir, ali ne možete da se prepustite i uživate, jer druga osoba ne doživljava vaš odnos na isti način, unosi nemir i postavlja prepreke. Ne oseća i ne doživljava isto što i vi, a vama nije jasno zašto, kad bi, po svemu što znate i osećate, trebalo da se spojite i nastavite da rastete zajedno. Vi ulažete u nešto što doživljavate kao autentično, a to nije to, jer druga osoba ne ulaže i ne uzvraća. I to nije fer.

Posle nekog vremena u kome ćete se truditi da sve prihvatite, oprostite, razumete, da budete tu i pružite svaku podršku svojoj srodnoj duši, naljutićete se i reći sebi da to nije fer, jer ste dobri, posvećeni, velikodušni, prisutni i puni ljubavi i zaslužujete bolje. Tačno. I to je možda bila lekcija u ovom životu u ovom odnosu za vas. Da ocenite svoju vrednost i da se zauzmete za sebe, osećajući da imate pravo na to – tamo gde se ranije možda osećali nedostojno. Vi opet podižete svoju frekvenciju, dostižete novu „nadmorsku visinu“, postavljate granice, potvrđujete sebi da zaslužujete najbolje i pravite mesta za to.

Neuzvraćena ljubav

Priča stara koliko i vreme, koju svi dobro poznajemo – neuzvraćena ljubav. Možete se zakleti da ste vas dvoje srodne duše, ali druga osoba ne oseća isto. Sigurni ste da vas je sudbina spojila i da imate mnogo posla zajedno i da treba da se povežete na svim nivoima, da biste ga obavljali (svako za sebe, jedno za drugo i zajedno za sve druge) i vaša srodna duša se slaže, ali vas ograđuje zonom prijateljstva. Baš kao i kod pogrešne veze, ovo je odraz promena koje su se dogodile u iskustvu vaših duša na putovanju kroz živote između vašeg poslednjeg i sadašnjeg susreta. A promenilo se mnogo toga. Kao da ste putovali u Pariz kada ste imali tri godine i posle dvadest godina ste došli ponovo u grad svetlosti u kome su vam neke stvari nejasno poznate – jer koliko ste utisaka mogli steći i obraditi sa tri godine, a koliko u odraslom dobu?

Promena se nastvalja. Čak i ako ovo jeste vaša srodna duša, to je kao da se sa njom sastajete prvi put, zato što ste se oboje toliko promenili od poslednjeg susreta. To je i dalje važna veza, ali kao da tu neko malo pati od amnezije (možda oboje). Svrha vaše veze možda nije očigledna, ali ako ste dovoljno radoznali da je istražite, sigurno ćete je pronaći.

Kod neuzvraćene ljubavi između dve srodne duše, svrha uglavnom leži u mogućnostima. Ponovni susret može vam dati uvid u to kako je to moglo biti za vas, može vas utešiti i potvrditi vam vaš trenutni put, ili vas inspirisati da se uzdignete do svog čistog potencijala.

Bez obzira koji obrazac susreta srodnih duša doživite, ovakva veza uvek ima dubokog smisla i isceljujuća je, jer vas i u scenarijima pogrešne veze i neuzvraćene ljubavi upućuje da se bavite sobom, sagledavate svoje obrasce i prevazilazite ih, daje vam vetar u leđa na putu na kome se već nalazite i omougćava moćne uvide koji podižu vašu frekvenciju, vašu svest i samosvest. Veza srodnih duša je uvek dragoceno iskustvo, za koje, kada jednom prevaziđete bol osećate neizmernu zahvalnost.

Pročitajte i ovo: Kako da manifestovanjem dobijete sve što poželite

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.