Kristali koji pomažu kod simptoma menopauze

Ako prolazite kroz menopauzu, sigurno imate neke (ili sve) neprijatne simptome – potištenost, uznemirenost, pojačan stres, poremećen san, talasi vrućine, noćno znojenje, glavobolje, magla u glavi… Ako ste istraživali mogućnosti da sebi pomognete, otkrili ste da su opcije koje vam pruža medicina ograničene (upotreba hormona), a da su alternativne metode (čajevi, biljne mešavine u kapsulama i prahu, bioidentični hormoni, meditacija, vežbe disanja…) brojne, uglavnom prijatne i pristupačne. Napravite korak dalje ka duhovnoj praksi i mogućnostima koje vam nudi priroda i kristali za menopauzu, koji mogu ublažiti neprijatne simptome. Postoje različiti kristali, sa različitim svojstvima i namenom, koji su poznati vekovima i koriste se kao „akumulatori“ energije, koja je kompatibilna ljudskoj energiji i može na nju uticati, pored isceljujućih, kristali imaju i značajna duhovna svojstva i simbolizuju spoj duhovnosti i materijalnosti.

Kako kristali funkcionišu

Iako ne postoje precizna saznanja o tome šta i kako kristali rade, teorija kaže da njihova molekularna struktura omogućava skladištenje i pojačanje energije, koja se može osloboditi i koristiti da utiče na usklađivanje energije u lečenju, ili u druge svrhe (zaštitna svojstva, nošenje „programa“ za poboljšanje nekog životnog aspekta, umirujućua ili pokretačka svojstva). Kristali se često koriste prilikom masaže i akupunkture i njihovo dejstvo je potvrđeno, iako se njegovi mehanizmi još uvek proučavaju. Najbolji kristali za menopauzu su oni koji umiruju limbički nervni sistem i deluju na reproduktivne organe, odnosno, uspostavljanje hormonske ravnoteže.

Najbolji kristali za menopauzu

Postoji mnogo različitih kristala, čija su dejstva slična i kompatibilna i uglavnom se mogu kombinovati. Ne postoje kristali posebno namenjeni ublažavanju simptoma menopauze, odnosno, ti kristali se mogu koristiti i u druge svrhe i za ublažavanje drugačijih problema, ali kao najkorisniji ženama izdvajaju se kristali za menopauzu – ametist, rozenkvarc, citrin, čađavac i tigrovo oko.

Ametist

To je divan ljubičasti kristal čija se lekovita svojstva mogu opisati kao pročišćavajuća, umirujuća i transformativna. Pretvara niže energije u više i isceljuje sve nivoe uma, tela i duha. Ametist ima kvalitet jasnoće i smirenosti i pozitivno dejstvo na koncentraciju i sabranost, otklanja mentalnu prenapregnutost i povoljno utiče na nervni sistem. Takođe ublažava teskobu, zabrinutost, strepnju i nemir, a povećava mentalnu snagu, stabilnost i energiju. Štiti um od psihoze i pomaže u preoblikovanju negativnog razmišljanja u pozitivno. Kao i drugi kristali za menopauzu deluje umirujuće, olakšava stres, žalost, depresiju, emocionalni očaj i poboljšava lošu komunikaciju. Ametist deluje kroz šestu i sedmu čakru (treće oko i krunska čakra), pa tako treba i da se koristi – držite ovaj kamen na čelu, ili na temenu, a možete ga i staviti pod jastuk, za bolji san.

Ružičasti kvarc

Rozenkvarc spada u grupu kristala koji umiruje i smanjuje stres. Koristi se tako što se postavi na srčanu čakru i drži 15-tak minuta, kako bi otklonio stres koji se akumulirao, kao i postojeću anksioznost. Takođe, ružičasti kvarc smiruje negativne emocije, kao što je bes, ljutnja, ljubomora, on čisti i pojačava sve što je u vezi sa srcem, pozitivno deluje i na pluća, a dobar je i kod vrtoglavice, naoročito one koja je posledica niskog krvnog pritiska. Pore brojnih somatskih problema, ima pozitivan uticaj i na psihu i mentalno zdravlje, pa se smatra korisnim kod bolesti kao što je Alchajmerova ili Parkinsonova bolest, kao i kod demencije. Pomaže kod nesanice i lečenja anemje, jača srčani mišić i predstavalja prevenciju tromboze i infarkta miokarda. Blagotvoran je u lečenju neplodnosti kod žena i muškaraca, odnosno, utiče na uspostavljanje hormonske ravnoteže, zbog čega je delotvoran kod problema menopauze.

