Raj za nepca: 3 preukusne poslastice za celu porodicu

Jesen je savršeno doba godine da se udobno smestite u svoju fotelju i uživate u poslasticama uz svoj omiljeni napitak. Možete da birate između ovsene kaše sa jabukama (ako ste ljubitelji zdravih poslastica), koja je idealna za doručak ili užinu, i nečeg slađeg i kaloričnijeg, kao što su palačinke od bundeve i vafl sa cimetom. Ove poslastice za celu porodicu su toliko ukusne da smo zbog njih spremni i vikendom da iskočimo iz kreveta u ranu zoru kako bismo ih što pre napravili. Ne brinite, priprema je sasvim jednostavna, kao i sastojci – verovatno ih već sve imate kod kuće. Uživaćete u fantastičnoj rapsodiji ukusa i vi i vaši mališani, poželećete komad još. Možda da razmislite o duploj porciji?

Top recepti: Poslastice za celu porodicu

Ovsena kaša sa jabukama

Sastojci (za 3 osobe):

3 jabuke
7-8 kašika sitnih ovsenih pahuljica
50 g badema
2-3 dl vode
Muskatni oraščić, đumbir u prahu, kardamom i cimet
Malo meda
Malo maslaca, maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema:

Propržiti jabuke, prethodno oprane i iseckane na kockice, na maslacu, maslinovom ili kokosovom ulju (po izboru). Dodati malo muskatnog oraščića, 1 otvorenu mahunu kardamoma, 1/4 kašičice đumbira u prahu i ravnu kašičicu cimeta. Doliti vodu (oko 2-3 dl) pa ostaviti da krčka 5-7 minuta. Izvaditi mahunu kardamoma. Napraviti sos štapnim mikserom (ili u blenderu). Odvojiti jedan deo sosa (otprilike 1/4). U odvojeni deo sosa dodati malo meda. Ostaviti sa strane. U ostatak sosa, dok je još vreo, ubaciti 7-8 kašika ovsenih pahuljica (dok ne postignete željenu gustinu). Poređati u posude: red sosa s ovsenim pahuljicama posuti iseckanim pečenim bademima, dodati još jedan red sosa s ovsenim pahuljicama, pa završiti sosom zaslađenim medom.

instagram.com/vegan

Palačinke od bundeve

Sastojci:

1 šolja pirea od bundeve (300 grama)
2 jajeta
1 kašika praška za pecivo
2 šolje brašna (oko 300 grama)
Malo soli
1 kašika tečne vanile
1 kašičica cimeta
100 ml ulja
300 grama mleka
100 grama javorovog sirupa (ili drugog zaslađivača po izboru)
Malo muskatnog oraha

Priprema:

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte malo ulja. Priprema testa: U većoj posudi, umutite jaja i dodajte pire od bundeve, prašak za pecivo, brašno, so, vanilu, cimet, ulje, mleko i javorov sirup. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite palačinke: Kašikom ili kutlačom sipajte testo na tiganj i razmažite ga kako bi se formirala palačinka. Pecite palačinku sa jedne strane dok ne postane zlatno braon, zatim je pažljivo okrenite i nastavite pečenje sa druge strane.

instagram.com/purelykaylie

Vafl sa cimetom

Sastojci:

120 g omekšalog maslaca
170 ml mleka
200 g brašna
130 g smeđeg šećera
4 jajeta
1 kašika cimeta
1 kašika vanilin šećera

Priprema:

Omekšali maslac, jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmiksajte. Dodajte brašno kašiku po kašiku. Kada testo postane gusto dodajte malo mleka pa tek onda ostatak brašna. Kada se se lepo sjedinilo dodajte cimet. Potom dodajte ostatak mleka i miksirajte još nekih 5 minuta. Upalite svoj waffle maker i ispecite vafle. Poslužite uz neki čoko namaz, šlag ili vanilin preliv. Prijatno.

instagram.com/waffle_coffee

Pročitajte i: Nini Panini: 3 recepta za poslastice koje se tope u ustima

Naslovna fotografija: pexels.com

Marina Puzić