Koji je vaš stil podrške – prema astrologiji

Kao što nam poznavanje stilova vezanosti, koje razvijamo u ranom detinjstvu i koji uslovljavaju naše emocionalne veze u odraslom dobu i poznavanje jezika ljubavi – načina na koje najbolje razumemo izražavanje naklonosti – pomaže da bolje poznajemo i razumemo sebe i druge, da otkrivamo i prevazilazimo uslovljenosti i negujemo zdravije bliske odnose, tako nam i stil podrške zasnovan na četiri prirodna elementa pomaže da pružimo i dobijemo bolju podršku.

Za rad na sebi, koristite sve alate koji vam služe, bez obzira odakle dolaze – iskoristite svaku priliku koju vam pružaju razni izvori znanja i upotrebite alate iz svih izvora koji su vam bliski i koji vam odgovaraju. Uzmite najbolje za sebe iz medicine, psihologije, filozofije, religije, šamanizma, astrologije – i svih ostalih sistema znanja koji vas zanimaju. Vaš stil podrške je jedan od tih alata i jedan od mnogih, koje nudi astrologija, drevna nauka o povezanosti zemlje i neba, u kojoj ima mnogo od raznih drugih, drevnih i savremenih saznanja o čoveku i prirodi.

U tom smislu, ohrabreni ste da sebi postavljate duboka i smislena pitanja, a jedno od boljih je – šta za vas znači podrška?

Skloni smo da verujemo – i ne preispitujemo to uverenje – da drugima treba isto što i nama. Ali to nije istina. Nekome ko vam je najbliži, može biti potrebno nešto sasvim različito od onog što je potrebno vama i što ste vi u stanju sponatno i bez razmišljanja da pružite. Taj neko može biti vaše dete, partner, prijatelj, a ako ste skloni razmišljanju i preispitivanju, verovatno ste i sami došli do uvida da je ljudima koje volite potrebno nešto specifično, da im je važno nešto što vama nije i da se ponekad morate jako potruditi da pružite ono što im je potrebno, ako želite da ih usrećite, da im pomognete i pružite im oslonac i podršku. Dakle, vaš stil podrške se verovatno razlikuje (kao što se razlikuje i jezik ljubavi) od stila podrške bliske osobe i potrebno je da prepoznate i razlikujete te stilove, da bi bolje komunicirali i imali bolje odnose – i sa sobom i sa bliskim ljudima.

Kada je podrška u pitanju, to može biti teško – jer treba da damo ljudima ono što žele da im se pruži, umesto onoga što mi želimo da im damo.

Kako da prepoznate svoj stil podrške

Pročitajte navedene rečenice i zapazite koliko se one odnose na vas, koliko se mogu povezati sa onim što vi osećate i mislite, da biste identifikovali kom elementu pripada vaš stil podrške.

Osećate najveću podršku kada neko:

  • Daje strastvene, entuzijastičke afirmacije (pruža vam potvrdu, verbalno i fizički, hvali vas ili teši i u obe situacije vas grli). Ovaj stil podrške pripada vatrenom elementu.
  • Pokazuje pouzdanost svojim postupcima, radeći male stvari, zbog koji se osećate stabilno i sigruno. To je stil podrške koji pripada zemlji.
  • Sluša vas, prati tok vaših misli i pamti šta ste rekli, ali vam takođe daje i prostor (vazduh).
  • Saoseća sa vama, pokazuje visok nivo empatije, ljubaznosti i razumevanja (voda).

Možete osećati da rezonirate sa više stilova podrške, što je sasvim u redu – uvek smo mešavina raznih osobina i načina na koje funkcionišemo i obično jedan ili dva stila (osobina, načina) dominiraju našim ponašanjem.

Kada ste stekli osećaj za to koji je vaš dominantan stil podrške, možete da razmislite o tome kako da prakitčno upotrebite to saznanje.

Pročitajte i ovo: Vodič za kristaloterapiju – isprobajte isceljujuće dejstvo kristala

Kako da održite visoke standarde u vezi

Poznavanje svog stila podrške, polazna je tačka za pronalaženje načina da ispunite svoje potrebe u emocionalnom odnosu. Shvatite pružanje podrške drugoj osobi na način koji je njoj potreban i zadovoljavanje njenih potreba, takođe kao način da ispunite svoje potrebe.

Ako je, na primer, vaš stil podrške vatra, a stil podrške vašeg partnera zemlja, potrebno je da dođete do adekvatne razmene – vi treba da naučite da radite sitne stvari temeljno, onako kako vaš partner ceni, a on treba da nauči da vas zagrli, uteši i pohvali. Ako vašem partneru znači propisno serviran obrok, sa salvetom i priborom sa svake strane, uložite napor da to radite za njega, jer njemu to govori da vam je stalo, da ste pažljivi i da ga razumete. To je nešto što će ga podstaći da se strastveno angažuje, kada je to vama potrebno.

Važno je shvatiti da podrška znači ohrabrenje – a svako se oseća bolje kada ga ohrabruju, nego kada ga kritikuju. Zato pohvalite partnera u onome što vam znači i što želite da dobijete, umesto da ga kritikujete zbog onog što ne čini. Izaberite pravi trenutak da kažete svom partneru, kada vam pruži nešto što za vas radi, koliko vam se to sviđa, kako vas obara s nogu, pogađa u centar i čini da se osećate tako dobro i da vidite da on brine o vašoj dobrobiti.

Osnovni princip povezivanja je da smo svi nesavršeni, da u nečemu grešimo i da ponešto radimo dobro – i tako nesigurni nekako napredujemo ka mestu razumevanja i zajedničkog rasta. Kada znamo kako da pružimo podršku i kako da tražimo onu koja nam je potrebna, povećavamo šanse da se češće sretnemo sa drugom osobom na tom mestu povezanosti.

Sa astrološkog stanovišta, vatreni znaci bi trebalo da imaju dominantan vatreni stil podrške. Ovan, Lav i Strelac mogu imati potrebu za demonstrativnom, aktivnom verbalnom i fizičkom afirmacijom. Isto tako, Bikovi, Device i Jarčevi, kao zemljani znaci imaju dominantan stil podrške koja barata opipljivim i realnim stvarima, kao što je plaćanje računa, obavljanje kućnih poslova, sklanjanje odeće sa poda. Vazdušni znaci, Blizanci, Vodolija i Vaga najbolje razumeju razmenu misli – protok energije kroz ideje i razgovor je ono što ih dotiče i pokreće. Vazdušni stil podrške je lagan i neopipljiv – prostor, pažnja, sloboda. Vodeni znaci imaju potrebu za razmenom osećanja – Rakovi, Škorpije i Ribe traže (i izražavaju) saosećanje, milost, ljubaznost, razumevanje, obzirnost.

Podznak, kao i ostali važni uticaji u vašoj natalnoj karti, pomažu da razumete sebe i drugu osobu i bliže objašnjavaju specifičnu mešavinu stilova i temperamenta. Ali, da biste prepoznali i praktikovali odgovarajući stil podrške, nije vam potrebno sveobuhvatno i duboko razumevanje astrologije – samo budite pažljivi, posmatrajte, slušajte, zapažajte. Kada usmerite svoju pažnju na partnera, ne možete pogrešiti. A kada pitate – i sebe i drugu osobu – šta je ono što joj najviše prija, zbog čega se oseća voljeno, sigurno i zaštićeno, odgovori će biti dovoljni da shvatite koji stil podrške je dominantan.

Pročitajte i ovo: Feng Shui: Nasmejana i isceljena u godini vodenog zeca 2023.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.