Pročitajte i ovo: Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Citrin

Od žutih kristala za menopauzu je najbolji citrin koji deluje na treću čakru (solarni pleksus) i poboljšava rad digestivnog trakta. Držite ga u predelu iznad pupka destak minuta dnevno za bolji protok energije i pravilnu funkciju organa za varenje. Citrin ima ulogu u detoksikaciji organizma, naročito krvi i jetre, koju oslobađa od viška akumuliranih raspadnih produkata organizma, lekova i drugih toksičnih materija. Sprečava upalne procese i stvaranje kamena u žučnoj kesi (putevima), podstiče izlučivanje enzima pankreasa, koji imaju bitnu ulogu u varenju, kao i lučenje insulina (reguliše nivo šećera u krvi i sprečava pojavu dijabetesa), povoljno utiče na funkcije slezine i pojačava imunitet. Povoljno utiče i na ostale organe (bubrezi, nadbubrežne žlezde, bešika, mokraćni putevi, reproduktivni organi), a da bi njegovo dejstvo bilo optimalno, potrebno je postaviti ga direktno na kožu.

Zadimljeni kvarc (čađavac)

Među kristalima za menopauzu koji blagotvorno utiču na reproduktivne organe i hormonski balans, kao na ostale unutrašnje organe i nervni sistem, izdvaja se čađavac, koga treba držati na drugoj čakri (predeo donjeg stomaka). Umiruje emocionalnu uznemirenost i olakšava bol svih vrsta, a takođe normalizuje san i ublažava nesanicu i pomaže kod talasa vrućine i noćnog znojenja. Dobar je za starije ljude, jer deluje na koštani sistem i povećava pokretljivost. Veruje se da izaziva i vrlo živopisne i značajne snove. Njegovo dejstvo je najbolje u neposrednom kontaktu sa kožom, ali najlekovitiji učinak imaju veliki prirodni (neobrađeni) komadi dimnog kvarca, koji treba desetak minuta držati u obe ruke.

Tigrovo oko

Lekovita svojstva Tigrovog oka su brojna i uticajna kod mentalnih i psiholoških poremećaja i neravnoteže, a daje organizmu dodatnu snagu, mladalački duh i vitalnost. Najdelotvorniji je na solarnoj čakri i tako postavljen regeneriše oslabljeni organizam, usled stresa i emotivnog rastrojstva. Postavljen na grlenu čakru, pomaže kod respiratornih poboljenja, poput astme i bronhitisa, dok postavljen na treće oko reguliše glavobolje migrenoznog tipa.

Pročitajte i ovo: Kako da upravljate promenama u menopauzi

Kako se koriste krisali za menopauzu

Možete ih nositi kao nakit, ili ih držati na koži ili u rukama dok meditirate ili se opuštate. Kristale za menopauzu možete držati i pored kreveta, a kako god ih upotrebljavate, potrebno je da sa njima uspostavite komunikaciju – u skladu sa dejstvom određenog kristala, postavite nameru, recite kristalu (u mislima, ili glasno, kako vam više odgovara) šta je ono što želite da isceli, šta želite od njegove energije i dozvolite mu da izvede svoju magiju.

Mogućnost neželjenih efekata

Ne postoje dokazi da kristali mogu negativno da utiču, a ukoliko vam dejstvo nekog kristala ne prija, verovatno niste kompatiblni sa njim i jednostavno ga uklonite iz svog okruženja. Stručnjaci za kristale navode brojna iskustva pozitivnog i isceljujućeg dejstva kristala, za šta takođe ne postoje medicinski dokazi, ali svi se slažu da kristali deluju umirujuće i da su neškodljivi.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.