Isprobajte različite vrste meditacije i pronađite one koje vam najviše prijaju

Postoje različite vrste meditacije koje se koriste već hiljadama godina za razvijanje prisustva u sadašnjem trenutku, putem tehnika disanja, relaksacije, procesuiranja osećanja, pa čak i promene svesti. Mnoge duhovne prakse uključuju meditaciju kao deo svog učenja, ali tehnike ne pripadaju nijednoj određenoj religiji i kulturi i praktikuju se širom sveta u različitim kulturama, kako bi se produbio unutrašnji mir i stabilnost.

Svi načini meditacije su korisni, ali neki će za vas bolje „raditi“ od drugih, a ono što prija vama, neće toliko prijati drugome. Zato treba da isprobate različite vrste meditacije i pronađete onu koja vam najviše odgovara – a to u različitim periodima života i momentima raspoloženja mogu biti različite tehnike, koje odgovaraju vašim potrebama u datom trenutku.

Vrste meditacije koje se najčešće koriste

Meditacija svesnosti

Meditacija svesnosti je jedan od najpopularnijih i najistraženijih oblika meditacije u zapadnom svetu, koja potiče iz budističkih učenja. Ova praksa kombinuje koncentraciju i svesnost i u njoj obraćate pažnju na svoje misli, dok vam prolaze kroz um, bez zaključivanja, osuđivanja i bez identifikovanja – vi niste svoje misli, možete da ih posmatrate i zapažate odakle dolaze, sa kakvim osećanjima su povezane. Možete da uviđate svoje obrasce i da se distancirate od njih. Tako produbljujete svoju ukorenjenost u sadašnjosti i smanjujete reaktivnost. U ovoj meditaciji može biti od pomoći fokus na disanje ili neki predmet, dok posmatrate misli, osećanja, telesne senzacije i lako je možete praktikovati sami.

Duhovne vrste meditacije

Sve religije i duhovne prakse koriste duhovnu meditaciju – to može biti molitva ili drugi oblik bogosluženja, odnosno, povezivanja sa božanskim, sa izvorom, Univerzumom, kosmičkom inteligencijom, višom svešću…

Duhovne vrste meditacije se mogu praktikovati kod kuće, u samoći, ili kolektivno, na mestu bogosluženja i korisne su za one koji traže duhovni rast i dublju vezu sa duhovnim vođstvom.

Fokusirana meditacija

Vrste meditacije koje uključuju fokus, koristeći čula, uključuju brojanje perli, slušanje gonga, fokusiranje na plamen sveće, brojanje tokom udisanja i izdisanja, posmatranje meseca…

Ova praksa deluje jednostavno, ali može biti teško održati koncentraciju duže od nekoliko minuta – kad vam misli odlutaju, jednostavno počnite ponovo, kako biste izoštrili svoju koncentraciju i pažnju.

Meditacija u pokretu

Kad pomislimo na meditaciju, obično imamo u glavi sliku mirovanja, sedenja u lotos položaju, ili ležanja i opuštanja, ali meditativno stanje se može postići i kretanjem – vežbanjem joge, tai čia, hodanjem, baštovanstvom i drugim oblicima kretanja.

Aktivne vrste meditacije su dobre za one koji pronalaze smirenost u akciji i pomaže da se razvije svest o telu.

Vrste meditacije sa mantrom

Mantre se koriste u hinduističkoj i budističkoj tradiciji – ove vrste meditacije uključuju zvuk koji se ponavlja, da bi se očistio um. To može biti (sveta) reč, fraza ili zvuk, a jedan od najčešće korišćenih je „om“.

Mantra se može izgovarati glasno ili tiho i može se pevušiti, a mnogi nalaze da je lakše fokusirati se na reč, nego na dah. Drugi uživaju osećajući vibraciju zvuka u svom telu, a mantranje omogućava da iskusite dublje nivoe svesti i budete budniji i usklađeniji sa svojim okruženjem.

