Šta se dešava sa vašim libidom nakon četrdesete

Seks u četrdesetim i pedesetim godinama i dalje je prilično tabu tema – kad jednom uđete u vode perimenopauze i menopauze, društvo vas otpisuje kao seksualno biće. Ali šta kaže vaš libido? Naravno, u zrelim godinama možete imati drugačiji stav i osećanja prema seksu od onih koje ste imali u dvadesetim, ali to ne znači da seks prestaje da bude deo vašeg života – daleko od toga. Vaš libido može biti čak i snažniji, a seksualni doživljaj mnogo intenzivniji i možete iskusiti mnogo više opuštenosti i zadovoljstva. Čak i ako vaša želja za seksom opada, i dalje možete imati zadovoljavajući i ispunjavajući seks.

Vaš libido može da se smanji

Postoji opšteprihvaćeno uverenje da hormonalne promene posle četrdesete počinju da ubijaju ženski libido i da odatle sve kreće istrjno silaznom putanjom. Istina je da sa starenjem opada plodnost i gasi se u menopauzi, ali seksualnost je mnogo više od hormona i rađanja.

Libido se smanjuje s godinama, naročito u dugotrajnim vezama i istraživanja usmerena na ispitivanje ove pojave pronašla su da žene imaju smanjen seksualni nagon između 55. i 64. godine. Jedno israživanje je pokazalo da čak 40 odsto žena starijih od 60 godina ima nizak libido. Naučnici ovo objašnjavaju smanjenjem receptora u mozgu za polne hormone, koje ide zajedno sa smanjenjem želje. Dodajući tome sve neprijatne simptome koje mnoge žene iskuse mnogo pre menopauze (talasi vrućine, anksioznost, gojenje, problemi sa spavanjem, suvoća vagine), lako je razumeti da baš i ne gorimo do žudnje i da nam je potrebno dosta toga da bismo se uveli u pravo raspoloženje.

Ali hormonske promene ne znače nužno da više uopšte ne želimo seks – što nas dovodi do sledeće tačke:

Seks je i dalje prijatan

Seks nije fizička potreba, to je kompleksan bio-psiho-socijalni proces i to je istina bilo da imate 20 ili 70 godina. Što znači da seksualnost i želja za seksualnom intimnošću prevazilazi libido.

Seksualna želja i dalje postoji, čak i ako nije često prisutna i jasna ili je mnogo manja nego ranije, ona je i dalje povezana sa potrebom za emocionalnom bliskošću i razmenom energije. Stav prema seksu se menja, raspoloženje i učestalost se menjaju, ali se menja i kvalitet. Ako imate odličan seks jednom mesečno, ne morate brinuti da bi trebalo da ga imate jednom nedeljno i da to znači da se vaš libido gasi. To samo znači da ste pronašli onu učestalost koja vam odgovara i da možete sebi da dozvolite da se upuštate u seks samo kada ste zaista raspoloženi i posvećeni, bez žurbe i pritiska da bilo kome bilo šta dokazujete. Perspektiva, komunikacija sa partnerom, nežnost i poštovanje udružuju se sa fizičkim uzbuđenjem i daju zaista odlične rezultate – značenje pojma „kvalitet“ dolazi do punog izražaja.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da shvatite kad osetite fizičke i hormonalne promene, jeste da ono u šta verujete kreira vaše iskustvo. Ako verujete da je staro isto što i ružno i da je seks nepriličan za ljude u zrelim godinama, verovatno ćete otići u (prevremenu) seksualnu penziju. Vaš sistem verovanja utiče na biologiju, a to znači da ako prihvatate da nećete imati tako snažna požudna osećanja, možete pronaći nove dimenzije seksualnosti, kao iskustva povezivanja i bliskosti, koje je čak i više ispunjavajuće, od spontanog i nagonskog pristupanja seksu.

Pročitajte i ovo: Šta je transcendentalni seks i možete li da ga iskusite

Libido nema veze sa intenzitetom uživanja

Seks je uvek bolji kada se osećate prijatno sa sobom, kada ste opušteni i na poznatom terenu. Starije žene uživaju u tim prednostima – one poznaju sebe, usavršile su veštine potrebne da se zauzmu za ono što žele i što im je potrebno, a uigranost sa dugoročnim partnerom stvara poverenje i prostor za otvoreno izražavanje želja i potreba.

Što duže boravimo u svojim telima, ona postaju sve manje fizički atraktivna i privlačna, ali sa druge strane, boravak u sopstvenoj koži postaje sve ugodniji, jer iza našeg saopouzdanja i samopštovanja stoje decenije iskustva i rada na sebi. Slobodne smo da prihvatimo sebe, takve kakve smo, da volimo svoja tela iako više nisu mlada i zategnuta. Čak više volimo sebe nego ranije, kada smo imale prednost mladosti, ali smo bile opterećene kompleksima i nametnutim slikama lepote i poželjnosti.

Zrelost je oslobađajuća na mnogo načina, a podaci pokazuju da stariji parovi imaju odličan seks, jer imaju više strpljenja, vremena i veštine, a žene prijavljuju da češće doživljavaju mnogo intenzivnije (i ponovljene) orgazme, nego u mladosti, kada su više razmišljale o tome kako izgledaju i da li su dovoljno privlačne partneru, nego kako se osećaju i šta im je potrebno za vrhunsko zadovoljstvo.

Samopouzdanje i iskustvo zaista nadoknađuju snažan nagon i mladalački libido, na način koji promoviše predanost uživanju i boravak u sadašnjem trenuku, bez ometajućih misli i osećanja.

Mnoga istraživanja potkrepljuju činjenicu da kvalitet seksualnog zadovoljstva raste sa godinama, iako treba napomenuti da orgazam nije jedina i najvažnija mera dobrog seksa. Mnogi parovi u zrelim godinama otkrivaju radosti istraživanja seksualne igre i nadilazeći uverenje da je penetrativni seks „dozvoljen i dovoljan“, pronalaze zadovoljstvo i radost u prisnosti koju im drugačiji pristup seksu, sa više komunikacije i posvećenosti, omogućava.

Libido nakon 40. godine može biti smanjen, ali seksualni život može biti kvalitetniji nego ikada ranije – sve dok ste otvorenog uma i srca, radoznali, svesni i puni ljubavi.

Pročitajte i ovo: Koliko često bračni parovi (treba da) imaju seks?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.