Poslastica sa osmehom – pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom
Kad čeznete za slatkišima, najbolje što možete da uradite, da se ne odričete zadovoljstva, a da uzmete previše šećera koji nije dobar za vaše zdravlje, jeste da napravite zdravu poslasticu, što obično uključuje voće. Pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom, vratiće vam osmeh na lice, jer su fantastično ukusne, a istovremeno i zdrave. Sa ovim desertom, ne unosite nikakve aditive, konzervanse i ostalu hemiju koju sadrže prerađeni slatkiši.
Dakle, ako tražite poslasticu koja sadrži sastojke koji su dobri za vaše mentalno zdravlje i raspoloženje, koja je laka za varenje i ne goji, a pritom ju je i lako napraviti – pečene jabuke su prava superhrana za vas.
Recept za pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom
Za pripremu vam treba desetak minuta, a za pečenje oko pola sata, a od sastojaka 9 jabuka srednje veličine, šolja oraha, kašičica cimeta u prahu, dve kašike meda i dve kašike putera.
Počnite tako što ćete oprati jabuke i izdubiti ih, tako da im uklonite jezgro, a da ostanu cele. Sameljite orahe, ili ih usitnite drobljenjem i pomešajte ih sa cimetom, rastopljenim puterom i medom. Napunite svaku jabuku ovom mešavinom, a zatim ih poređajte u dublju tepsiju za pečenje, sa malo vode na dnu.
U međuvremenu zagrejte uključite rernu da se zagreje na oko 170 stepeni i pecite oko pola sata. Ako želite „pojačanje“ ovaj jednostavan desert možete poslužiti sa sladoledom, prelivom od javorovog sirupa ili nekim drugim prelivom, a možete ga dodatno posuti cimetom i mlevenim orasima prilikom serviranja.
Jabuke, orasi, med i cimet nisu samo ukusni sastojci ovog pečenog dezerta, već nude i brojne prednosti za zdravlje vašeg mozga i dobro raspoloženje.
Pročitajte i ovo: Punjena jaja – superhrana za mentalno blagostanje
Kako pečene jabuke podržavaju vaše mentalno zdravlje
Jabuke – voće koje podiže raspoloženje
Jabuke su bogate antioksidantima, posebno flavonoidima koji su povezani sa poboljšanjem raspoloženja i kognitivnih funkcija. Ova moćna jedinjenja pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upale. Osim toga, jabuke su odličan izvor vlakana, koja promovišu zdrav mikrobiom creva. Istraživanja su pokazala da veza između creva i mozga ima ključnu ulogu u regulisanju raspoloženja, a uravnoteženi crevni mikrobiom pozitivno utiče na mentalno blagostanje.
Štaviše, samo grickanje sočne jabuke može biti zadovoljavajuće čulno iskustvo, koje podstiče pažnju i smanjuje stres. Odvajanje vremena za uživanje u ukusu, teksturi i aromi jabuke, može biti jednostavan, ali efikasan način za brigu o sebi i podizanje raspoloženja.
Orasi sadrže moćne sastojke za zdravlje mozga
Drevna mudrost biljne medicine često se vodi sličnostima između oblika neke biljke i organa na koji ona ima blagotvoran uticaj. Orah je po svojoj vijugavoj teksturi i obliku sličan mozgu, a sadrži obilje omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseiline, koja je neophodna za zdravlje mozga.
Omega-3 kiseline imaju ključnu ulogu u održavanju strukture i funkcije moždanih ćelija, a studije su pokazale da redovno konzumiranje oraha može poboljšati kognitivno zdravlje, pamćenje i ukupnu funkciju mozga.
Orasi sadrže i druge hranljive materije koje podržavaju mentalno zdravlje, kao što su vitamin E, folna kiselina i melatonin.
Vitamin E je moćan antioksidant, koji pomaže u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog oštećenja, dok je folat neophodan za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji reguliše raspoloženje. Melatonin promoviše opuštanje i bolji san, što je ključno za održavanje dobrog mentalnog zdravlja.
Cimet – začin života
Ovaj aromatičan začin koji možete konzumirati u slatkišima, čaju, kafi, takođe nudi brojne prednosti za zdravlje mozga i mentalno blagostanje, jer sadrži cinamaldehid i epikatehin, koji imaju neuroprotektivna svojstva. Ova jedinjenja poboljšavaju protok krvi u mozgu (i dotok kiseonika), pojačavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od kognitivnog pada sa godinama.
Umirujuća aroma cimeta povezana je sa smanjenim stresom i poboljšanjem raspoloženja – udisanje ovog jedinstvenog mirisa može stimulisati receptore u nosu, koji šalju u mozak signale smirenosti i opuštanja.
Med – najzdraviji način da zasladite pečene jabuke
Prirodni zaslađivač sa antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima, vekovima se koristi kao tradicionalni lek za razne tegobe, uključujući i probleme mentalnog zdravlja. Istraživanja pokazuju da med ima anksiolitička (umirujuća) svojstva koja utiču na smanjenje stresa i anksioznosti.
Takođe, med je prirodni izvor glukoze, koja je glavni izvor goriva za mozak, kome treba stalno snabdevanje glukozom, da bi radio optimalno. Med obezbeđuje stabilan izvor energije, bez skokova i padova, koje organizam doživljava pri upotrebi rafinisanih šećera.
Pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom, obezbeđuju obilje korisnih sastojaka koji poboljšavaju funkciju mozga i podižu raspoloženje, promovišući osećaj sreće i blagostanja.
Uvrstite ovu zdravu poslasticu na svoj nedeljni meni i napravite još jedan korak ka stabilnijem mentalnom zdravlju i blagostanju.
Pročitajte i ovo: Svi pričaju o đumbir šotovima – ali, da li su zaista zdravi za organizam?
Naslovna fotografija: pexels.com
Brankica Milošević