Faktor M: U susret Međunarodnom danu menopauze, predstavljamo vam revolucionarni film Tamsen Fadal

Međunarodni dan menopauze obeležava se 18. oktobra i to je prilika da se osvrnemo na to dokle smo stigli u destigmatizaciji pitanja zdravlja žena u srednjim godinama i ženske patnje u tišini. Ove godine će Međunarodni dan menopauze obeležiti dokumentarni film Tamsen Fadal, The M Factor: Shredding the Silence on Menopause (Faktor M: Ukidanje tišine o menopauzi) namenjenog osnaživanju i obrazovanju milijardu žena koje će biti u menopauzi do 2025. godine.

Zid na koji žene nailaze kada se suoče sa izazovima prelaznog životnog doba, najsličniji je gaslajtingu – ponašanju kojim vas neko navodi da posumnjate u svoj zdrav razum. Širom sveta, žene ne nalaze dovoljno razumevanja za svoje telesne i psihološke smetnje u menopauzi, organizovan medicinski pristup je slabo dostupan ili nedostupan i društvo – od lekara do bračnog partnera – šalje ženama poruku da ne treba da „dižu toliku buku“, da preteruju i drame oko nečega što se dešava prirodno i što se uvek ženama dešavalo.

Postiđene i verujući da su poludele i da im nema pomoći, kao i da je to njihova krivica, žene se osećaju bespomoćno, izolovano i beznadežno – među milionima žena oko sebe koje se isto tako osećaju.

Glavni argument gaslajtinga i utišavanja je da su žene i pre sto godina prolazile kroz menopauzu, pa niko nije dramio oko toga. Da, ali žene su pre sto godina umirale na porođaju, kao i od bolesti koje tada još nisu mogle da se leče i životni vek je generalno bio kraći. Svet se mnogo promenio od pre sto godina, a ako se nivo civilizacije meri naučnim i medicinskim dostignućima, onda se meri i smanjenjem ljudske patnje zbog zdravstvenih stanja. Menopauza nije bolest, ali intenzivne hormonske promene koje se u tom periodu dešavaju u organizmu, mogu biti okidači za bolesti – na udaru je kardiovaskularno zdravlje, struktura kostiju, mentalno zdravlje, povećani rizik od raka dojke, demencije…

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o perimenopauzi

Dokumentarni film Tamsen Fadal: Svi detalji

Film dobitnice Emmy nagrade Jacobe Atlas, izvršne producentkinje i takođe dobitnice Emmy nagrade novinarke Tamsen Fadal, televizijske producentkinje i dobitnice Peabody nagrade Denise Pines i dobitnice Emmya producentkinje Joanne LaMarca Mathisen, biće premijerno prikazan uoči Dana menopauze, 17. oktobra.

Dokumentarac kao sagovornike ima renomirane lekare i vodeće zagovornike ženskog zdravlja, koji se bave pitanjima menopauze, a žene iz svih životnih sfera otkrivaju fizičku i psihičku patnju sa kojom žive svakog dana. Gostujući vodeći stručnjaci su neuronaučnica Dr Lisa Mosconi, sertifikovani lekar za menopauzu (i autorka bestselera) Dr Sharon Malone i glavna i izvršna direktorka i predsednica kompanije Delta Dental iz Kalifornije, Sarah Chavarria.

Svojim ličnim iskustvom i radom sa ženama, one govore o potrebi za sistematizovanim pristupom ženskom zdravlju, o nedovoljnoj obuci lekara (ginekologa) da se bave pitanjima menopauze, što dovodi do odbacivanja (gaslajtinga) legitimnih zdravstvenih problema u srednjim godinama, što rezultira tihom patnjom miliona žena širom sveta.

Izvršna producentkinja dokumentarca, nagrađivana novinarka i zagovornica ženskog zdravlja Tamsen Fadal govorila je o ličnom iskustvu sa menopauzom, koje je inspirisalo da se bavi ženskim zdravljem, ističući potrebu za reformisanjem radnih mesta, poboljšanjem zdravstvene zaštite i uklanjanjem stigme koja okružuje menopauzu.

Dokumentarac za Međunarodni dan menopauze toliko je revolucionaran, da je prvi film koji je akreditovala Federacija državnih medicinskih odbora, koja podržava obrazovanje lekara i medicinskih sestara. Fadal je otkrila da je tim na ovom projektu počela da radi pre gotovo tri godine i da je tokom tog vremena prikupljeno mnogo informacija i ličnih priča. Tema je narasla i evoluirala, postajući pre svega, edukativna i osnažujuća priča.

Stručnjaci su bili više nego voljni da se uključe, a zatim su se počele da se pojavljuju i žene koje su bile spremne da dele svoje priče, u kojima se lako možemo prepoznati.

Shvatajući kroz sopstveno iskustvo koliko se malo zna i govori o menopauzi, Fadal je počela da uči i prepoznala potrebu za da svoja saznanja i korisne informacije podeli – i tako je sa svojim saradnicama započela rad na filmu.

Jedna od poruka ovog revolucionarnog filma koji namerava da „digne buku“ i progovori o zanemarivanju ženskih problema i potreba u menopauzi, pre svega u zdravstvenom sistemu i na radnim mestima (polovina zaposlenih žena je starija od 45 godina) jeste da neće svaka žena razviti ugrožavajuće zdravstvene probleme, ali će svaka žena proći kroz menopauzu.

instagram.com/themfactorfilm

U savremenom svetu, zanemarivanje, ismevanje i umanjivanje simptoma menopauze nije prihvatljivo – to je oblik emocionalnog zlostavljanja.

Pomozite u isključivanju gaslajtinga i uključite se – obeležite Dan menopauze svojim učešćem ili pokretanjem pitanja na forumima, šerovanjem tekstova o menopauzi, razgovorom sa prijateljicama, odlukom da se obratite lekaru i uradite analize, da insistirate i tražite onog ko će vas razumeti, odlaskom na terapiju…

Podelite svoja iskustva i informacije sa drugim ženama, proširite svoju perspektivu. Ako osećate “maglu u mozgu”, promene raspoloženja, patite od nesanice i iscrpljenosti niste ludi – proživljavate isto što i mnoge druge žene u srednjim godinama. Hormonske promene utiču na svaki segment vašeg zdravlja, uključujući i mentalno i emocionalno zdravlje i ne morate kroz to prolaziti same i pod maskom hrabrosti kriti stid i odsecati sebe od podrške i pomoći.

Zanemeravanje ovog pitanja ne utiče samo na vaše zdravlje, već i na kolektivnu dobrobit žena – edukujte se o prevenciji i hormonskoj terapiji, podignite svoj glas u cilju rušenja stigme i podizanja svesti o menopauzi i ukupnom zdravlju žena u srednjim godinama.

Pročitajte i ovo: Prihvatanje i prilagođavanje: Kako menopauza utiče na naše mentalno zdravlje

Naslovna fotografija: instagram.com/tamselfedel

Brankica Milošević