Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja januara

Vreme je praznika i euforije, a to podrazumeva društvo, izlaske i kulturna dešavanja. Bilo da se odlučite za posetu galerije ili muzeja, odlaska u bioskop ili koncert – nećete pogrešiti, jer Beograd, kao i uvek, pleni obiljem izbora. Hajde da vidimo šta nas to u glavnom gradu očekuje i ovog meseca – zavirite u…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za januar

Pozorište

13. i 21. januar – Tit Andronik (Jugoslovensko dramsko pozorište, Velika scena “Ljuba Tadić”, 20 č): Tit Andronik se smatra prvom Šekspirovom tragedijom. Reč je o njegovoj najbrutalnijoj i najkrvavijoj drami za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog Šekspirovog pozorišnog genija. Igraju: Goran Šušljik, Anđelka Simić, Jovana Belović, Veljko Stevanović i dr.

30. januar – Rat i mir (Narodno pozorište, Velika scena, 19.30 č): “Tolstojev roman nema, u konvencionalnom smislu, početak i kraj. Prvo poglavlje nas ubacuje u salon Ane Pavlovne Šerer, gde se okuplja petrogradsko plemstvo i inteligencija. Tu se raspravlja o Napoleonu, caru Aleksandru, Austriji, Pruskoj, budućem ratu, ali se istovremeno sklapaju poslovi preko carske porodice, brakovi iz interesa, i vodi se briga ko će biti najlepše obučen u salonu. Bez ikakvih uvoda, objašnjavanja, ili posebnih naznaka koji će od likova koji se tu nalaze biti glavni protagonisti, koji sporedni likovi, a koji se više nikad neće pojaviti u romanu. Tako i narativni kraj umesto da završava radnju, uvodi novu temu, nov događaj: začetak dekabrističkog ustanka u Rusiji 1825. godine”, piše Fedor Šili, dramaturg predstave. Igraju: Hadži Nenad Maričić, Miodrag Krivokapić, Danilo Lončarević, Zlatija Ocokoljić Ivanović i dr.

Izložbe (galerije)

Nadežda Petrović – u susret obeležavanju 150 godina od rođenja (Galerija RTS): Izloženo je šest slika Nadežde Petrović – po tri iz Narodnog muzeja Srbije i čačanske Galerije koja nosi njeno ime. Prema rečima autorki postavke, reč je o delima iz dva perioda slikarstva Nadežde Petrović: prva faza Minhenskog perioda (1898-1901) i prva i treća faza Srpskog perioda, koji je trajao od 1903. do 1910. godine. Uz ovih šest slika tu su i panoi sa životnom i radnom biografijom, fotografije, vitrine sa knjigama i publikacijama vezanim za Nadeždu Petrović, njenu porodicu, izložbe… Prema rečima autorki, “ova postavka je dokumentarna priča o životu i stvaralaštvu i okvirna ilustracija umetničkog opusa jedne od najpoznatijih srpskih slikarki”. Izložba je otvorena do 26. januara. 

Manastir Gračanica: Sjaj dvorske umetnosti u doba kralja Milutina (Galerija SANU): Izložba je plod obeležavanja dva jubileja, što je i povod za ovako važan projekat, istakla je autorka Davidov Temerinski. Prvo, u toku 2018. godine okončani su konzervatorski radovi na celokupnom zidnom slikarstvu Gračanice, koje je započeto 2010. u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd, institucije koja je 2022. obeležila jubilej – 75 godina rada. Takođe, 2021. godine, navršilo se punih sedam vekova od završetka oslikavanja Gračanice i važne epohe srpske srednjovekovne istorije – četiri decenije duge vladavine kralja Milutina (1282–1321), koji je preminuo ubrzo po završetku oslikavanja svoje poslednje crkve. Izložba je otvorena do 23. februara. 

