Kako da upravljate visokofunkcionalnom anksioznošću

Visokofunkcionalna anksioznost razlikuje se od drugih vrsta anksioznog poremećaja – može vas voziti sto na sat i goniti da dajete sve od sebe, da budete najorganizovaniji, da se ističete u poslu i budete perfektni u međuljudskim odnosima, jer uvek znate šta da kažete i uradite da biste udovoljili ljudima oko sebe. Možete biti sjajan timski igrač i blistati tamo gde su druge anksiozne osobe zamrznute, nesigurne i zbunjene.

Visokofunkcionalna anksioznost odlikuje se simptomima maskiranim u preterano razmišljanje i preterani učinak – u upadljivu efikasnost. Možda ne shvatate koliko vas takav napor, toliki rad i briga iscrpljuju, jer vaše osobine deluju pozitivno, kao poželjne vrednosti, a ne simptomi poremećaja – i to je ono što ih čini tako teškim za uočavanje.

Bez obzira koliko vredno radite i koliko ste ponosni na svoja dostignuća, možete biti stalno zabrinuti, deo vašeg mozga je obuzet pažljivim preispitivanjem i kritikom. U visokofunkcionalnoj anksioznosti nijedan uspeh nikada nije dovoljan da umiri strah i brigu. Iza svake savršene prezentacije i besprekornog projekta koji iznesete, krije se pakao kroz koji ste prošli i kroz koji i dalje prolazite, iako ste uspeli. Može vas mučiti krivica što niste uradili više, ili što niste radili dovoljno brzo, možete verovati da ništa niste uradili dobro koliko je trebalo. Možete živeti za odobravanje drugih i provoditi bezbrojne sate pokušavajući da dostignete nemoguće standarde, koje vam je postavila vaša sopstvena anksioznost.

I što je najgore, možete patiti u tišini – nikome ne govorite kako se osećate i niko ne primećuje da vas nešto muči, jer simptomi visokofunkcionalne anksioznosti nisu očigledni i uočljivi. Strah od nerazumevanja i osude može vas sprečiti da potražite pomoć. Jedini način na koji se nosite sa svojim problemima, jeste da se još više trudite i da nikada ne usporavate – jer ako stanete, ko zna kakve se strahote mogu desiti!

Za upravljačem vašeg života možda sedi as formule jedan, visokofunksionalna anksioznost, koja vozi zastrašućom brzinom, a usponi i padovi se vrtoglavo smenjuju. I naravno, ne možete doveka tako. U nekom trenutku vozač će izgubiti kontrolu i slupaćete se. Moraćete da se suočite sa tim da imate psihološki problem i moraćete da naučite da njime upravljate. Da prepoznajete obrasce ponašanja i naučite veštine upravljanja, da biste mogli da intevenišete kada osetite da vas anksioznost uvlači u svoj vrtlog.

Viskofunkcionalna anksioznost i načini da njome upravljate

Prepoznajte simptome anksioznosti

Da li znate simptome visokofunkcionalne anksioznosti? Ako ne, upoznajte ih. Kada to uradite, shvatite i priznajte kako oni utiču na vas. Visokofunkcionalna anksioznost tera vaš mozak u preteranu analizu i stalno se pitate zašto se tako osećate. Ponekad je odgovor jednostavan – zato što ste anksiozni. Razmišljanje o jednostavnoj odluci, preterana priprema za sastanak ili opsednutost razgovorom, često ne znače ništa više od anksioznosti na delu.

Mentalne bolesti su delimično biološke, zato pokušajte da se setite da o anskioznosti razmišljate kao o bilo kom drugom fizičkom stanju. To vam može pomoći da zaustavite nalet brige – imate anksioznost i to je u redu. Možete prihvatiti da je danas malo izazovniji dan i da se fokusirate na to kako da ga pregurate.

Sprijateljite se sa svojim strahom

Visokofunkcionalna anksiozonst, ili neka druga – zajedničko im je strah. Možda vam se to uopšte ne sviđa, ali strah je deo vašeg života. I to pokreće sve što radite, vi nastupate sa mesta straha. Da li ste stali da preispitate prirodu svog straha? Da li ste to povezali sa prošlim iskustvima, koja vam govore da niste dovoljno pametni ili uspešni? Zašto ste toliko fokusirani na odobravanje drugih?

Haljina: XYZ Elisabetta Franchi, Torba: Cortefiel

Anksioznost se ne može ignorisati i ne možete se pretvarati da je prošla. Morate se suočiti sa svojim strahom, a uz pomoć terapeuta ćete to najefikasnije uraditi. Umesto da hranite svojom anksioznošću, možete razumeti odakle dolazi. Možete prepoznati da vaš strah da prezentacije nije toliko sjajna koliko je mogla da bude, dolazi iz potrebe da budete prihvaćeni i da se svima dopadate. Svest o tome može oduzeti deo moći koju anskozonst ima nad vama. Kad to počnete da shvatate, strah postaje manje zastrašujuć i možete da napravite kritičnu vezu imeđu uzroka svog straha i načina kako funkcionišete na poslu.

