Najzdravije sezonske namirnice za jesen: Šta jesti za jak imunitet
Jesen može biti izazovno, ali i inspirativno vreme za zdravlje i blagostanje. Možda vam „prorade“ neke hronične slabosti i bolovi, da vas podsete da morate staviti sebe na prvo mesto i brinuti o svom zdravlju. A seznoske namirnice kojih ima u izobilju, upravo pomažu da se negujete iznutra. Shvatite pripremu hrane tokom jeseni kao bitan deo sezonske brige o sebi i izvucite maksimum iz prirodnih darova jeseni.
Sezonske namirnice su uvek pri vrhu nutricionističkih preporuka, jer nam pomažu da se i sami uskladimo. Pronađite bolji balans kroz ishranu bogatu hranljivim sastojcima koji vas pripremaju za hladnije dane.
Hrana koju konzumirate u sezoni u kojoj dozreva je na svom vrhuncu, ne samo ukusom, već i nutritivno. Bogata je vitaminima, antioksidansima i vlaknima, a to su sve dragoceni saveznici imuniteta, balansa crevnog mikrobioma, hormonske ravnoteže i sveukupne vitalnosti. Neki od ovih darova jeseni nalaze se i na listi najvažnijih namirnica koje usporavaju starenje, što je još jedan razlog da ih uvrstite u svakodnevni jelovnik.
Sezonske namirnice koje treba da se nađu na vašoj trpezi
1. Brokoli za osnaživanje imuniteta
Stručnjaci navode da brokoli u jesen ima skoro duplo više vitamina C nego kada se konzumira u proleće. Ovaj podatak nije zanemarljiv, jer upravo u jesen organizmu treba dodatna podrška u borbi protiv virusa i pada energije.
Brokoli je bogat vitaminom C, jednim od najboljih antioksidanata koji jačaju imunitet, vitaminom K, važnim za zdravlje kostiju, kao i folatom, koji podržava funkcije mozga i raspoloženje. Takođe, sadrži obilje vlakana koja su suštinski važna za dobro varenje bez nadimanja, balansiranje šećera u krvi, bogatstvo mikrobioma i sjaj kože.

www.thevaultstock.com
Možete jesti svež brokoli u salatama, pripremati ga na pari, u supama, kremastim pireima, ili peći na maslinovom ulju sa belim lukom. Sjajan je u kombinaciji sa integralnim žitaricama ili piletinom.
2. lisnato zeleno povrće: Rukola, spanać, kelj i blitva
Rukola, spanać, kelj i blitva su sezonske namirnice koje pobeđuju na šampionatu gustine nutrijenata u povrću i biljakama. U jesen, kada su svežije i manje gorke zbog nižih temperatura, sadrže maksimalnu količinu vitamina i minerala.
Ove namirnice su bogat izvor beta-karotena (provitamina A), koji štiti kožu i sluzokožu, vitaminom C, koji obezbeđuje antioksidativna i imunološka svojstva, vitaminom K, neophodnim za koštano tkivo. Od minerala, u obilju sadrže gvožđe, važno za energiju i funkciju crvenih krvnih zrnaca i magnezijum, koji podržava nervni sistem i promoviše dobar san.
Lisnato zeleno povrće je idealno za smoothie napitke, salate, zelene čorbe, ili kao prilog uz ručak, dinstano na maslinovom ulju, sa belim lukom. U jesenjim jelima dobro se kombinuje sa orasima, bundevom i kozjim sirom, stvarajući balans ukusa i dobrobiti.
3. Bademi osnažuju i telo i um
Iako ih ima preko cele godine, bademi se u prirodi beru od avgusta do oktobra. Kada su sveži i sirovi, najbogatiji su korisnim masnoćama i vitaminima.
Njihov nutritivni sastav obiluje vitaminom E, moćnim antioksidantom za kožu i ćelije, vlaknima, koja regulišu probavu i održavaju sitost, magnezijumom, protiv grčeva i umora, kao i proteinima, koji pomažu regeneraciji i održavanju energije.
Šaka badema može biti zasitna užina, a možete ih dodavati kašama za doručak, salatama i pečenim jelima, čiji ukus obogaćuju, dodajući hrskavu teksturu svakom zalogaju.
Za žene u srednjim godinama, bademi predstavljaju zdrav izvor masnoća koje podržavaju hormonalnu ravnotežu i zdravlje srca.
4. Semenke suncokreta kao superhrana
Suncokret se bere u jesen, kada su semenke najbogatije hranljivim materijama. One su tiha superhrana koja zaslužuje više pažnje i koju možete uključiti u MetaBoost pristup ishrani, koji optimizuje prirodne procese organizma.
Pored obilja vitamina E, semenke suncokreta sadrže selen, važan za funkciju štitne žlezde i detoksikaciju, cink za imunitet i kožu, kao i fitosterole, koji mogu doprineti snižavanju holesterola.
Najbolje ih je konzumirati nepržene i neslane, posute po salatama, čorbama, žitaricama ili čak u domaćem hlebu. Odlično se kombinuju sa bundevom, kinoom i narom za jesenji obrok pun antioksidanata.
5. bundeva – kraljica jesenje trpeze
Sa dolaskom jeseni, pojavljuje se kraljica jesenje trpeze, bundeva. Njena slatkoća i kremasta tekstura čine je savršenom za sezonsku ishranu, ali i prirodnim saveznikom imunog sistema.
Bundeva je puna beta i alfa karotena, koji se pretvaraju u vitamin A, koji podržava vid, zdravlje kože i imunitet. Bogata je i vitaminom C i E, kao i blagotvornim vlaknima, a najjednostavnije ćete je pripremiti u rerni. Osim toga, možete praviti pire i krem čorbe od bundeve, kao i zdrave jesenje deserte. Dobro se slaže sa cimetom, orašastim plodovima i jogurtom, što je čini savršenom i za slane i za slatke jesenje obroke.
Sezonska ishrana kao deo jesenje self-care rutine
Jesen je sezona obnavljanja iznutra, balansiranja hormona, jačanja imuniteta i povezivanja sa prirodom kroz hranu. Kada birate sezonske namirnice, unosite u svoju svakodnevicu i u svoj organizam ritam prirode. Tako podržavate ne samo procese organizma i vitalnost, već i svoju intuiciju i unutrašnji mir.
Uz adekvatnu ishranu, uravnotežite svoje blagostanje ove jeseni: Jesenje self-care prakse koje će vam poboljšati zdravlje i blagostanje
Naslovna fotografija: The Vault Stock
Brankica Milošević