Šta je glikacija i kako utiče na starenje kože

Termin glikacija zvuči kao nešto iz udžbenika biologije, ali igra veoma važnu ulogu u starenju naše kože. Čudesna reč opisuje fiziološki proces koji uključuje molekule šećera u organizmu, koji ubrzavaju starenje kože i razvoj vidljivih promena poput finih linija i bora.

To ni na koji način nije novi biološki fenomen, ali kao što ste možda primetili, u pitanju je termin koji se naizgled sve češće pojavljuje u industriji nege kože, a pojedini brendovi čak koriste frazu „antiglikacija“ da opišu svoje formule. Ali, može li nanošenje kreme, seruma ili bilo kog proizvoda za negu kože zaista sprečiti glikaciju da doprinese starenju kože?

Šta je glikacija?

Glikacija je proces u kojem se molekuli šećera vezuju za lipide i proteine u telu, stvarajući napredne, finalne proizvode glikacije (takođe poznati kao AGE). Oni mogu da oštete proteine, kao što su kolagen i elastin, ali i lipide u koži.

Glikacija kože je prirodan, višefazni fiziološki proces koji se javlja kad se višak šećera u organizmu veže za esencijalne proteine kože poput kolagena. Kolagen igra vitalnu ulogu u mladalačkom izgledu kože tako što deluje kao svojevrsna “skela” koja pruža unutrašnju podršku neophodnu za glatku, jedru kožu.

Spavaćica i košulja: Lindex, Papuče: N selection

Kako glikacija utiče na starenje kože?

Već znamo da AGE oštećuju proteine koji koži daju strukturu i elastičnost, održavajući je čvrstom i glatkom.

Glikacija slabi kolagen i elastin u koži, koji su odgovorni za njen integritet.

Kako se integritet kože narušava, verovatno ćete videti znake starenja, kao što su opuštena koža, fine linije i bore i beživotan ten. Štaviše, glikacija takođe može doprineti stvaranju slobodnih radikala, što zauzvrat može izazvati upalu i dodatno ubrzati proces starenja kože.

Uprkos tome što mnogi od nas možda tek sada saznaju za efekte glikacije na starenje, to nije novo biološko otkriće. Glikaciju je prvi put opisao francuski hemičar Louis-Camille Maillar pre više od 100 godina.

Dakle, zašto termin glikacija dobija više pažnje ovih dana? To može imati veze sa više znanja i studijama koje ispituju proces starenja.

I dok je termin antiglikacija možda svežiji u oblasti nege kože, proizvodi koji se bave neželjenim efektima glikacije nisu nužno novi.

Možete li sprečiti glikaciju?

Ne možete učiniti ništa da u potpunosti zaustavite glikaciju, ali možete da je usporite. Određeni načini života, poput održavanja ishrane bogate antioksidansima i sa niskim sadržajem šećera, kao i praktikovanje redovnih kardiovaskularnih vežbi kako bi se minimizirala oksidativna oštećenja i kontrolisao nivo šećera, takođe mogu igrati ulogu u prevenciji.

Aktivnosti koji regulišu vaše telo, kao što je odgovarajuća količina sna i pokušaj da se smanji stres, takođe može pomoći u usporavanju efekata glikacije.

Naravno, vaša rutina nege kože takođe može igrati važnu ulogu u usporavanju glikacije.

Za kožu, sastojci kao što su antioksidansi, niacinamid, koren sladića i vitamin C mogu neutralisati formiranje AGE-a. Drugi sastojci kao što su peptidi i retinol mogu biti od pomoći.

Pročitajte i ovo: Kako treba da izgleda jutarnja rutina nege kože ukoliko prolazite kroz menopauzu

Naslovna fotografija: WANNABE Media