Pročitajte i ovo: Čemu vas uči anksioznost

Povežite se sa telom da biste kontrolisali anksioznost

Uvedite kratke šetnje, vežbanje joge, vežbe istezanja i radite ih čak i kada te previše zauzeti i preopterećeni, zato što su vam potrebne – dovoljno je 10 ili 15 minuta telesne aktivnosti, da se uzemljite, jer anksioznost je fizička, koliko i mentalna. Ljudi sa visokofunkcionalnom anksioznošću imaju tendenciju da žive u svojim glavama i teško im je da prekinu nit zatrašujućih misli i osećanja. Kada provodite i pod deset i dvanaest sati u poslu, možete biti suviše iscrpljeni za vežbanje, i osećati se fizički i psihički zaglavljeno. Zato je važno da se stalno povezujete sa svojim telom – koristite duboko disanje, svakog dana. To možete raditi i na sastanku, i za kompjuterom i u vožnji – lagano, duboko udišite, dopuštajući dijafragmi da se opusti, dovodeći u organizam više kiseonika, opuštajući mišiće. Dok radite, povremeno se protegnite u stolici, iskoristite pauzu za ručak da prošetate. Zdrav odnos sa telom omogućava vam da usmerite energiju u pozitivnijem pravcu.

Mantra za anksioznost

Parirajte svom strahu. Kada unutrašnji glas (koji uopšte nije tih) počne da vam govori kako niste dovoljno dobri, ili da morate više da se potrudite, uzvratite mu odgovarajućim mantrama. Sklopite rečenice kao što su „ono što sam sada, dovoljno je dobro za mene“ ili „trudim se“, ili „nisam savršena i volim sebe takvu kakva sam“, ili „zaslužujem da se dobro brinem o sebi“ i izgovarajte ih svakog dana. Ovaj alat je posebno koristan kada je u pitanju suočavanje sa perfekcionizmom – izazovnim simptomom visokofunkcionalne anksioznosti. Mantra vas osnažuje i daje vam priliku da brinete o sebi dok istovremeno umanjujete anksioznost. Podseća vas da imate svoj glas i da je važno ono što vam je potrebno, naročito kada je u pitanju vaše mentalno zdravlje.

Naučite kako da intervenišete

Anksioznost se hrani anksioznošću – što ste više anksiozni, to ste više anskiozni, kao grudva snega koja narasta kotrljajući se nizbrdo i na kraju pokreće lavinu. Kada identifikujete simptome, možet naučiti da intervenišete čim ih osetite i da se sklonite sa puta, pre nego što vas lavina obori i zatrpa. Za anksioznost je tipično teško donošenje odluka, bilo da se radi o uređenju veb stranice ili pitanju koji deterdžent za sudove da uzmete. Kad počnete da „šlajfujete“ pokušavajući da odlučite, stanite. Naterajte sebe da se zaustavite i trenutno udaljite od onog što vam izaziva anksioznost. Možete koristiti tajmer – kada se isključi, znači da ste završili. Ako ste imali naročito stresnu nedelju na poslu, oslobodite vikend. To možda znači da ćete reći ne i nekoga razočarati, ali vaše zdravlje je na prvom mestu. Pronađite aktivnosti van posla koje na vas deluju opuštajuće i umirujuće i oslobodite vreme da se njima bavite.

Napravite tim za podršku

Strah od nerazumevanja i osude može vas godinama sprečavati da govorite o svojoj anksioznosti. Možete se plašiti da kažete ljudima da se plašite. Možete upasti u obrazac crno-belog razmišljanja i kretati se između odluke da nikome ne kažete i odluke da kažete svima. Postoji, međutim, zdrava sredina, koja vam daje prostor da sebi obezbedite podršku. Tim za podršku možete organizovati na poslu – sigurno imate jednu ili dve osobe sa kojima se osećate prijatno i koje cenite i možete im se obratiti kad imate loš dan. Tako ne morate odigravati nadljudsku pozitivnost i trošiti ogromnu energiju da sakrijete svoju anksioznost. A to može biti korak ka osvajanju sopstvene autentičnosti, kako na poslu, tako i u ličnom životu. Takođe, otvorenost deluje u oba smera – kada se otvorite ljudima i oni će se otvoriti vama, zbog čega ćete se osećati dobro i prihvaćeno.

Koristite ove veštine da upravljate svojom visokofunkcionalnom anksioznošću – izbacite je sa mesta vozača, vi ste ti koji pritiskate papučicu za gas i kočnicu, menjate brzine i držite upravljač.

Pročitajte i ovo: Neočekivane dobrobiti anksioznosti

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.