Svesno roditeljstvo – kako vam svesnost pomaže da budete bolji roditelj

Roditeljstvo nas angažuje, okupira, preplavljuje i vrlo brzo postaje naš način života – nekad pomišljate kako biste rado ostavili sve i pobegli na pusto ostrvo, da se malo odmorite, a kad počnete da razvijate scenarija drugačijeg načina života, shvatate da ne možete zamisliti svoj život bez svih tih napora, od kojih se roditeljstvo sastoji. Ali, šta može da pomogne da ne sagorite u tim beskrajnim, svakodnevnim naporima – da li je svesno roditeljstvo odgovor na ovo pitanje?

Roditeljske veštine nisu uputstvo za „rukovanje“ decom, jer to kako ćete izaći na kraj sa svakodnevnim zadacima roditeljstva, sa kriznim situacijama, kao i sa brojnim momentima u kojima vas deca iznenađuju svojim pitanjima i ponašanjem, najviše zavisi od toga kako izlazita na kraj sa sopstvenim osećanjima, stresom i izazovima. Svesno roditeljstvo je samo deo ukupne svesnosti koju razvijate, kako biste ostvarili potencijale ljudskosti.

Svesnost se uglavnom tiče povećanja prisutnosti u sadašnjosti, upravljanja stresom, razvijanja empatije, prihvatanja i razumevanja osećanja, svojih i tuđih. Takođe ima mnogo veze sa „hvatanjem“ svih onih suptilnih signala u nama i oko nas, koje u roditeljstvu ima snažnu intuitivnu podršku – vi se povezani sa svojim detetom i da biste u određenom trenutku rekli i uradili pravu stvar, samo treba da koristite tu povezanost, a to znači da slušate svoje dete i osluškujete sebe istovremeno. Svesno roditeljstvo je upravo to – svesnost detetovih i sopstvenih osećanja i stanja, ali i rad na sopstvenom ponašanju, komunikaciji i upravljanju osećanjima – jer to je model koji nudimo svom detetu. Ako smo dobri sa sobom, bićemo dobri i sa detetom i time mu pružiti sve šanse da i ono bude dobro sa sobom.

Zašto je važno svesno roditeljstvo

Svesno roditeljstvo nam pomaže da budemo manje reaktivni – što uključuje sposobnost upravljanja osećanima i bolju komunikciju (sa sobom i sa detetom), što je naročito bitno u trenucima kada smo nervozni, umorni, tužni, besni. Mi ne možemo (uvek) prosto da stavimo svoja osećanja sa strane i da se potpuno posvetimo detetu, a da ne bismo reagovali preplavljeni tim osećanjima, možemo delovati kroz njih, uz pomoć svesnosti. To nam pomaže da smirimo sebe, izrazimo svoje misli na pozitivan način i reagujemo na detetove potrebe sa empatijom i razumevanjem. Neće nam uspeti svaki put, ali svesno roditeljstvo se sastoji u tome da nastojimo da u datom trenutku učinimo najbolje što možemo i da se trudimo da ne dozvolimo da nas emocije savladaju. U najboljem slučaju, želimo da držimo bes, frustraciju i nervozu pod kontrolom i da se okrenemo pozitivnim reakcijama, koje podstiču rast i razvoj naše dece.

To, praktično, znači da ne vičete i ne „istresate“ svoju frustraciju na dete (i na bilo kog drugog) i da kontrolišete sebe, tako što ćete odvojiti trenutak da se umirite – pre nego što odgovorite ili reagujete, udahnite duboko i saberite se. Pružite detetu nepodeljenu pažnju – vaše fizičko prisustvo se ne računa, ako niste aktivno prisutni i zaista zainteresovani za svoje dete (tako se održava ona organska veza, koju delite). Dete oseća kada ste odsutni duhom i može postati nesigurno i razviti nezdrave mehanizme zadobijanja pažnje (tako što će biti previše mirno, dobro i usrdno, ili će biti nemirno i izazivati vas, ili će škoditi sebi, često se povređivati i razboljevati…).

