Šta je kundalini energija i kako da je probudite i pokrenete

Kundalini energija je oblik životne energije, životne snage, prane, koja ima tendenciju da leži uspavana dok je ne probudite kroz prakse kao što su meditacija, joga, otvaranje čakri, objašnjeno na način koji je blizak hindusima i drugim duhovnim krugovima. Jednostavnije rečeno, kundalini energija spava u dnu vaše kičme, dok je ne probudite i pokrenete.

Na sanskritu, kundalini je ženski oblik prideva „kružno“ ili „smotano“. U jogi, reč se odnosi na životnu silu koja leži kao sklupčana zmija u dnu kičme i koja se odgovarajućim tehnikama može pokrenuti kroz kičmu do glave.

Ona strpljivo čeka da se upustite u duhovnu praksu, a dok to radite, zmija se postepeno budi i aktivira, na načine od kojih ćete imati koristi u svakodnevnom životu.

Ako vam slika sklupčane zmije izaziva jezu, jer ljudi uglavnom misle da su zmije zle i negativne, imajte u vidu da je simbolika zmije mnogo dublja i da zmija u mnogim religijama i kulturama označava mudrost i znanje. Setite se zmije omotane oko Eskulapovog štapa, starogrčki simbol lekarskog umeća, koji je i danas simbol medicine i farmacije. Ili upotrebite drugu simboliku i zamislite kundalini energiju kao seme drveta života, koje traži odgovarajuću negu i pažnju, da bi počelo da se razvija i raste.

Kundalini energija i čakre

U jogi i tantričkoj praksi, kundalini je ženska transformativna energija, koja je eksplozivna i samo čeka da je pokrenete. Jednom kada se probudi, može ukloniti energetske blokade penjući se uz kičmu kroz svaku čakru.

Čakre su energetski centri tela, deo energetskog sistema koji se sastoji od čakri i meridijana. Sedam je centralnih čakri u vertikali tela, od međunožja do vrha glave i one su povezane sa svim perifernim čakrama i meridijanima, energijom koja kroz njih stalno protiče. Vremenom, čakre se mogu blokirati i stagnirati, zbog raznih vrsta negativnosti – stresa, bolesti, mentalnih problema, negativnih energetskih zračenja iz okoline… Kada osećate da vas nešto sputava, kao da stalno udarate glavom o zid, šta god da pokušate, to može biti zato što je vaša životna energija blokirana, ili ne teče slobodna i čista. Zdrave i otvorene čakre su oblika korneta (širim delom ka spoljašnjosti) i energija se vrti u njima u smeru kazaljke na satu.

Isceliteljska moć kundalini energije

Probuđena kundalini energija kreće iz prve, korenske čakre (muladara) i proteže se uz kičmu do vrha glave, dosežući sedmu čakru duhovnosti (sahasrara) i najbolje je buditi je nežno, tokom vremena, da ne bi izazvala stres ekspolozivnim pokretanjem. Ovako pokrenuta, dovodi do emocionalnog, mentalnog i fizičkog isceljenja tela.

Bilo da praktikujete meditaciju, jogu, či gong ili druge duhovne prakse, kundalini energija olakšava protok životne energije, pri čemu doživljavate mnogo više mira i radosti. Dok budite svoj kundalini, doživljavate više kreativnosti i mudrosti i počinjete bolje da razumete stvari u svom životu, stres i briga se smanjuju, nivo energije vam raste i postajete vitalniji i zdraviji.

Pročitajte i ovo: Zdravstveni benefiti koje pruža joga

Kundalini energija – meditacija za njeno buđenje

Pokretanje kundalini energije nije skup verovanja i nije vezano za religiju – to je svest o energetskom sistemu koju sve dublje razvijate. Jedna popularna praksa za buđenje ove energije je kundalini meditacija, koju treba da praktikujete svakodnevno. Izaberite u koje doba dana ćete je praktikovati, a zatim se držite tog vremena, bilo da radite meditaciju odmah ujutru, pre spavanja ili u neko drugo doba dana (samo ne neposredno posle jela, jer je vaše telo tada fokusirano na varenje).

Obucite se udobno i pronađite dobro mesto, na kome vam niko i ništa neće smetati i prekidati vas. Možete leći na prostirku na podu (sa jastukom pod glavom) ili možete sedeti, ako se tako osećate udobno, na podu sa prekrštenim nogama, ili na stolici. U bilo kom položaju, važno je da vam je kičma ravna.

Odlučite koliko vremena ćete meditirati – različito vreme, od 3, 7, 11, 22 ili 31 minut, vezano je za određene namene, koje uključuju pojačanu cirkulaciju (3 minuta) i smanjenje anksioznosti (22 minuta).

Možete podesiti tajmer, tako da ne morate da proveravate vreme – uverite se pri tom da je zvuk kojim će se oglasiti prijatan, da ne zvuči uznemirujuće, jer vas može neprijatno trgnuti iz opuštenosti i poništiti sve što ste postigli.

Pronađite mantru, kako biste ostali fokusirani i usmerili energiju, koju ćete ponavaljti na udah i izdah. Vaša mantra bi trebalo da odražava mesto na kome želite da budete, a ne gde ste sada. To može biti tradicionalna hinduistička duhovna reč, kao što So Hum (soham), pri čemu čemu udšete kroz „soooo“ a izdišete kroz „hammmmmm“. Značenje mantre je „ja jesam“ ili „ja sam to“ u smislu svesti da ste deo celine Univerzuma, jedno sa svime u sebi i oko sebe.

Fokusirajte se na dah i mantru – to bi trebalo da vam pomogne da odagnate misli i uronite u duboko meditativno stanje. Ili brojte, udišite na nos duboko, (7, 8), izdišite isto toliko – razvijte ritam koji vam pomaže da se opustite. Ako vam um odluta, vratite se mantri i dahu, ponovite mantru naglas ili u sebi, dok udišete i izdišete.

Kada se oglasi tajmer, udahnite još jednom, izdahnite i izrazite zahvalnost na način koji vam je blizak – u tradicionalnoj praksi, spajaju se dlanovi ispred grudi i izvede sa mali naklon glavom. Posle toga ostanite mirni još nekoliko trenutaka – deo meditacije je da razmislite o svom iskustvu i da cenite mirne trenutke pre povratka u svoj uobičajeni svet.

Znaci buđenja kundalini energije

Znaci buđenja kundalini energije mogu biti (nije obavezno) neprijatni fizički simptomi kao što su glavobolja, ubrzan rad srca, problemi sa varenjem, trzaji mišića, emocionalna nestabilnost i preosetljivost, koji se mogu javiti privremeno.

Takođe se možete osećati podstaknuto da se kreativno izrazite ili imati poviđenu intuiciju, koju prosto ne uspevate da ignorišete. Dok nastavljate sa svojim duhovnim praksama, odvija se buđenje vaše životne energije i otvara vam se pristup stvarima koje možete iskusiti i saznati samo kroz duhovnost. Vaša kundalini energija se budi i kreće se lagano kroz vaše čakre, oslobađajući kreativnost i mudrost – dozvolite da se stvari dešavaju na način koji je najbolji za vas, posvetite se i prepustite.

Pročitajte i ovo: Meditacija: Kako da uložiš 1%, a dobiješ 100%

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.