Pročitajte i ovo: Progresivna mišićna relaksacija (PMR) – vredan alat mentalnog zdravlja i blagostanja

Transcendentalna meditacija (TM)

TM je najpoznatija vrsta meditacije u zapadnom svetu, jer je naučna zajednica prepoznala njene prednosti i bavila se istraživanjem i izučavanjem. TM je osmislio Mahariši Maheš Jogi tako da produbljuje telesnu i mentalnu smirenost, uključuje upotrebu mantre i ako želite da isprobate ovu praksu, najbolje je da vas njoj poduči sretifikovani TM praktičar.

Progresivna mišićna relaksacija (PMR)

PMR je poznata kao meditacija za skeniranje tela i ova praksa uključuje zatezanje i opuštanje jedne po jedne mišićne grupe u celom telu, kako bi se smanjila napetost i postigla duboka relaksacija.

Ovaj oblik meditacije je vrlo koristan za ublažavanje stresa, umirivanje i opuštanje pred spavanje i možete je koristiti kada vam je teško da zaspite ili imate druge teškoće sa spavanjem.

Meditacija ljubaznosti

Vrste meditacije ljubaznosti uključuju aktiviranje energije ljubavi i saosećanja, otpuštanja i opraštanja, slanja ljubavi i dobrih želja voljenim osobama, povezivanje sa unutrašnjim detetom…

Utvrđeno je da pomaže u kanalisanju konfliktnih osećanja, ljutnje, ogorčenosti, pa čak i kod telesnih bolova, jer pokreće isceljujuću energiju ljubavi i saosećanja prema sebi, drugima i svim živim bićima.

Vrste meditacije vizualizacije

Vizualizacija je podrazumeva zamišljanje scena, korišćenje mašte i čula, kako bi se dodalo što više što življih detalja i uglavnom se koristi za manifestovanje – zamišljanje sebe kako postižete uspeh u onome što želite da doživite.

Mnoge vrste meditacije uključuju vizualizaciju – to može biti „meditacija na čakre“ u kojoj se usredsređujete na energetske centre povezane sa smetnjama (blokadama energije) koje želite da otklonite, kao i zamišljanje utočišta, mesta na kome se osećate bezbedno i zaštićeno, na koje možete „otići“ da biste se smirili i uzemljili, ili započeli bilo koju vrstu meditacije ili unutrašnjeg istraživanja.

Prednosti meditacije

Brojne zdravstvene, mentalne i emocionalne prednosti meditacije uključuju smanjenje stresa i krvnog pritiska, bolji san, bolje upravljanje emocijama, povećanu koncentraciju, bolje raspoloženje, veću prilagodljivost, veći osećaj empatije i povezanosti sa sobom i drugima. Takođe meditacija promoviše zdravije starenje i pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, smanjenja kognitivnog pada, depresije, anksioznosti, nesanice i hroničnih bolova.

Zen poslovica kaže: Meditirajte 20 minuta svakog dana – osim ako ste previše zauzeti. Tada meditirajte sat vremena. Ova šaljiva izreka ističe važnost bavljenja sobom i negovanjem unutrašnjeg mira, a ako tek počinjete da istražujete vrste meditacije, stručnjaci predlažu da počnete sa desetak minuta mirnog sedenja i fokusiranja na disanje. Postepeno povećavajte vreme boravka u meditaciji, dok vam ne postane ugodno da provedete u miru 20 minuta. Praktikujući meditaciju svakog dana, posle nekog vremena počećete da primećujete dobrobiti smanjenja stresa i povećanja svesnosti.

Bilo da tražite izlaz za svakodnevni stres ili duhovno prosvetljenje, postoje vrste meditacije koje će vam pomoći da to postignete. Međutim, pristup meditaciji ne bi trebalo da dolazi sa mesta ambicije i obaveze – nemojte forsirati stvari. Meditacija bi trebalo da vam prija, da joj lako i rado pristupate i da se u njoj i posle nje osećate dobro – zato je korisno da isprobate različite vrste i tehnike meditacije.

Pročitajte i ovo: Meditacija: Kako da uložiš 1%, a dobiješ 100%

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević