Energetski boost sa feng šuijem u 9 ključnih koraka

Kretanje energije u domu zavisi od uticaja spoljašnjih i unutrašnjih faktora, ali i mnogo više od toga. Okruženje tvog doma i priroda pripadaju spoljnim faktorima. Dizajn i izgled prostora, pripadaju unutrašnjim. Osobe koje u domu žive i rade, način života koji vode, određuju na neki način sudbinu i pravac života koji vode. 

Uticajem misli na pozitivan ili negativan način stvara se enegija koja odmah deluje u prostoru. Dešavanja svakodnevice, raspoloženje i emocije, direktno utiču na lično stvaranje ili kreiranje. Svi faktori zajedno čine sistem energija koji se akumulira u jednom prostoru – srcu tvog Univerzuma. Povezivanjem sa prostorom i razumevanjem svega što te okružuje može ti pomoći da podigneš nivo srećnih, balansiranih i harmoničnih okolnosti kako unutar sebe, tako i oko sebe. Sve što čini tvoj mikro prostor u kom živiš jeste tvoj makro izraz okruženja u kome si sada. 

Feng šui je znanje uređenja prostora koji ne predstavlja samo fizičko opremanje jednog doma, već predstvalja most između tvojih misli, emocija i akcija, sa jedne strane, i sveta u kom si ili bi želela da budeš, sa druge strane. Feng šui je konstantna komunikacija sa domom.

Predstavljam ti jednostavne i lake feng šui prakse za boostovanje energije. Koristiš ih svaki put kada bi osetila da ti je neophodno osveženje od svakodnevice, odmor, predah, unos energetske svežine. Povoljne su kad se pripremaš za pokretanje novog biznisa, novog plana, predstavljanje nove ideje. Pozitivno utiču na promene kad se ne osećaš dovoljno cenjenom i vrednovanom u okruženju. Osnažuju te i kad se jednostavno dobro osećaš u svemu što jesti. 

Prirodna svetlost i rasveta

Prisustvo prirodne svetlosti u svakom domu omogućuje kretanje pozitivne energije. Podizanjem roletni i šalona, pomeranjem draperija i redovnim provetravanjem prostora unosiš kreativnu energiju.

Ako tvoj dom nema dovoljno izvora dnevne svetlosti, predlažem ti da nabaviš jednu podnu lampu glamuroznog izgleda. Osećaj koji će ti izazvati novina jeste napredak i sigurnost u poslovanju.

Savet: Svakog jutra nakon sna uradi istezanje tela zatvorenih očiju zamišljajući kako svetlost teče tvojim telom, osnažuje tvoje mišiće, tetive, ligamente, zglobove. Vežba se radi u tišini 5 minuta. 

Pročitajte i ovo: Učinite dom sređenijim za manje od 5 minuta

Pospremanje

Fundamentalni deo feng šuija je svakako pospremanje i uklanjanje nepotrebnih stvari. Dekorativni predmeti, nameštaj, zidne slike i sve što čini tvoj prostor utiče na prohodnost energije. 

Pažljiva postavka dekorativnih predmeta osvežava svakodnevicu i unosi ti jasne misli, proširuje tvoje vidike i balansira energiju u domu. Nov nameštaj ti donosi ugled.

Uklanjanje nereda i svih stvari koje te ne vesele oslobađaju te od blokada i stagnacije – u svakom smislu. Ako nered, nesklad, uspomene koje asociraju na teška vremena dominiraju u tvom prostoru, sigurno da ćeš uz mnogo poteškoća dolaziti do svojih zamisli u svakodnevnom životu, ne sluteći da jednostavnim oslobađanjem nekorisne energije oslobađaš deo teške energije koju si akumulirala u toku prethodnog perioda. Redovno održavanje higijene je temelj da u tvoj dom uvek ulaze srećne vesti.

Savet: Obatiti pažnju koje motive držiš na zidovima.

Rerna i šporet

Dva glavna uređaja u jednom domu su rerna i šporet. Pored toga što se smatraju pokretačima energije, oni donose bogatstvo, prosperitet i izobilje porodici. Učini da tvoja kuhinja uvek bude dobro organizovana, uredna, dekorisana začinskim biljem. Tako osiguravaš zdravlje.

Koristi svesno sve ringle i gorionike na šporetu kako bi sebi obezbedila ulaz novih finansija i otvorila se za još veći prosperitet. U blizini šporeta postavi jednu začinsku biljku (ruzmarin, nanu, matičnjak, bosiljak ili majčinu dušicu).

Rernu bar 1-2 puta nedeljno koristi za mirisne note koje pripremaš za sebe i sebi drage osobe. To ti donosi izobilje. 

Savet: Obezbedi prijatno osvetljenje u kuhinji, kod šporeta i u rerni. 

Kupatilo

Kupatilo ima snažan uticaj na dom. Držanjem zatvorenih vrata konstantno onemogućuješ da se energija iz kupatila širi u tvom domu. Kupatilo je isklučivo mesto ličnog čišćenja, pročišćenja i higijene, pa nije prikladno da se takva energija sprovodi dalje. 

