Selidba bez stresa – kako da se preselite na najpraktičniji način

Ako ste se selili više puta, verovatno imate razrađen sistem – znate kakav je posao selidba i ako opet dođe do toga, znate odakle da počnete, kako najpraktičnije da se spakujete i o čemu da vodite računa. Selidba je uzbudljiva samo prvi put, naročito ako idete na bolje mesto, u novi život, ali to uzbuđenje stvara veliki stres, uz bezbroj sitnih (i krupnih) prepreka, koje niste mogli da predvidite i kad najzad „izađete iz kutija“ kažete sebi „uh, nikad više“. Možda ćete moći da ostanete tu gde ste, ali ne možete znati šta vam život nosi i veoma su velike šanse da ćete se opet naći okruženi kutijama, u haosu selidbe. Ali, selidba može biti organizovana i haos se može izbeći – kad imate razrađen plan, lakše ćete izaći na kraj sa svim smetnjama i manje ćete se stresirati.

Predlažemo vam praktičan vodič za selidbu, koji sadrži listu poslova i pripremnih radnji, kao i vreme kada treba svakom od njih da se pozabavite – ako je selidba pred vama, prepišite je, ili odštampajte i redom čekirajte svaku stavku. A verovatno bi bilo mudro da listu sačuvate, iako uopšte nemate nameru da se selite, jer će (možda uskoro) zatrebati vašem detetu, članu porodice, prijatelju.

Selidba bez stresa uz odgovarajuće pripreme

Dva meseca pre selidbe

Počnite na vreme – napravite interni popis, tako što ćete obići svaku prostoriju i odlučiti šta ćete poneti sa sobom u novi stan, a čega ćete se rešiti (selidba je prilika za bacanje gomile stvari koje odavno ne koristite). Razmislite da li određeni predmeti zahtevaju posebno pakovanje i pažljivo rukovanje. Zatim počnite da istražujete agencije za selidbu, ili kontaktirajte sa onima za koje imate preporuke. Većina agencija nudi kompletnu uslugu preseljenja – oni demontiraju, pakuju, prevoze i na novoj lokaciji sve raspakuju i namontiraju, garantujući bezbednost vaših stvari. Profesionalci procenu selidbe obavljaju na licu mesta – dođu kod vas, premere, vide šta se mora rastaviti da bi prošlo kroz vrata i mogu da vam naprave predračun svojih usluga (koje mogu uključivati i odvoženje na otpad stvari koje želite da bacite, selidbu tokom noći, prenos specijalnog tereta, kao što je klavir, ili kotao…). Vi možete odabrati deo usluga – ako ne želite da neko drugi pakuje vaše stvari, možete dogovoriti samo utovar, prevoz i istovar na novoj lokaciji.

Pripremite fasciklu u kojoj ćete čuvati svu dokumentaciju i papire vezane za selidbu – svoje procene, predračune, inventar svih stvari koje selite, spisak svega što ćete baciti i naravno, listu stavki i obaveza koje treba da završite pre preseljenja.

Ako selidbom premeštate decu u novu školu, dva meseca pre preseljenja posetite školu koju pohađaju, kako biste najavili njihov odlazak i dogovorili se o prenosu evidencije, kao i novu školu, kako biste dogovorili prijem i upoznali njihove nove učitelje i razredne starešine.

Šest nedelja pre

Ukoliko ste odlučili da sami sortirate i pakujete stvari, ovo je pravo vreme da nabavite kutije, zaštitne folije sa mehurićima, stiropor za dodatnu zaštitu osetljivih stvari, samolepljivu traku, markere za obeležavanje kutija. Obavite merenja u domu koji napuštate, kao i u novom prostoru i uverite se da li krupni komadi nameštaja mogu da prođu kroz vrata, ili se moraju rastaviti.

Ovo je takođe vreme da počnete da praznite zamrzivač, odnosno, da potrošite smrznute namirnice, kao i sredstva za čišćenje – to sigurno nećete nositi sa sobom.

Selidba za mesec dana – utvrdite rokove

Doneisite konačnu odluku o izboru agencije, odnosno prevoznika za selidbu i dokumentujte izbor – tražite napismeno potvrdu o datumu preseljenja, predračun, garancije. (Imate fasciklu za ta dokumenta, da?)

Počnite da se pakujete – krenite od špajza i izdvojte jednu kutiju za predmete i aparate koje nosite i jednu za ono što bacate, jer ćete ustanoviti da imate gomilu tegli, pokvarenih aparata i razne ambalaže koje čuvate samo zato što niste imali vremena da ih bacite. Spakujte prvo aparate koje ne koristite svakodnevno i nećete ih koristiti u narednih mesec dana (friteza za pomfrit, pekara za mešenje i pečenje hleba) i posuđe koje nije stalno u opticaju (modle, plehovi, plastični kontejneri za čuvanje hrane, oklagije, velike šerpe i lonce).