Kada detetu uzvraćate sa empatijom i razumevanjem, bez osuđivanja i kritike, pružate mu sigurnost, potvrdu i pažnju koja mu je potrebna i koju zaslužuje. Da biste tako postupali, morate u velikoj meri razumeti sami sebe i imati saosećanja i prema sebi – a ako se borite sa ljubavlju prema sebi, roditeljstvo vam pruža priliku da rastete i učite sa svojim detetom, a svesno roditeljstvo je način da to činite. Kada aktivno radite na razumevanju sebe, svojih motiva, okidača, obrazaca, vaša svesnost se produbljuje i preliva na vaše roditeljstvo – svesnost postaje način života, a svesno roditeljstvo prirodno proističe iz toga.

Pročitajte i ovo: Izazovi majčinstva o kojima vam niko ne govori – odrastanje dece je proces razdvajanja

Načela svesnog roditeljstva

Slušanje deteta sa punom, nepodeljenom pažnjom.

Prihvatanje sebe i svoje dece bez osude.

Svesnost  svojih i detetovih emocija u sadašnjem trenutku.

Samoregulacija emocija i svoje reakcije prema detetu.

Vežbanje saosećanja i samosaosećanja.

Ova načela jednako važe u odnosu sa novorođenčetom, kao i u odnosu sa tinejdžerom i odraslim detetom – ali i u svim ostalim bliskim odnosima koje imate. Svesno roditeljstvo ojačava i produbljuje ne samo vaše odnose sa decom, već i odnos sa partnerom, porodicom, prijateljima – kada krenete putem svesnosti, ona osvetljava i poboljšava sve u vašem životu, čega ste naročito svesni kada imate „slepe“ momenta i kada tek kasnije možete svesno da sagledate sebe i situaciju u kojoj ste se našli. A tada svesnost omogućava da se radi na onome što je bilo pogrešno, kao i da se greške prihvate i oproste (i sebi i deci, i svima drugima).

Какo da praktikujete svesno roditeljstvo

Neka sve bude igra. Dete uči kroz igru – ali i vi ćete se bolje osećati kada su stvari zabavne. Osmislite kreativne igre u svakoj oblasti, naročito u onim problematičnim – odlazak na spavanje, jelo, sređivanje igračaka, tako da dete oseća postignuće i nagradu na dubljem nivou.

Naučite da prepoznate uobičajene izvore ljutnje – ljutnja obično nastaje zbog povređenih osećanja ili frustracije zbog toga što naše potrebe nisu zadovoljene i deca i odrasli se ne razlikuju po tom pitanju. Kada bes ispliva na površinu, pokušajte da ga razumete – i kod sebe, i kod svog deteta. Istražite uzroke, da biste mogli njima da se pozabavite na adekvatan način.

Shvatite greške kao lekciju – svi grešimo, i često nećete dobiti reakciju koju ste hteli da izazovete, ili ste verovali da proističe iz vašeg stava i ponašanja. Nešto niste uradili kako treba, ali možete nešto naučiti iz toga i pokušati bolje, sledeći put.

Slušajte svoje dete – to zvuči jednostavno, ali roditelji su često odsutni, rasejani i na „autopilotu“, a kada nismo dovoljno prisutni i pažljivi, možemo propustiti da čujemo i vidimo ono što nam dete saopštava i što je važno za njega i za naš odnos sa njim. Neka vam slušanje – stvarno, aktivno slušanje, kao i osluškivanje, bude prioritet u odnosu sa detetom. Ono vam uvek saopštava svoja osećanja i potrebe, čak i dok je beba, čija su sredstva komunikacije ograničena na plač, pogled i telesne pokrete.

Svesno roditeljstvo vam pomaže da razumete sebe i svoje dete, da adekvatno izađete u susret potrebama svog deteta i da brinete o sebi na pravi način, kako biste bili u stanju da budete prisutni, pažljivi i omogućite svom detetu da se oseća sigurno, voljeno i zbrinuto i da raste razvijajući samopouzdanje.

Pročitajte i ovo: Osetljiva deca i njihove vrednosti i prednosti (sve je u redu sa njima)

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.