Kako da napravite zdravu kafu, sa vitaminima i antioksidantima
Ako zaboravljate da uzmete dnevnu dozu vitamina, možete ih kombinovati sa nečim što sigurno nikada ne zaboravljate, a to je vaša omiljena šolja kafe. Zdrava kafa može se lako napraviti, uz dodavanje cimeta, đumibra, kurkume, pečuraka u prahu, make, kakaa – započnite dan na način koji podiže raspoloženje i energiju, štiti vaše srce i krvne sudove i pojačava vaš libido.
Vitaminska zdrava kafa na 6 načina
Kafa sa cimetom za vaše srce
Pospite svoju jutarnju šolju kafe cimetom – dobićete fantastičnu aromu i moćnu dozu antioksidanata. Cimet se već hiljadama godina koristi i kao začin i kao lek, jer je pun zaštitnih jedinjenja (čak 41!) i najbolji je antioksidant među začinima. Istraživanja pokazuju da cimet deluje preventivno i čuva zdravlje srca i krvnih sudova i mozga, smanjuje rizik od raka i podstiče imuni sistem.
Zdrava kafa se može skuvati sa pola kašičice cimeta, a možete ga i samo posuti preko pene i pustiti da se rastopi.
Potražite organski cejlonski cimet, poznat i kao „pravi“ cimet (cimetovac), koji je bolji, odnosno, bezbedniji za konzumiranje u većim količinama, za razliku od kineskog cimeta (kasija) koji sadrži biljno jedinjenje kumarin, zbog koga se smatra nesigurnim za redovno konzumiranje (preterani unos može oštetiti jetru i bubrege).
Đumbir protiv bolova u mišićima
Brojna su preventivna i lekovita svojstva đumbira, koji možete uvesti u dnevnu upotrebu, dodavanjem praha u kafu. Đumbir ima ljutkast citrusni ukus, koji ćete možda želeti da ublažite drugim dodacima. Sadrži moćne antioksidante i antiinflamatorna jedinjenja, pomaže kod mučnine, snižava holesterol, podstiče varenje i smanjuje bol u mišićima. Đumbir je poznat i kao lek protiv prehlade, jer olakšava disanje, smiruje kašalj, deluje protiv bronhitisa i spušta temperaturu. Još u drevnoj Kini korišćen je za jačanje imunog sistema i odbranu od virusa.
Možete koristiti đumbir u prahu, ali ako imate koren svežeg đumbira, narendajte ga sitno, a zatim zamrznite u pakovanjima veličine kašičice, spremnim da ih umešate u kafu.
Probajte kafu sa pečurkama
Novi trend dodavanja medicinskih pečuraka u prahu u jutarnju kafu ima korene u tradicionalnoj kineskoj medicini. Medicinske gljive u prahu daju kafi „zemljani“ ukus, ali je i obogaćuju brojnim sastojcima korisnim za zdravlje. Pečurke imaju antivirusna, antiinflamatorna svojstva, jačaju imunitet, pomažu u varenju (ima probiotičko dejstvo) i deluju preventivno protiv bolesti jetre. Zdrava kafa sa pečurkama pravi se vrlo jednostavno – prstohvat medicinskih pečurki u prahu (čaga, reiši, kordiceps) dodajte u već skuvanu kafu. Za povećanje nivoa energije najbolje su kordiceps pečurke, a protiv stresa i za miran san, reiši.
Pročitajte i ovo: Evo zašto treba jesti čokoladu – bez griže savesti
Zdrava kafa sa kurkumom
Mnoge lekovite prednosti pripisuju se kurkuminu, jedinjenju koje ima moćna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Ovaj zlatni začin podstiče detoksikaciju jetre, pomaže u varenju, a ima i pozitivno dejstvo na nervni sistem i pomaže kod depresije. Pored kurkumina u korenu kurkume se nalaze i ugljeni hidrati, proteini, minerali, esencialna ulja i smole, a svi zajedno sinergistički deluju i pojačavaju dejstvo kurkumina. Kurkuma ima i antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko, antikancerogeno svojstvo, potvrđeno u brojnim naučnim istraživanjima. Lekari je preporučuju kao deo terapije i prevencije malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmera i mnogih drugih zdravstvenih problema.
Da biste pojačali prednosti kurkume, dodajte i prstohvat bibera – biber poboljšava biorazgradivost kurkume, čineći začin efikasnijim u manjim dozama.
Uravnotežite hormone dodatkom make
Maka se takođe nalazi u prahu, a zlatna maka se preporučuje za ublažavanje klimakteričnih tegoba, zato što uravnotežuje hormonski balans. Peruanska (zlatna) maka sadži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, belančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, tanin, natrijum, kalijum, kalcijum, bakar, cink, gvožđe, mangan, silicijum i magnezijum. Kalcijumom je bogatija od mleka, a malo je poznato da sadrži i četiri jedinstvena alkaloida – macain 1,2,3,4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Ovi alkaloidi pomažu u iskorišćavanju svih nutrijenata iz make. Pomaže kod menopauze i neplodnosti, jača libido i potenciju, povećava energiju u telu, uravnotežuje hormone, povoljno utiče na zdravlje kostiju i zuba.
Naučnici maku svrstavaju među adaptogene – sredstva koja poboljšavaju prilagođavanje organizma – pa
maka povećava telesnu izdržljivost i otpornost na stres, teskobu, traumu i iscrpljenost.
Redovno konzumiranje make podržava imuni sistem i povećava otpornost na telesne i mentalne teškoće.
Njena sposobnost prepoznavanja potreba organizma donela joj je nadimak “pametne biljke” – ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maka će podići njegovu proizvodnju, ili, ako je određenog hormona previše, maka će usporiti njegovo stvaranje.
Za optimalno dejstvo, preporučuje se jedna do tri kašičice dnevno. Da biste produžili rok trajanja maka praha, držite ga u frižideru.
Zdrava kafa sa kakaom – protiv depresije
Važno je napomenuti da treba da koristite sirov kakao prah, a ne kakao za spremanje napitka. Kakao je jedan od najmoćnijih antioksidanata i najveći biljni izvor gvožđa. Pored antiupalnog dejstva, kakao snižava krvni pritisak, povećava dobar, a smanjuje nivo lošeg holesterola i dobar je za srce. Takođe, poboljšava kognitivne sposobnosti, popravlja raspoloženje i deluje kao antidepresiv. I obogatiće ukusom vašu zdravu kafu.
Ako kao i većina ljudi, pokušavate da ograničite ispijanje kafe (na bar dve šolje dnevno), iskoristite svoj napitak za jutarnji užitak optimalno – vitaminska, zdrava kafa donosi vam koristi na dnevnom nivou, ali i dugoročno!
Pročitajte i ovo: Kako da kontrolišete usporavanje metabolizma
Naslovna fotografija: unsplash.com
Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.