Šta je sujok terapija i kako može doprineti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju

Sujok terapija spada u alternativnu medicinu, što znači da se obično koristi kao dopuna lečenju ili kad standardni oblici medicinskog tretmana ne daju rezultate. Ova vrsta terapije uključuje pritisak, zagrevanje ili drugi oblik stimulacije određenih tačaka na šakama i stopalima, kao i korišćenje iglica (manjih nego one koje se koriste u akupunkturi). U poređenju sa akupunkturom, sujok zahteva manje vremena i jednostavniji je, jer se ne izvodi na celom telu, već samo na šakama i stopalima.

Šta je sujok terapija

Sujok terapija je oblik akupunkture koji stimuliše ruke i stopala, kako bi se uticalo na organe, žlezde, ublažavanje bolova, uravnoteženje raspoloženja… Koristi se kao metod lečenja raznih medicinskih stanja i zasniva se na ideji da svaki deo šaka i stopala odgovara određenom delu tela ili organu, pa se stimulisanjem određenih tačaka može postići ublažavanje bola ili čak izlečenje bolesti. To su akupunkturne tačke, koje se mogu stimulisati na više načina – korišćenje iglica je drevni oblik sujok terapije, koji se danas uglavnom ne koristi i praktičari se usredsređuju na vršenje pritiska, zagrevanje, previjanje semenki ili postavljanje magneta.

Kako sujok deluje na različita medicinska stanja

Sujok terapija je alternativni lek, koji nije štetan i gotovo da nema neželjenih efekata. Uspešno se koristi u lečenju i ublažavanju tegoba kod različitih i brojnih medicinskih stanja, a najčešće kod astme, artritisa, kancera, visokog krvnog pritiska, neplodnosti, problema sa gojaznošću i gubitkom apetita, kao i kod ublažavanja raznih bolova.

Sujok terapija može da pomogne ženama koje se bore sa neplodnošću, jer stimulisanje tačaka na njihovim rukama i stopalima utiče na funkciju materice i jajnika. Kod astme, tretmani su ciljani na opuštanje mišića bronhijalne cevi, za koje se veruje da su uzrok napada astme, što čini sujok relativno jednostavnim rešenjem za ovu bolest. Osobe koje boluju od artritisa su imale dobre rezultate sa sujok terapijom, pokazalo se da tretmani pomažu u ublažavanju simptoma artritisa (kao što je bol u leđima, kolenima i rukama)…

Sujok pomaže kod problema sa težinom, utičući na normalizaciju apetita, povećanje serotonina koji pomaže u kontroli mentalnog zdravlja i funkcija, stimulisanjem tačaka na prstima koje su vezane za stomak.

Takođe su primećeni dobri rezultati kod ublažavanja bola u vratu i gornjem delu leđa i problema sa mišićima lopatice i lumbalnim pršljenova.

Pročitajte i ovo: Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Kako funkcioniše sujok terapija

Kao i neki drugi oblici drevnih alternativnih tretmana (akupunktura, energetska terapija), sujok deluje na razbijanje energetskih blokada i uspostavljanje nesmetanog i prirodnog energetskog toka u telu. Ali, dejstvo se odvija i na organskom i hemijskom nivou – sujok tretman povećava snabdevanje krvlju i kiseonikom u različitim delovima tela, a takođe pomaže u oslobađanju endorfina, koji su prirodni lekovi za fizički bol, ali i za mentalna stanja. Sujok je zato koristan za osobe koje pate od anksioznosti, kao sredstvo za sprečavanje napada panike.

U suštini, cilj sujok terapije je da poboljša i podrži prirodan kapacitet organizma za samoizlečenje. Ruke se koriste za balansiranje energije (čija) u celom telu, što postepeno dovodi do poboljšanja i izlečenja. Ovaj oblik terapije je holistički, jer deluje fizički, emocionalno i duhovno. Pritiskom na određene tačke na rukama ili stopalima, sujok pruža olakšanje kod hroničnih bolnih stanja, uključujući artritis, osteoartritis, bol u leđima (lumboišijalgiju), migrenskih i tenzionih glavobolja, potvrdila su klinička ispitivanja.

Prednosti sujoka

Sujok terapija se razlikuje od zapadne medicine jer se fokusira na poboljšanje prirodne sposobnosti tela, umesto da daje lekove. Pacijenti uče da preuzmu kontrolu nad sopstvenim zdravljem koristeći jednostavne pokrete i vežbe za ublažavanje bolova, sprečavanje bolesti i unapređenje opšteg blagostanja. Prednosti sujoka uključuju samoizlečenje, preventivnu negu, smanjenje nivoa sresa i anksioznosti, poboljšanje imunološkog sistema, povećan nivo energije i bolji kvalitet sna.

Sujok terapiju možete praktikovati sami, uz pomoć priručnika i crteža koje lako možete pronaći na Internetu, a možete i dobiti obuku od praktičara. Proučite raspored tačaka na dlanovima i prstima (stimulacija je lakša i dostupnija na ruci) i pokušajte da nađete tačnu korespondentnu tačku – onu koja je povezana sa problemom koji imate, sa određenim organom (želudac, jajnici, uvo, određen deo glave kod glavobolje). Praktičari koriste metalne štapiće sa kuglicom na vrhu, ali možete koristiti bilo koji tanak predmet koji nije zašiljen na vrhu, kojim ćete pritisnuti tačku koju ciljate. Korespondentna tačka – ona koja „radi“ – boli prilikom pritiska. To je zaista oštar bol, koji znači da ste pogodili tačku. Zatim taj deo možete masirati (to će možda malo boleti), ili zagrevati posebnim biljnim štapićima (moksa) koji sporo gore i čiji užareni vrh držite blizu kože iznad određene tačke na ruci. U nedostatku posebnog štapića, možete koristiti cigaretu.

Kada su u pitanju hrončni bolovi i upale, sujok terapija koristi previjanje semenki (sveže seme jabuke, kruške, grožđa, ili sočivo) – one se postavljaju na određenu tačku i lepe flasterom. Na tom mestu treba da stoje preko noći, a zatim ih treba zameniti. Prema shvatanju funkcionisanja energije, semenke „izvlače“ upalu (lošu energiju) i zato ih treba menjati, sve dok se problem ne smanji i povuče.

Ako imate dovoljno samopouzdanja i ne plašite se igala, lako možete naučiti da koristite i iglice za sujok, koje su vrlo tanke i zabadaju se plitko i bezbolno.

Sujok – sudžok ili suđok – praktičare koji drže obuke i seminare, možete pronaći širom Srbije.

Pročitajte i ovo: Aromaterapija – moćni saveznik savremenog čoveka

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.