Salata od šargarepe – za bolje mentalno i digestivno zdravlje
Šargarepa je zdrava i puna beta karotena i vitamina A – toliko svi znamo o ovom ukusnom povrću, koje najčešće dodajemo svim jelima koja kuvamo i pečemo, a ponekad je grickamo svežu, ili narendamo kao dodatak zelenoj salati. A da li ste znači da je šargarepa dobra ne samo za probavu i mikrobiom creva, već i za mentalno zdravlje i blagostanje i da bi trebalo da je svakodnevno konzumirate, u svežem obliku?
Osim što je salata od šargarepe vrlo popularna na TikToku, ona je i veoma ukusna i hranljiva, predstavlja odličnu pre i popodnevnu užinu i možete je napraviti na najjednostavniji način, kao što je možete iskombinovati sa drugim povrćem i začinima, koji će vam obezbediti raznolikost ukusa.
Zašto je salata od šargarepe tako popularna
Pošto je balansiranje hormona najnoviji trend u brizi o zdravlju, a hormoni igraju i veoma važnu ulogu u našem mentalnom zdravlju i ukupnoj dobrobiti, šargarepa se pojavila kao namirnica čije dnevno konzumiranje pomaže u eliminaciji toskina iz organizma, kao i u oslobađanju od viška hormona i sprečava da se toksini i hormoni ponovo aposrbuju i nagomilaju.
Šargarepa je dobra za zdravlje očiju, ali njeni sastojci imaju pozitivan uticaj na ukupnu funkciju mozga, a samim tim i na mentalno zdravlje. Briga o mentalnom zdravlju je u savremenom svetu prepoznata kao daleko važnija nego ikada ranije, a naročitu pažnju joj poklanjaju žene – uz balansiranje hormona, mentalno zdravlje je prioritet sve većeg broja žena, koje su sa približavanjem srednjih godina sve svesnije potrebe da vode računa o svom ukupnom zdravlju, na prirodan i neinvazivan način.
Zdravstvene prednosti koje nam daje šargarepa
Šargarepa pomaže u izlučivanju viška estrogena
Kada je u pitanju žensko zdravlje, dominacija estrogena je u poslednje vreme prepoznata kao bitan faktor, koji može ozbiljno ugorziti mentalno zdravlje i izazvati simptome kao što su umor, slab seksualni nagon, gojenje i anksioznost. Ako teleo žene ne izlučuje razgrađeni oblik estrogena, on se može ponovo apsorbovati u digestivnom traktu, a šargarepa pomaže da se telo oslobodi viška estrogena i posledica njegove dominacije.
Vlakna u šargarepi deluju kao četka za ribanje, izvlačeći višak sadržaja iz creva, što temeljno čisti digestivni trakt i pomaže u održavanju redovne probave. To znači da izbegavamo hormonsku neravnotežu uzrokovanu lošim varenjem i apsorpcijom estrogena u crevima.
Viši nivoi karotenoida popravljaju raspoloženje
Šargarepa svoju narandžastu boju duguje beta karotenu, koji je povezan sa dobrim raspoloženjem. Istraživanja su pokazala da prisustvo viših nivoa karotena povećava optimizam do čak 13 procenata. Zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih efekata, karoten može imati i antidepresivna i antianksiozna svojstva, potencijalno upotpunjujući terpaiju depresije i anksioznosti.
Pročitajte i ovo: Ukusne večere koje su dobre za zdrav mikrobiom creva
Šargarepa povećava nivo serotonina
Serotonin je hormon sreće i osobe koje pate od depresije imaju niži nivo ovog hormona, a salata od šargarepe podstiče proizvodnju serotonina u crevima, povećavajući nivo hormona sreće. U kombinaciji sa jabukovim sirćetom u salati, poboljšavaju se nivoi određenih aminokiselina koje učestvuju u formiranju važnih neurotransmitera, dok ti isti transmiteri stimulišu proizvodnju serotonina i poboljšavaju zdravlje i funkciju mozga. Dvostruki podsticaj dobrog raspoloženja i mentalne stabilnosti dolazi iz sastojaka šargarepe i jabukovog sirćeta, koje istovremeno konzumirate u salati.
Malo soli takođe popravlja raspoloženje
Iako je prosečna osoba sklona prekomernoj konzumaciji soli, ako jedemo zdravu i svežu hranu, može nam nedostajati koja trunčica soli – postoji razlog zašto žudimo za nezdravim slanim grickalicama, jer one zapravo popravljaju raspoloženje. Jedna studija čak naziva so „prirodnim antidepresivom“ i ta tvrdnja ima naučnu osnovu – telu su potrebni minerali poput soli, da kontrolišu kretanje tečnosti u održavanju optimalnog funkcionsanja tela i mozga. Zbog toga ima smisla smatrati so prirodnim antidepresivom, ali samo kada se konzumira u malim količinama i u kombinaciji sa svežim, neprerađenim namirnicama.
Šargarepa u zdravoj i ukusnoj salati
Potrebno vam je destak minuta da pripremite ukusnu salatu od jedne veće šargarepe, kašičice maslinovog ulja, kašičice sirćeta i prstohvata soli. Narendajte šargarepu u činiju, a ako nameravate da napravite veću količinu, za više obroka unapred, upotrebite nekoliko šargarepa i nezačinjenu količinu držite u vodi, da se ne bi osušila. Dodajte ulje, sirće i začine i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Za zanimljiviji ukus možete dodati suvo grožđe, jabuke, orahe, ili sir, a i prelive i druge začine možete dodavati po ukusu. Uz rendanu šargarepu lepo ide rendana cvekla i beli luk, a možete je pomešati i sa sitno seckanim ili narendanim svežim kupusom, ili zelenom salatom.
Za maksimalan učinak, nutricionisti preporučuju da salatu od šargarepe konzumirate jednom dnevno, kako bi organizam iskoristio sve navedene prednosti.
Pročitajte i ovo: Da li je vitamin D ključan za mentalno zdravlje?
Naslovna fotografija: pexels.com
Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.