Pročitajte i ovo: Najzabavniji porodični filmovi koje možete gledati sa decom

Izložbe (muzeji)

Nezaborav – izložba tradicionalnog i savremenog nakita (Manakova kuća): Cilj je predstavljanje kulturnog nasleđa putem afirmacije dela zbirke nakita i rukopisne građe o kujundžiluku koju je Hristifor Crnilović prikupio i ostavio u svojoj spomen-zbirci, smeštenoj u Manakovoj kući. Tradicionalni nakit, star nekoliko vekova, izvor je inspiracije Ivane Stojanovske Stanković, autorke savremenog umetničkog nakita izrađenog tehnikom filigrana. U kolekciji nakita „Nezaborav“, Stanković raspliće i prenosi tradicionalnu estetiku i ornamentiku tehnike filigrana, intuitivnim osećajem grafičara povezuje srebrnom niti prošlost i sadašnjost. Prateći program ove izložbe su radionice filigrana. 

Beta Vukanović: Klasik moderne (Konak kneginje Ljubice, Sala pod svodovima): Postavka autorke Isidore Savić obuhvata Betine radove i predmete iz njenog ateljea koji se čuvaju u kolekciji Muzeja grada Beograda, u Legatu Bete Vukanović. Oni svedoče o stvaralaštvu ove multimedijalne umetnice kroz vreme, od ranih minhenskih portreta s kraja XIX do poznih akvarela iz sedme decenije XX veka, ukazujući na tematski pluralizam slikarkinog opusa i njenu pripadnost intimnom, ušuškanom svetu klasične moderne. Izložba je otvorena do 29. januara.

Bioskop

Fabelmanovi (The Fabelmans): U novoj, uzbudljivoj filmskoj priči, Stiven Spilberg donosi intimni pogled u svoje detinjstvo u poluautobiografskom filmu koji prati osetljive godine mladića koji će otkriti potresnu porodičnu tajnu, čije otkriće će ga podstaći da uroni u svet filmova, koji će mu pomoći da spozna istinu o sebi i drugima. Igraju: Pol Dejno, Mišel Vilijams. Film je na bioskopskom repertoaru od 12. januara. 

Vavilon (Babylon): U režiji Dejmijena Šazela, Vavilon je originalna priča epskih razmera smeštena u Los Anđeles 1920-ih. Ovo je priča o ogromnoj ambiciji i nečuvenim ekscesima, koja prati uspone i padove više likova tokom ere neobuzdane dekadencije i izopačenosti koja je vladala u prvim godinama Holivuda. Igraju: Bred Pit, Margo Robi, Dijego Kalva, Džovan Adepo, Li Jun i Džin Smart. Film je na bioskopskom repertoaru od 19. januara. 

Koncerti

26. januar – Stefan Đoković, klavir (Kolarčeva zadužbina, Velika dvorana, 20 č): Humanitarni projekat Na Krilima muzike ima za cilj da doniranjem sredstava od prodaje ulaznica pomogne domovima kulture u lokalnim zajednicama širom Srbije. U vremenskom periodu od 12 meseci, pijanista Stefan Đoković održaće 12 humanitarnih koncerata u 12 gradova Srbije koji pored humanitarnog karaktera imaju za cilj i popularizaciju klasične muzike.

30. januar – Lords of the Sound (mts Dvorana, 17 i 20 č): Internacionalni koncertni spektakl orkestra Lords of the Sound po prvi put stiže u Srbiju kad će izvesti svima omiljene filmske numere na koncertu pod nazivom “Muzika Hansa Cimera”. Publiku očekuju nezaboravni hitovi iz filmova: ”Gladijator”, ”Nemoguća misija”, ”Početak”, ”Pirati sa Kariba”, ”Dina”, ”Spajdermen 2”, ”Mračni vitez”, ”Međuzvezdani”, ”Gravitacija”, ”Šerlok Holms”, ”Anđeli i demoni”, ”Da Vinčijev kod”, ”Perl Harbor”, “Čudesna žena”, ”Madagaskar”. 

Pročitajte i ovo: Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.

Ostavi komentar

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.