Unutar kupatila potrudi se da sve bude estetski, higijenski uredno i sa prirodnim mirisima. Obavezna je spuštena daska jer ti čuva finansije i vitalnu energiju.

Kupatilski tepih elipsastog oblika umiriće energiju negativnih misli.

Savet: Izbegavaj peškire plave boje. Istakni skupocen parfem. 

Popravke i promene

Ništa što nema upotrebu ne donosi aktivnu energiju, pa je veoma korisno da sve popravke koje si planirala uradiš sada. Benefiti se odražavaju na kvalitet tvog zdravlja i povećanju volje na onome na čemu ti je trenutno usmerena pažnja.

Pomeri težak nameštaj bar nekoliko centimetara kako bi osetila protok. 

Savet: Promena je i putovanje. Iskoristi je za posetu nacionalnom parku, na primer, ili obilasku grada u Evropi, posetama muzeja ili vinarija. Za početak pogledaj dokumentarni film koji će te inspirisati da kreneš u akciju. Svako putovanje unosi revitalizovanu i edukativnu energiju koju oseća i tvoj prostor

Biljke

Unose život, svežinu i vitalnu energiju u svakom prostoru. Biljke transformišu negativnu energiju u pozitivnu. Same po sebi su veoma lepe i atraktivne. Pojedine su prečišćivači vazduha, a druge prečišćivači emocija. Generalno, za pokretanje novog poglavlja u tvom životu, idealno je uneseš u svoj dom neku od sledećih biljaka: ljubičicu, ciklamu, muškatlu. 

Uvek vodi računa o biljkama, one su tvoja podsvesna podrška.

Savet: Uvek izbegavaj cveće koje ima oštre listove i bodlje. Suvo cveće zameni lepom dekoracojim.

Kristali

Kristali imaju isceljujuću moć u prostoru, a pored toga podižu pozitivne vibracije. Njihova glavna svrha jeste da u dom unesu dah elemenata zemlje i time ti pomognu da se uzemljiš i donosiš kvalitetne odluke. Postavka gorskog kristala u zapadnu oblast dnevne sobe donosi ti jasniju budućnost, a dodavanjem finog ametista ulepšavaš svoje misli i komunikacija ti postaje tečnija u okruženju.

Savet: Citrin stavi u svoj novčanik za manifestovanje obilja, prosperiteta, sreće, samopouzdanja i bogatstva.

Afirmacije

Svaka izgovorena reč ima vibraciju. Njihova moć je snažna koliko je i Univerzum snažan. Međuljudska komunikacija je ključ dobrog razmevanja svega što postoji kako izvan, tako i unutar svakog pojedinca. 

Kad svesno koristiš svoje reči, a sve u cilju ličnog napredovanja, svesno tako rasteš i razvijaš se na najprirodniji način. Ništa ne treba da ti predstavlja teret, već lakoću. 

Afirmacije ti olakšavaju da momentalno podigneš ličnu vibraciju i vibraciju u domu. Možeš ih u sebi ponavljati, a predlažem ti da ih napišeš, vodeći računa da su izražene u sadašnjem vremenu. Postavljaš ih na svoje intimno mesto (spavaća soba, radna prostorija ili soba za meditaciju), tako da ne budu vidljive drugim osobama.

Savet: Dozvoljavam sebi da kreiram samo pozitivna iskustava i donosim snažne odluke za postizanje punog potencijala.

Imuni sistem

Visoka vibracija u prostoru leži u vibraciji imunog sistema. Ujedno su u konstantnoj interakciji. Što si snažnija iznutra, tvoj prostor u kom živiš je lepši. Što je tvoj prostor glamurozniji, tvoj imuni sistem je balansiraniji. Kada je tvoj imuni sistem u redu, onda stvari u životu mogu da idu svojim tokom. 

Sa energetske strane, poželjno je da meditiraš svako jutro nakon buđenja, i svako veče pre odlaska na spavanje. Ovo ti omogućava da razumeš jedinstvo duha, tela i uma, samim tim, tvoj imuni sistem se poboljšava i automatski je na drugom nivou. Zabava, mnogo smeha, druženje, svesno pripremanje ukusne hrane otvaraju te za nova kreiranja u životu. Fina muzika podiže nivo seratonina. Što više reda uvedeš oko sebe, to je imuni sistem sređeniji unutar tebe.  

Savet: Svaki dan napiši sebi u posebnoj crvenoj ili zlatnoj sveci ono na čemu si zahvalna. 

„Dom je mesto u kome se pokreću radost, sreća i uspešne oklonosti u svim aspektima života. Srećan život se ne kupuje, on se stiče, neguje i voli.“ (Danijela Marković)

Pročitajte i ovo: 6 trikova za odlaganje stvari ako vaš dom nema dovoljno prostora

Naslovna fotografija: unsplash.com

Danijela Marković je transformativni energetski iscelitelj iz oblasti Feng Shui, radiestezije, space clearing i meditacije. Svoje intuitivno znanje koristi kroz razne veštine omogućavajući drugima da žive srećan i harmoničan život. “Let’s create together harmonious space inside and outside”. Danijela voli da piše poeziju i tekstove na temu Dizajniraj svoj život. Pronaći ćete je na IG: danijela_fengshui.