Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da zaštitite biljke tokom letnjih vrućina

Zaštita biljaka od vrućine je presudna kako bi opstale u letnjim danima. Bilo da imate dvorište puno cveća ili zeleni balkon, važno je da preduzmete korake da visoke temperature ne naprave veliku štetu.

Naravno, zalivanje je jedan od načina da se osigura zdravlje biljaka, ali to nije i ne bi trebalo da bude jedina opcija za zaštitu biljki od vrućine. Većina biljaka će se oporaviti od ekstremne vrućine, sve dok obraćate pažnju na znakove oštećenja: uvenuće i smeđe lišće. Ako ih zalivate, đubrite i držite u hladu, kada se toplota smiri, trebalo bi da počnu da se oporavljaju.

Uprkos tome što se radujemo jer ćemo uživati u dugom, sunčanom letu, naše bašte se brzo mogu osušiti ako ne preduzmemo korake da zaštitimo biljke koje uzgajamo. Evo šta stručnjaci savetuju…

Zaštita biljaka od vrućine – ključni saveti

Zalivanje u pravo doba dana

Zalivanje biljaka tokom toplotnog talasa je od vitalnog značaja za njihov opstanak. Međutim, važno je pažljivo korišćenje vode.

„Kada je vruće, najbolje doba dana za zalivanje biljaka je rano ujutro ili uveče. Biljke u saksijama treba zalivati dva puta dnevno, jer se zemlja u saksijama mnogo brže suši“, kažu stručnjaci iz The Greenhouse People.

„Velikodušno zalivajte biljke u saksijama uveče, kada je sunce pri zalasku, što će omogućiti dovoljno vremena da voda prodre u tlo pre nego što temperatura ponovo poraste sledećeg dana“, kaže Rachel Crow za Homes&Gardens.

„Zalivajte druge biljke rano ujutru. Temeljno natopite zemlju i pokušajte da izbegnete da lišće bude previše vlažno. Nikada nemojte zalivati biljke na suncu jer će voda samo ispariti – gubite vodu i svoje vreme. Biljke u saksijama će verovatno zahtevati zalivanje na dnevnom nivou – možda čak i dva puta dnevno – tokom toplotnog talasa, ali uzmite u obzir samu biljku i vidite da li vene i izgleda li žedno. Kao što ne želite da se isuši, ne želite ni da idete u drugu krajnost i da ga preterate”, dodala je.

Biljke treba obilno zalivati, tako da voda prodre u zonu korena. Međutim, preterano zalivanje može da dovede do ispiranja hranljivih materija i prekida dovoda kiseonika do korena, pa budite pažljivi.

Pomerite saksije u hlad

Biljke u saksijama će se prve osušiti u toplotnom talasu, tako da treba voditi računa o tome da ne propadnu. Premestite saksije na senovito mesto gde će biti zaštićene od toplote podnevnog sunca.

Stvorite hlad planskim sađenjem

O pratećoj sadnji se obično govori u kontektsu odvraćanja štetočina ili podsticanja oprašivanja. Međutim, možete koristiti biljke kao prirodan način za stvaranje senke za zaštitu drugih biljaka od toplote. Najbolji način da to uradite je da posadite visoke biljke otporne na toplotu oko nežnijih biljaka koje vole senku. Zatražite pomoć botaničara ili u lokalnoj cvećari kako biste uspeli da pravilno pozicionirate biljke koje uživaju da rastu zajedno.

 

Đubrenje u pravo vreme

Ako je vašim biljkama potrebno đubrenje, a u toku je toplotni talas, važno je osigurati da ih đubrite u pravo vreme. Đubrivo se nikada ne sme dodavati u suvo zemljište koje može dovesti do „opekotina“ biljaka. Uverite se da je zemlja vlažna tokom i nakon đubrenja kako bi se hranljivi sastojci pravilno apsorbovali.

Sadite biljke otporne na sušu

Ako ćete saditi nove biljke tokom leta, neka to budu vrste otporne na sušu. Dobra ideja je začinsko bilje kao što je ruzmarin, majoran i lavanda – te biljke vole vrućinu i njihov ukus postaje intenzivniji u letnjim mesecima. Sukulenti i kaktusi su odličan izbor za bašte, gde god da živite. Takođe, potražite inspiraciju u mediteranskim idejama za biljke koje mogu da izdrže periode intenzivne vrućine, a da pritom zadrže svoju bujnost i boju.

Pročitajte i ovo: 5 antikvarnih trendova kojima ćete osvežiti svoj dom za leto

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.