Filmovi i serije koje možete gledati sa svojom tinejdžerkom

Kvalitetno vreme provedeno sa decom često uključuje gledanje filmova – bilo da su to crtaći koje gledate pred spavanje sa manjom decom, ili popularni filmovi ili serije koje pratite zajedno sa svojom odraslom decom. Zajednički sadržaji vas okupljaju i pokreću inspirativne teme, o kojima možda ne biste razgovarali (i saznali kako vaša deca razmišljaju), da vas nije inspirao određeni film. Ovde vam predlažemo spisak filmova i serija koje možete gledati sa svojim tinejdžerkama (zbog tematike odnosa majke i ćerke), koji će vas inspirisati da ga proširite i uključite sadržaje koje možete gledati sa celom porodicom.

Filmovi i serije koji će pokrenuti zanimljive teme za razgovor

Ketrin zvana „Ptičica“ (Catherine Called Birdy)

U ovoj srednjovekovnoj komediji briljira Bela Remzi u glavnoj ulozi nezavisne mlade plemkinje, rešene da izbegne loš brak, što je dovodi u sukob sa roditeljima i ostatkom društva. Moći ćete da komentarišete njen nekarakterističan izgled filmske zvezde i upečatljive uloge koje je imala u “Igri prestola” (Lijana Mormont) i novoj naučnofantastičnoj seriji The Last of Us (Eli) – koju takođe možete gledati zajedno.

Kraljica Šarlot: Bridžerton priča (Queen Charlotte: A Bridgerton Story)

Najnoviji deo sage o Bridžertonu će vam se verovatno jako dopasti, naročito ako ste gledali prethodne dve sezone, a ako niste, poželećete da nadoknadite propušteno. Ovaj nastavak prikazuje mlađe verzije kraljice Šarlot, ledi Denberi i Vajolet Bridžerton, dok pronalaze svoje ljubavi. Bridžerton je prava ženska serija, koja vas može inspirisati da uporedite razlike i sličnosti koncepata ljubavnih odnosa iz prošlosti i sadašnjosti, kao i razlike i sličnosti perspektive koju imate vi i vaša ćerka.

Sreda (Wednesday)

Veoma hvaljen i popularan novi pogled na porodicu Adams (u režiji Tim Bartona), pored ostalih dramatičnih situacija prikazuje napet i težak odnos tinejdžerke Srede sa mamom Mortišom. Ako i vi osećate koliko je vaš odnos sa ćerkom klizav teren, ova serija vam može biti korisna i inspirativna.

Pročitajte i ovo: Retro romantični filmovi koji nas podsećaju na to šta je prava ljubav

Sve svuda odjednom (Everything Everywhere All at Once)

Uzbudljiva i urnebesna naučnofantastična akcija osvojila je sedam Oskara i podelila mišljenja – izgleda da je mlađim generacijama ovo jako zabavan i odličan film, dok stariji smatraju da su kriterijumi za Oskara žalosno opali i da su ove godine pogrešni filmovi dobili previše pažnje. Odgledajte ovaj film sa svojom ćerkom (i pozovite ostale ukućane da vam se pridruže), pa zatim razmotrite lična viđenja ove otkačene porodične priče. Kad smo kod ovogodišnjih oskarovaca, pogledajte i uznemirujući Trougao tuge (dobitnik Zlatne palme u Kanu, sa tri nominacije za Oskara).

Pozlaćeno doba (Gilded Age)

Radnja istorijske dramske serije odvija se u Njujorku iz kasnog 19. veka – možete uživati u klasičnoj sapunici, fantastičnoj scenografiji, raskošnim kostimima i odličnoj glumi. Kristin Baranski je kao rođena za ovu ulogu, ali može vam biti zabavno da upordite njene uloge u drugom delu filmu Mamma Mia! ili u izuzetno popularnoj komediji The Big Bang Theory u kojoj je igrala epizodnu, ali urnebesnu ulogu Lenardove majke – ako ste propustili ovu seriju, stavite je na spisak.

Mamma Mia!

Filmovi za zajedničke momente uključuju i ovaj brodvejski muzički šou sa fantastičnom glumačkom postavom (Meril Strip, Pirs Brosnan, Kolin Fert), kao i nastavak Mamma Mia! Here We Go Again! (Šer, Kristin Baranski) uz melodije nezaboravnog švedskog sastava ABBA. Ove priče će vas  podsetiti da sve ljubavne i porodične drame posmatrate sa vedrije strane i navešće vas da se smejete svojim iskustvima (koja ćete rado podeliti sa ćerkom).

Dan za da (Yes Day)

Urnebesan film u kome majku igra Dženifer Garner (za dopunu spiska „filmovi sa ćerkom“ ubacite i stari dobri „Danas 13, sutra 30“ iz 2004. i probudite tinejdžerku u sebi) o porodici u kojoj se nešto stalno zabranjuje i dvesta puta dnevno govori „NE“, koja odlučuje da isproba kako to izgleda kada svemu govoriš „DA“.

Drčna (Moxie)

Tražite nešto što možete da gledate sa svojom mamom i ćerkom tinejdžerkom? Ejmi Poler glumi mamu tinejdžerke koja otkriva svoju (nemirnu) grrl moć da se suprotstavi nejednakosti u svojoj srednjoj školi. Postoji mnogo vraćanja na kulturu zina i grunge iz devedesetih — pa izvucite flanel i crni lak za nokte za ovu zabavu sa satom.

Gospodin mama (Mr. Mom)

Uživaćete sa svojom ćerkom ovom filmu koji ste možda i sami gledali kao tinejdžerka – iako su prošle četiri decenije, stvari su vrlo slične kao i danas – kada je u pitanju muškarac koji preuzima žensku ulogu u kući (nezaposleni otac koji čuva troje dece i fantastični Majkl Kiton).

Pročitajte i ovo: Najzabavniji porodični filmovi koje možete gledati sa decom

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.