Mitovi i istine o surogat majčinstvu

Put ka roditeljstvu može biti naporan i ispunjen preprekama, koje se, na kraju, mogu prevazići alternativnim metodama. Pored različitih metoda veštačke oplodnje, moguće je izabrati usvajanje deteta, ili surogat majčinstvo. To su teške odluke i izbori koje nije lako napraviti, pored ostalog i zbog predrasuda i neistinitih uverenja, koja su naročito prisutna kada je u pitanju surogat majčinstvo. Njihovom razbijanju nisu mnogo pomogli filmovi koji se bave ovom temom, a ako vas to pitanje ne angažuje lično (ni vi, ni bilo ko drugi u vašem životu ne pokušava da pronađe surogat majku), možda ste i sami usvojili pogrešne stavove i mitove, koje je lako isplesti oko ovakvo osetljivog pitanja, o kome se slabo govori i na koje ljudi traže odgovore tek kad ono postane deo njihove realnosti. Međutim, u poslednje vreme su slavne ličnosti skrenule pažnju na ovu temu – Kim Kardašijan, koja je sa Kanje Vestom rodila dvoje dece, za rađanje trećeg i četvrtog deteta angažovala je surogat majku, kao i Sara Džesika Parker koja je u braku sa Metju Broderikom rodila sina, dok su bliznakinje dobili uz pomoć surogat majke. Nikol Kidman i Kit Urban takođe su ovim putem dobili drugo dete, kao i brojni poznati parovi.

Kod nas od pre nekoliko godina postoji nacrt zakona, koji određuje uslove surogacije (samo u slučaju neplodnosti i opcija nije otvorena za samohrane majke, osim u slučaju kada sud to odobri) koji nije stigao dalje od dizanja velike prašine. Parovi iz Srbije ovu proceduru mogu sprovesti u inostranstvu (najčešće u Ukrajini, Rusiji i Gruziji), ako imaju dovoljno sredstava za takav poduhvat. Ima mnogo razloga za rasvetljavanje surogat majčinstva, koje nekim ljudima može doneti ostvarenje sna.

Ovo su najčešći mitovi koji prate surogat majčinstvo

Surogatima je stalo samo do novca

Videli smo to u filmovima – za surogat majčinstvo odlučuju se mlade (ne baš odgovorne i ne baš stabilne) žene u besparici, koje rešavaju da „iznajme“ svoju matericu, ne razmišljajući o procesu koji im predstoji. Da, surogatima se obezbeđuje nadoknada, koja se reguliše zakonskim odredbama i visina te nadoknade se razlikuje od zemlje do zemlje. Ali, u Velikoj Britaniji se surogat materinstvo shvata kao poklon jedne žene drugoj i moguće je na altruističkoj osnovi, što znači da nije dozvoljeno plaćati za ovu uslugu, osim pokrivanja troškova same procedure. Pošto su u Engleskoj legalizovani i gej brakovi, surogacija je dozvoljena i homoseksualnim parovima, ali i samcima. Ovo postavlja pitanje motivacije surogat majki u širu perspektivu.

Tamo gde je surogacija legalna i regulisana zakonom (čije se odredbe, opet, razlikuju između zemalja), postoje određeni kriterijumi za surogate. Osim određene starosti (18, 21, 25 godina starosti), tu je i uslov da je žena već iznela barem jednu zdravu trudnoću, da ima finansijsku stabilnost koja joj omogućava da podiže svoje dete (decu), bez pomoći od očekivanog prihoda od surogat majčinstva. Kandidatkinje za surogat majke prolaze i psihološku procenu, koja utvrđuje da je žena imala pozitivno iskustvo tokom trudnoće, da je u njoj uživala i iskreno želi da pomogne nekom drugom, ko nema tu sreću, da iskusi radost roditeljstva. Dakle, jedan od uslova za surogat majčinstvo tiče se upravo motivacije i odgovarajuće kandidatkinje su žene koje ovaj čin doživljavaju kao plemenito delo, zbog koga će biti zadovoljne i ponosne.

Surogat majčinstvo biraju žene koje žele da izbegnu trudnoću

Ovde možemo lako poverovati u mit, imajući u vidu baš navedene slavne žene, koje su nakon rađanja svoje dece, angažovale surogat majke. Međutim, ni jedna slavna žena nije odbacila prirodno majčinstvo zbog želje da sačuva liniju – u svim slučajevima postoje drugi razlozi, kao što su traumatična iskustva iz prethodnih trudnoća, borba sa nepolodnošću, stanja mentalnog ili fizičkog zdravlja koja zahtevaju upotrebu lekova koji su kontraindikovani u trudnoći i drugi rizici, koji potencijalnu trudnoću čine neizvesnim poduhvatom, čije je ostvarenje krajnje nesigurno. Slavne ličnosti dakle, imaju iste razloge za surogat majčinstvo, kao i bilo ko drugi, ko se okreće ovoj opciji ostvarenja roditeljstva.

Pročitajte i ovo: Kad bi ponovo mogla da biraš, da li bi bila majka?

Surogat majke su genetski povezane sa bebama

Ta mogućnost postoji i ona spada u tradicionalno surogat materinstvo, u kome se za začeće koristi jajna ćelija surogat majke i njoj se pribegava kada drugi oblik surogat majčinstva nije moguć. A drugi oblik je gestaciono surogat majčinstvo u kome se koristi reproduktivni materijal roditelja, uz pomoć vantelesne opodnje. Najveći deo surogat aranžmana tiče se gestacione surogacije, koja može biti sprovedena ne samo sa genetskim materijalom roditelja, već i sa donorskim jajnim ćelijama, ili spermom – na ovaj način se genetsko povezivanje sa surogat majkom u potpunosti zaobilazi.

Surogat majčinstvo je rizično – surogat može zadržati bebu

Ovaj deo je takođe regulisan zakonom (koji obično dozvoljava i dodatne individualne ugovore sa surogat majkom), kao i psihološkom procenom surogata. Aranžmani surogat roditeljstva su regulisani tako da žena koja nosi bebu, nema nikakva roditeljska prava – ona je obavezna da preda bebu, kao što je par koji se obavezao na roditeljstvo dužan da bebu preuzme, čak i u slučaju da se razvedu pre nego što se dete rodi. U praksi, stručnjaci koji vode slučajeve surogat materinstva, ne dešava se da se surogat majka odjednom predomisli u poslednjem času. Žene koje su bile surogati, kažu da je surogat trudnoća drugačija i da nisu osećale istu vrstu konekcije, koju su imale sa sopstvenom decom i njihova najveća radost bila je trenutak u kome su novi roditelji prvi put uzimali svoju bebu u naručje.

Surogat majčinstvo ne obavezuje surogat majku da živi zdravo

Surogat majke su motivisane i posvećene i uopšte nije iznenađujuće što veoma ozbiljno pristupaju svojoj dužnosti. Većina surogata čak bolje brine o sebi u toku surogat trudnoće, nego što je brinula tokom trudnoće sa svojom decom. Osećanje odgovornosti je veće i surogat majke žele do tančina da ispune očekivanja budućih roditelja, a osim toga, pre nego što trudnoća počne, sve uključene strane (agencija, nameravani roditelji i surogat) razgovaraju i pregovaraju o svim mogućnostima tokom trudnoće, kako bi svi ušli u ovaj proces sa jasnim očekivanjima.

Pročitajte i ovo: Never tell me the odds – blog Jelene Radulović, koja je pobedila rak dojke

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.