Pročitajte i ovo: Trendovi za uređenje doma koje ćemo voleti u 2023. godini

Pošto ćete u narednih mesec dana živeti okruženi kutijama, postarajte se da ih jasno označite i da tačno znate šta se nalazi u svakoj kutiji, to će vam mnogo olakšati raspakivanje kad se selidba konačno završi.

Po istom principu pakujte dalje, procenite da li će vam trebati još kutija i nabavite ih. Bilo bi dobro da imate originalne kutije za pakovanje računara, TV-a, zvučnika i ostale osetljive tehnike, a ako nemate, pripremite ležišta od stiropora i folije i razmilslite o tome da tehniku i druge osetljive predmete prevezete automobilom.

Ako imat sef, postarajte se da ga lično prenesete u novi dom, a dragocenosti koje imate svakako spakujte posebno – verovatno će vam jedan neseser biti dovoljan i njega ćete nositi sa ostalim ličnim stvarima.

Kad je selidba zakazana za mesec dana, dobar je momenat da odradite promenu adrese, kao i da najavite preseljenje komšijama. Dogovorite se sa komšijom koji vam je blizak da mu ostavite ključ od sandučeta, kako bi mogao da podigne poštu koja možda pristigne nakon vašeg preseljenja i da vam javi ako nešto stigne.

Obavestite o promeni adrese sve institucije kojima su potrebni vaši podaci iz lične karte – poslodavca, banke, osiguranje. Ako ste pretplaćeni na neke časopise, magazine, izveštaje, usmerite ih na novu adresu.

Pozabavite se prenosom medicinske dokumentacije – možda će vam dati kartone (vaš i članova vaše porodice) da ponesete u novi Dom zdravlja, ili ćete moći da napravite kopije.

Selidba za dve nedelje

Ostale se u još dve nedelje do preseljenja i vreme je da najavite odsustvo na poslu – za selidbu imate jedan ili dva dana plaćenog odsustva i bilo bi dobro da ih spojite sa vikendom, kako biste imali više vremena da se smestite u novom domu, pre nego što se vratite na posao.

Obavite završne poteze – uradite sve što niste stigli do sada i što je moglo da se odlaže. Idite kod automehaničara, zamenite gume (ako treba), odvezite auto na pranje. Ako menjate banku i u njoj imate sef, uzmite svoje stvari i stavite ih u sef koji ćete nositi sa sobom na dan selidbe.

Pozovite agenciju za selidbe da potvrdite dogovor i ako ste ranije napravili i druge dogovore i aranžmane, sada ih sve potvrdite.

Još nedelju dana

Ako neko u kući koristi redovnu terapiju, nabavite recepte koji će vam biti potrebni u narednom periodu.

Operite poslednju turu veša, dovršite pakovanje kutija i počnite da pakujete kofere. Odredite odeću i obuću za narednih nekoliko dana, za sve članove porodice. Ako frižider ide sa vama, ispraznite ga i odledite i očistite i planirajte da taj posao bude gotov dan pre selidbe. Još jednom proverite sve detalje, dogovore i uputstva i proverite da li ste obeležili i popisali sve kutije i predmete, kako biste imali čitav inventar na spisku.

Planirajte isplatu – ako agenciji uplaćujete dogovorenu sumu na račun, pripremite napojnicu za osoblje u gotovini. Oni koji nose vaše ormare, krevete, kutije, sigurno zaslužuju malu nagradu.

Selidba

Pratite utovar uz pomoć svog popisa inventara, potpišite tovarni list i sačuvajte kopiju, a zatim se odvezite u novi dom. Tamo ćete čekirati listu stvari i otpratiti istovar i prenos stvari i kutija u novi prostor i kad prevoz i prenos bude gotov, čeka vas isti posao kao prilikom pakovanja, samo obrnutim redom. Otpakujte prvo stvari koje su vam neophodne u kuhinji, kupatilu, spavaćoj sobi i odvojte vreme da se radujete – selidba je obavljena, sada sledi useljenje, a to znači da ćete još neko vreme živeti u kutijama. A pošto ste bili organizovani i pripremili se na vreme, znaćete tačno šta se u svakoj kutiji nalazi i za nekoliko nedelja svaka stvar koju ste doneli sa sobom imaće svoje mesto u novom domu.

Pročitajte i ovo: Dizajnerka enterijera otkriva 10 tajni za uređenje prostora

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.