Svežina doma – kako da se izborite sa skrivenim izvorima prašine

Ponekad izgleda kao da se prašina stvara niotkuda – iako je stalno brišete, ona se na tajanstven način ponovo sakuplja u neočekivano velikim količinama. Čišćenje prašine je jedan od najvažnijih kućnih poslova, naročito ako neko u vašem domu pati od alergija, ili astme, ili imate kućne ljubimce – a nedeljno usisavanje i brisanje polica, izgleda nije dovoljno.

I dok se pitate zašto se prašina toliko brzo nakupi, razlog bi mogao da bude vrlo jednostavan – prašina dolazi sa ulice i ulazi kroz otvorene prozore, a ako je u blizini gradilište, imaćete više prašine nego inače, dokle god radovi traju. Na mestima koja su teško dostupna, čišćenje prašine se ređe obavlja (gornje površine regala i ostalog visokog nameštaja, ili prostor ispod i iza nameštaja), a sa tih mesta prašina se podiže svaki put kad napravite promaju, ili čak i dok se krećete po stanu i obavljate druge poslove. Na pojedinim mestima nakupljanje prašine je lako prevideti (unutrašnjost abažura, površine ispod stočića, rebra radijatora), a na zavesama i prekrivačima je uopšte ne uočavate, ali kad ih pomerite, možete primetiti kako svetluca u vazduhu oko vas.

Čišćenje prašine je važno ne samo za ukupan čistiji i svežiji izgled doma, već i zbog kvaliteta vazduha i uklanjanja potencijalnih alergena, a da biste se izborili sa prašinom, potrebno je da identifikujete njene izvore i da razvijete strategiju čišćenja.

Skriveni izvori prašine

U svakoj kući postoji mnogo skrivenih izvora prašine, a najčešće je u pitanju ređe čišćenje prašine sa teško dostupnih mesta u kombinaciji sa slabim protokom vazduha. Prašina se često taloži u dušecima, jastucima i presvlakama, a gde je nakupljena prašina, tu su i grinje. Antialergenske jastučnice i prekrivači mogli bi da spreče grinje da se nakupljaju na ovim mestima, što je naročito važno ako neko od ukućana ima astmu ili je sklon alergijama.

Još jedan uobičajeni sakupljač prašine su zavese i ako ne želite da ih se odreknete, jer doprinose prijatnom izgledu prostorija, odaberite one koje se mogu prati u mašini i češće ih perite. Pored zavesa, tepisi takođe mogu biti veliki izvor prašine – savremeni trendovi uređenja prostora kreiraju estetiku koja u potpunosti isključuje tepihe, ili predlaže praktične tepihe i podne prostirke koji se peru u mašini. Ako ne možete zamisliti toplinu doma bez tepiha pod nogama, redovno čišćenje prašine usisavanjem neće biti dovoljno – tepisi se povremeno moraju istresti i oprati. U vašem okruženju sigurno postoje perionice sa kompletnom uslugom – dođu i pokupe tepihe, a zatim ih donesu oprane i osušene – a neke perionice se bave i pranjem ćebadi, jorgana, jastuka – krupnih stvari, koje ne mogu da stanu u kućne mašine za pranje veša i njihove usluge sigurno možete priuštiti par puta godišnje. Takođe, barem jednom godišnje možete pozvati nekog ko se bavi dubinskim pranjem dušeka (kauča, fotelja) – ovaj tretman traje par sati i zatim je potrebno još nekoliko sati da se dušeci i oprani delovi nameštaja osuše, ali uklanjaju grinje i donose svežinu, koja će potrajati izvesno vreme.

Imajte u vidu da su kućni ljubimci, takođe, veliki izvor prašine (ne samo dlaka, koje se mešaju sa prašinom u paperjaste „oblačiće“ koje nalazite po podu) i potrebno je da ih redovno kupate, češljate i četkate.

Udruženi napori – čišćenje prašine, pranje zavesa, tepiha i dušeka – neće u potpunosti ukloniti svu prašinu i grinje, ali će u velikoj meri smanjiti vašu izloženost.

Pročitajte i ovo: Trendovi i saveti za uređenje dečje sobe, koju će vaši mališani obožavati, a vi ćete je lako srediti

Redovno čišćenje prašine

Zapamtite da se čišćenje prašine ne odnosi samo na brisanje tvrdih površina – ono takođe uključuje usisavanje i redovno pranje posteljine. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da se radi jednom nedeljno, kako bi se smanjili alergeni koji se zadržavaju u prašini. U mnogim domovima, vikend je vreme za čišćenje i pranje (i spremanje hrane za nekoliko dana) – a onda vam vikend prođe u čišćenju, pranju, rastrebljivanju i kuvanju, što svakako doprinosi čistoći vašeg doma i dobrobiti vaše porodice, ali vas stavlja u položaj „robovanja“ domu i porodici. Za radikalno pojednostavljenje kućnih poslova i lično rasterećenje, poskidajte zavese i izbacite tepihe, čišćenje prašine, usisavanje, skidanje posteljine i uključivanje mašine rasporedite po danima i – angažujte članove porodice. Vi ćete, na primer, zameniti i staviti na pranje posteljinu svih ukućana u petak uveče (da biste je u subotu sušili i pakovali) deca će u subotu obavaljati čišćenje prašine u svim prostorijama, a suprug će posle njih usisati podove. Podela poslova znači da svako ima odgovornost prema prostoru u kome živi i prema drugim ukućanima i da svakome ostaje dovoljno vremena za sebe i za druge aktivnosti. Imajući u vidu da je preopterećenost kućnim poslovima u vrhu liste ženskih žalbi i nezadovoljstva bračnim i porodičnim životom, podela poslova je neophodna za vaše mentalno zdravlje i dobre odnose u porodici.

Čišćenje prašine i smanjivanje nakupljanja

Najjednostavniji način je redovno usisavanje – ako imate malu decu ili (i) kućne ljubimce, možda ćete morati da usisavate svakodnevno i potreban vam je dobar usisivač, redovno čišćenje filtera i pražnjenje, odnosno, zamena kese za prašinu, kako bi usisavanje bilo delotvorno. Povremeno je potrebno i da pomerite nameštaj, kako biste usisali nedostupne delove prostorija. Ako koristite klimu, filtere na njoj treba da čistite svaka tri meseca, a povremeno treba i da ih zamenite.

Čistači vazduha koji sakupljaju prašinu iz vazduha, takođe su dobar način da smanjite taloženje prašine u svom domu i mogu smanjiti potrebu za čišćenjem prašine. Kada brišete prašinu sa tvrdih površina, koristite krpu od mikrovlakana.

Кako da se oslobodite grinja

Ukoliko neko od ukućana pati od alergije ili astme, čišćenje prašine nije jedino što morate raditi – potrebno je da se oslobodite grinja, koje izazivaju kijanje, crvenilo očiju, svrab i otežano disanje. Njih je prilično nemoguće eliminisati zauvek, ali možete smanjiti njihovo namnožavanje, korišćenjem antialergenske posteljine, a pomaže i pranje posteljine na visokoj temperaturi, koja ubija grinje.

Uz identifikaciju izvora prašine, dobru strategiju i porodičnu organizaciju, redovno čišćenje prašine može napraviti veliku razliku u svežini i čistoći prostora i osećanju udobnosti u sopstvenom domu.

Pročitajte i ovo: Kućni poslovi mogu da budu zabavni, a evo i kako

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.