Recept za miso glazirani losos, koji je “superhrana” za vaše neurone

U savremenom pristupu zdravlju, sve više pažnje se obraća na povezanost između ishrane i kognitivnih funkcija – naučnici su otkrili da određeni hranljivi sastojci igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga i unapređenju mentalnog zdravlja. Kuvanje svakog obroka može biti zahtevno, naročito ako ne smatrate da ste baš vešti, ali ne morate praviti složene recepte, niti kompromise sa ukusom, da biste nahranili svoj um – miso glazirani losos je savršena mešavina ukusa i sastojaka koji jačaju mozak.

Losos je prepun omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za optimalnu funkciju mozga, a miso pasta je takođe dobra za vaše mentalno zdravlje i blagostanje. Stručnjaci preporučuju masnu ribu najmanje dva puta nedeljno, a recept za miso glazirani losos je idealan za vaše zdravstvene ciljeve.

Recept za miso glazirani losos

Potrebna su vam četiri fileta lososa, četvrtina šolje miso paste, 2 kašike soja sosa, 1 kašika smeđeg šećera, 1 kašika pirinčanog sirćeta, 1 kašičica susamovog ulja, so, biber.

Najpre posolite i pobiberite losos, a zatim u jednoj posudi napravite marinadu, mešajući miso pastu, soja sos, smeđi šećer, pirinčano sirće i susamovo ulje. Mutite dok ne postane glatko i odvojte jednu kašiku, koja će vam biti potrebna za premazivanje.

U preostalu marinadu stavite komade lososa i ostavite da se natapaju dva do tri sata. Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite natopljeni losos u posudu za pečenje i prelijte ostatkom marinade. Pecite petnaestak minuta, zatim premažite kašikom marinade koju ste prethodno odvojili i pecite još par minuta.

Servirajte miso glazirani losos uz krompir, boraniju ili neko drugo povrće – količina iz recepta je dovoljna za 4 porcije.

Recept za miso glazirani losos nije zahtevan za spremanje – osim nabavke potrebnih sastojaka i vremena koje komadi lososoa treba da odleže u marinadi – pa sledeći put kad razmišljate šta biste mogli spremiti za nedeljni ručak, isprobajte ovaj recept, u kome će vaša porodica uživati. Ako spremate samo za sebe, možete držati ostatak jela u frižideru (tri dana), a komade ovako spremljenog lososa možete koristiti za sendviče ili salate i druge kombinacije hrane i ukusa.

Pročitajte i ovo: Neodoljivo ukusan i zdrav: Ove jeseni, menjamo kafu za kakao – evo zašto

glazirani losos

Prednosti koje miso glazirani losos donosi vašem mozgu

Miso pasta – fermentisana elektrana za mentalno blagostanje

Miso pasta, osnovna namirnica u japanskoj kuhinji, pravi se fermentacijom sojinog zrna (za šta se koriste so i gljiva koji) i ovaj proces stvara bogat i pikantan ukus, dok istovremeno proizvodi korisne probiotike, koji pomažu u održavanju ravnoteže mikrobioma creva.

Savremena istraživanja prepoznaju vezu između creva i mozga, kao dvosmerni komunikacioni put – mikrobiom creva značajno utiče na mentalno blagostanje. Uravnotežena crevna flora je povezana sa boljom regulacijom raspoloženja, smanjenom anksioznošću i depresijom i poboljšanom kognitivnom funkcijom. Imajte u vidu da se 90 % serotonina (hormona sreće) koji igra ključnu ulogu u regulisanju raspoloženja i emocionalnog blagostanja, proizvodi u crevima.

Miso pasta takođe pomaže u razgradnji složenih jedinjenja, tako da organizam lakše apsorbuje vitamine B12 i K2, koji su neophodni za zdravlje mozga. Vitamin B12 igra vitalnu ulogu u formiranju mijelina, zaštitne ovojnice oko nervnih vlakana, koja obezbeđuje efikasnu komunikaciju između moždanih ćelija i njegov nedostatak je povezan sa kognitivnim padom i povećanim rizikom od depresije.

Uključivanje miso paste u vašu ishranu (kroz recept za miso-glazirani losos, ili druge recepte) može biti ukusan način da podržite zdravlje creva i mentalno blagostanje.

Losos – superhrana za jačanje mozga

Losos je masna riba poznata po brojnim zdravstvenim prednostima i prava je superhrana, kada je u pitanju zdravlje mozga i mentalno blagostnje. Tajna je u bogatom sadržaju omega-3 masnih kiselina, posebno EPA (eikozapentaenoinska kiselina) i DHA (dokozaheksaenoinska kiselina).

DHA je ključna strukturna komponenta mozga, koja ulazi u sastav cerebralnog korteksa i igra vitalnu ulogu u razvoju mozga, neuronskoj komunikaciji i sinaptičkoj plastičnosti. Adekvatan unos DHA povezan je sa boljim pamćenjem, učenjem i kognitivnim funkcijama, dok je nizak nivo ove kiseline povezan sa većim rizikom od kognitivnog pada i neurodivergentnih oboljenja, poput Alchajmerove bolesti.

Drugi ključni sastojak omega-3 u lososu, EPA, ima snažna antiiflamatorna svojstva, utičući na ublažavanje simptoma upale i bolje mentalno blagostanje.

Omega-3 masne kiseline su esencijalne za zdravlje mozga, kognitivne funkcije i raspoloženje, a najbolji način da obezbedite njihov unos je kroz zdravu ishranu – koja može biti itekako ukusna!

Pročitajte i ovo: Hrana za mozak: Ovo su namirnice koje mogu sprečiti kognitivni pad

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević