Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nikad nije kasno za dobar razvod (ali ni za dobar brak)

U zapadnom svetu stopa razvoda se u prvim decenijama novog veka udvostručila u odnosu na poslednje decenije 20. veka, a taj trend je u porastu i kod nas. Više se gotovo i ne postavlja pitanje zašto se neko razveo, jer smo apsolvirali činjenicu da je dobar razvod bolji od lošeg braka. Ali, granice se stalno pomeraju i sada treba da prevaziđemo čuđenje kad čujemo da se neko razveo posle 20 i 30 godina braka.

Sve više parova odlučuje se na razvod posle 50, a ako smo skloni da to pripišemo krizi srednjih godina, trebalo bi da prihvatimo i da je ta kriza normalna životna faza, u kojoj mnogi najzad prikupe hrabrost da urade ono čega su se godinama pribojavali – da se najzad osamostale, stave svoje potrebe na prvo mesto, promene posao, odbace odnose koji ih sputavaju, ostvare svoje snove.

Dobar razvod nije postignuće parova sa malom decom, već je generalno postignuće, a stariji parovi (sa odraslom decom) imaju i veće šanse da ostvare dobar razvod. Ako se pitamo zašto bi se neko razvodio posle tolikih godina, potrebno je da preispitamo šta pritom zaista mislimo. Da li verujemo da je život praktično već gotov – barem u onom delu koji se tiče ostvarivanja ciljeva, zadovoljstva, ljubavi – i da je iluzorno da neko „mator“ započinje nove životne krugove, pravi radikalne promene i traži sreću (kao da će je naći sa 50 ili  60, ako do tada nije)? Predrasude su uznemirujuće, kao i realnost povećanja stope razvoda u „sivoj životnoj fazi“, a ako ste u srednjim godinama, verovatno vas uznemirava i jedno i drugo. Vreme preispitivanja onoga što ste uložili, šta možete da izgubite, a šta da dobijete, karakteriše svaki krizni period, u kome pokušavate da odlučite šta je najbolje za vas.

Kada, sumirajući svoj bračni život, oni koji su dali najbolje od sebe i učinili sve što su mogli i umeli, zaključe da je odnos odavno potrošen i da je već godinama na „autopilotu“, onda mogu zaključiti i da im preostaje još jedna šansa da promene svoj život. Oni razmišljaju logično i zrelo – deca su odrasla i vode svoje živote, u brak su uložili sve što su mogli, finansijski su nezavisni i nikome ne duguju više ništa. Osim sebi. Možda će naći nekog sa kim će provesti ostatak života, a možda i neće, ali imaju svako pravo i priliku da nađu povrate svoj duševni mir, slobodu i samostalnost. Tolerisali su godine i decenije braka bez ljubavi, bez prisnosti, bez seksa i daju sebi šansu da pronađu nekog ko će ispuniti njihove emocionalne potrebe, ili da makar pokušaju – znajući da ovaj put daju sve od sebe, za sebe.

Ponekad je razlog za razvod u srednjim i poznim godinama neverstvo, ili druga vrsta izdaje, ali uglavnom se radi o zanemarivanju i neispunjavanju osnovnih potreba, želja i sklonosti, o sputanosti koju više ne mogu da tolerišu i više ne žele da trpe.

Pročitajte i ovo: Da li je brak loš izbor za žene?

Pojedini brakovi se posle više decenija prekidaju iz sasvim opravdanih razloga, a parovi koji odluče da se rastanu imaju sve šanse za dobar razvod. Međutim, neki brakovi se mogu sačuvati i vrede spasavanja, jer imaju dugu istoriju ljubavi, poštovanja i posvećenosti. Ukoliko ulazite u opasnu „sivu životnu zonu“ i počinjete da preispitujte, pored svega ostalog, i svoj brak, učinite to temeljno – možda ćete otkriti obilje materijala sa kojim možete da radite, zajedno sa partnerom. Ako ste sa godinama prestali da vodite duboke i smislene razgovore, vreme je da opet počnete, savetuju stručnjaci – zakažite sat razgovora nedeljno, na temu „stanje zajednice“ i razgovarajte o ovim brojnim pitanjima. Razmatrajte jedno po jedno, na svakom sastanku za razmatranje bračnog stanja.

Da li prihvatate i delite međusobni uticaj? Dugogodišnji partneri utiču jedno na drugo i na svesnom i na nesvesnom nivou, a taj uticaj bi trebalo da se odvija tako da se osećate slobodno i pošteno, bez manipulacije. Razumevanje i emocionalna potvrda su elementi odnosa koji obezbeđuju negovanje bliskosti, intimnosti i poštovanja, a u ovakvim uslovima se lakše postižu kompromisi.

Da li poznajete međusobne nade i strahove? Ako ste posvećeni ličnom i zajedničkom rastu, onda u svakom trenutku znate šta želite i šta partner želi, kao i čega se bojite, a zbog čega strahuje vaš partner. Proverite koliko ste pod stresom, koliko zajedničkih ciljeva ste ostvarili i da li postoje oni koje niste dostigli, koliko podržavate jedno drugo u ostvarivanju samostalnih ciljeva, koliko podrške i zahvalnosti osećate i delite.

Pročitajte i ovo: Dejting u četrdesetoj

Da li još uvek postoji ljubav i kako da je bolje izrazite? Ako želite ne samo da sačuvate, već i da unapredite odnos, ne možete prepustiti ljubav samoj sebi, a ako ste to do sada činili i imate osećaj da vas je ljubav izeverila, promenite perspektivu. Nije ljubav izneverila vas, već vi niste dovoljno radili na hranjenju i održavanju ljubavi, niste ispunili njene zadatke.

Kao što nikada nije kasno za dobar razvod, tako nije kasno ni za rahabilitaciju ljubavi – ona se može oporaviti i osnažiti, uz svest i voljan napor partnera. Ako ste ustanovili da među vama i posle 20 godina postoji živa, ali možda zanemarena veza, onda imate materijal sa kojim možete da radite – da razgradite sputavajuće obrasce i ustanovite zdraviji i pošteniji odnos, u kome ćete oboje više davati i više primati. U ovom poslu bavite se evolucijom monogamije, a to je veliki poduhvat u savremeno doba, kada svi traže trenutna rešenja. Budite velikodušni i dajte sve od sebe – to je ono što treba da tražite i od sebe i od partnera.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.  

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.