Upravljanje novcem – najčešće greške koje prave žene

Iako su savremene žene nezavisne, sposobne da zarađuju i brinu i o sebi i o drugima, često se suočavaju sa finansijskim problemima – ako se i vi pitate gde vam, pobogu, toliki novac odlazi, kao da ga razbacujete oko sebe (a zaista to ne činite i verujete da se pridržavate okvira planiranih troškova i potreba), verovatno vam upravljanje novcem nije jača strana i potrebna su vam neka saznanja i znanja koja nemate. I verovatno upadate u uobičajene zamke u koje mnoge žene često upadaju.

Najčešće greške u upravljanju novcem

Upravljanje novcem putem računanja

Možete saznati mnogo o upravljanju novcem, štednji, ulaganju i otplati dugova, ali svoja saznanja ćete teško primeniti ako se bavite samo računanjem. Entuzijazam se gubi kad shvatite da matematika ne radi ono što očekujete da radi. Da bi upravljanje novcem išlo kako treba, morate preispitati svoj odnos prema novcu. To je neprijatno suočavanje, ali ne možete razviti dobar i zdrav odnos prema novcu, do kraja svog života, dok ne počnete da otkrivate i shvatate kakva vas emocionalna i psihološka slepila sprečavaju da to učinite. Pre nego što počnete da se bavite brojkama, pozabavite se svojim stavovima i uverenjima, a vođenje dnevnika vam može pomoći u tome, preporučuju stručnjaci.

Razmislite o svom prvom sećanju na pitanja novca – kako se novac raspoređivao i trošio u vašoj porodici, da li je finansijsko pitanje bilo uzrok svađa i razdora u porodici, da li se novac trošio racionalno, da li je bilo perioda oskudice, egzistencijalnog straha i nesigurnosti, na koji način su se vaši roditelji odnosili prema novcu, ko je najviše zarađivao i ko je imao glavnu reč u upravljanju novcem. Ova prisećanja će vam pomoći da shvatite na koji način su finansijske navike u vašoj porodici uticale na razvijanje vaših sadašnjih navika. Vežbe poput ove, mogu postaviti osnovu za vaše finansijsko osvešćivanje, pre nego što počnete da planirate budžet.

Pročitajte i ovo: Kako da frustraciju pretvorite u gorivo za ostvarenje svojih ambicija

Upravljanje novcem i „paraliza analize“

Sklone smo da preterano brinemo i „overtinkujemo“ oko svake odluke, a sitne finansijske odluke donosimo na dnevnom nivou. Da li imate iskustvo unutrašnje borbe oko nabavke namirnica i spremanja zdravog obroka (što uključuje usklađivanje putanje kojom ćete se vraćati s posla, da biste svratili na više mesta i obavili nabavku, vreme kada se ukućani okupljaju i njihov raspored, sa vašom potrebom da sve završite što brže i da vam ostane dovoljno vremena da se opustite uz omiljenu seriju) koja se završava kapitulacijom – umorite se od samog pokušaja da sve osmislite, iznervirate se što ste toliko preopterećeni (usput se i malo naljutite na ukućane, jer vam niko ništa ne olakšava) i rešite se stresa tako što naručite picu. Ako vam je ovo poznato, onda znate i šta je „paraliza analize“ – prekid u razmišljanju, koji vas sprečava da ostvarite finansijske ciljeve.

Mnogi ljudi se previše i predugo trude da pronađu najbolji način da uštede, da sačuvaju fond za hitne slučajeve, da naprave najbolji investicioni plan, odaberu najpovoljniji kreditni paket, ili kreditnu karticu… U realnosti, sam početak štednje, ulaganja ili podizanja kredita, važniji je za vaše upravljanje novcem nego pronalaženje najboljih opcija. Znajte da su razloge među mnogim ponudama i mogućnostima vrlo male i ne kinjite sebe preteranim razmišljanjem, da ne biste završili u paralizi analize, odustajući od svih svojih planova. Prosto odaberite jedan način, jednu mogućnost, jedan plan – i krenite u realizaciju.

Podleganje investicionoj fobiji

Ako vas podiđe jeza kad čujete termine kao što je „investiranje“ i doživljavate flešbekove noćnih mora iz srednje škole, kada ste kod najstrože profesorke ekonomske grupe predmeta jedva izvlačili dvojku, možete se osećati kao gubitnik i pre nego što pokušate da praktikujete alate za finansijsku brigu o sebi. Čini vam se da ste prosto glupi za to i radije izbegavate da razmišljate o finanijama, nego da se pozabavite tim haosom i shvatite da načini da u njega uvdete red nisu uopšte tako zastrašujući. Upravljanje novcem nije bauk – ali ako ste to isto već čuli o matematici, fizici, penjanju uz konopac, biće vam teško da poverujete da je to istina. Ali razmislite jasno i logično – gde vidite sebe za deset i dvadeset godina? Kolika će vam biti penzija? Kako želite da provodite svoje pezionerske dane? Ulaganja i štednja sa kojom počnete u ovom trenutku, može vam obezbediti kvalitetniji način života u budućnosti – radite to za sebe i zbog sebe, vi ćete trošiti taj novac na kraju.

Izbegavanje paralize analize u vezi sa ulaganjem i štednjom, može značiti da malo dublje razmislite o tome zašto je to dobro za vas na duže staze i kako će vam se sadašnja ulaganja kasnije isplatiti.

Kada u upravljanje novcem uđete razmatrajući svoj odnos prema novcu, otkrićete mnogo psiholoških i emocionalnih slepih tačaka, koje se tiču vašeg vrednovanja sebe. Finansijsko osvešćivanje povezano je sa samospoznajom, razvijanje zdravog odnosa prema novcu sa vrednovanjem sebe i razvijanjem samopštovaja. A kada na tom putu malo odmaknete, biće vam lakše da radite ono što je dobro za vas, samo zato što je to dobro za vas, bez traženja drugih razloga i motiva – jer bolji razlozi ne postoje.

Pročitajte i ovo: Investirajte – u sebe

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.