Šta je terapija zvukom i kako da je praktikujete

Terapija zvukom je drevna metoda lečenja, koja može imati mnogo oblika, bilo da se radi o pevanju mantri, ili prepuštanju zvučnim kupkama uz pomoć pevajućih činija, zvuka ili gonga. Blagotvorno dejstvo muzike je poznato od davnina – duhovne pesme, instrumentalna muzika i stvaranje zvukova na razne načine, utiče umirujuće i isceljujuće na um i telo.

Terapija zvukom definitivno ublažava stres, i pozitivno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, vibrirajući unutar tela – zvuke čujemo ušima, ali određene frekvencije odjekuju u našim telima.

Postoje različite prakse i tehnike, a sve imaju isti cilj – da nas iz stanja neravnoteže prebace u ravnotežu.

Šta sve može biti terapija zvukom

Terapija zvukom može biti slušanje opuštajuće muzike, ili određenih frekvencija, pevanje uz muziku, pokretanje u ritmu muzike, glasovna meditacija, opuštajuća zvučna kupka, sviranje instrumenta. Takođe izgovaranje zvuka OM, na početku ili na kraju časova joge, ima terapeutski učinak. Na početku vežbanja, sveti OM čini vas svesnim svog mesta u vremenu i prostoru, a na kraju označava završetak seanse i vraćanje društvu i uobičajenom životu.

Prema hinduističkoj i budističkoj tradiciji, sveti OM je glas koji nas povezuje sa Univerzumom i zapravo se sastoji od tri glasa AOM. Kada izgovarate prvi glas (aaaaa), on počinje u grlu i vibracija se spušta se u grudi dok izgovarate drugi (ooooo) – stavite ruku na grudi da to osetite i proverite. Kada izgovrate treći glas (mmmmm), zvuk se penje i vibrira unutar lobanje – stavite dlan na teme da biste osetili vibraciju i proverili da li ispravno izgovarate OM. Ove vibracije izvode zvučnu „masažu“ grudne žlezde timusa, i hipofizu, koja se nalazi na bazi mozga, povezujući srce i um.

OM je osnovni slog različitih mantri i kada se ponavlja u grupi, čuje se brujanje koje se podiže i spušta, šireći snažnu vibraciju, koja ima učinak zvučne kupke, koju stvarate i izlažete joj se, istovremeno.

Pevanje mantri

Mantre su serija svetih zvučnih slogova, na sanskritu ili tibetanskom i imaju efekat dubokog isceljenja i energetskog čišćenja.

Najpoznatija budistička mantra je OM MANI PEDME HUM, koja se sastoji od šest slogova (OM-MA-NI-PED-ME-HUM), a svaki slog se obraća svetu postojanja. OM predstavlja bogove, MA polubogove, NI ljude, PED životinje, ME žedne duše, a HUM svet stanovnika donjeg sveta. Prema budistima, čitavo postojanje je podeljeno prema ovim svetovima – sva bića koja postoje deo su nekog od ovih svetova. Kada izgovarate ovu mantru, šaljete dobre vibracije, ljubav i mir u svih šest svetova, prihvatajući celinu postojanja i svoje mesto u njemu. Ovo je mantra univerzalnog dobročinstva, koja vas uzemljuje i harmonizuje.

Budina mantra isceljenja TEJATA OM BEKANDZE, BEKANDZE MAHA BEKANDZE BEKANDZE RANDZA SAMUDGATE SOHA – ova mantra se obično ponavlja, peva i recituje u ritualu lečenja. Na Internetu možete naći razne oblike pevanja i izgovaranja ove mantre, koje slušati, kao zvučnu kupku, i izgovarati zajedno sa glasovima koje čujete (koji zvuče neznatno drugačije nego što je mantra napisana).

Pročitajte i ovo: Aromaterapija – moćni saveznik savremenog čoveka

Zvučna terapija uz pevajuće činije

Kada zaronite u istraživanje svesnog načina života, možete se susresti sa lekovitim efektima pevajućih činija, koje imaju blagotvoran uticaj na čakre i blagotvorno dejstvo na mentalno i fizičko zdravlje. Postoji nekoliko vrsta pevajućih činija i sličnih predmeta koji se koriste za lekovite zvučne kupke, kao što su tibetanske ručno rađene pevajuće zdele.

Na Tibetu, zvuci i činije koriste se u svrhe lečenja od davnina – sve zvučne posude koje postoje, napravljene su u Nepalu. Obično se izrađuju od nekoliko metala, mašinski i ručno. Zdele vibriraju frekvencijom koja blagotvorno deluje na nervni sistem i čitav organizam, pružajući prijatan zvuk, nalik zvonu, koji se proizvodi drvenom palicom, kojom se lagano kucka po posudi, ili se samo blago prelazi preko njene ivice.

Istraživanja koja su ispitivala efekat zvučnih posuda na anksioznost i depresivna stanja, potvrđuju da one primetno ublažavaju stres i poboljšavaju raspoloženje. U 21. veku, nauka i duhovne prakse najzad počinju da se povezuju, sa tendencijom usvajanja holističkog pristupa shvatanju života i zdravlja, što je veoma ohrabrujuće.

Zvučna terapija koristi i kristalne pevajuće činije, koje se razlikuju od tibetanskih po karakteru i zvuku, a različiti praktičari alternativnih metoda isceljenja veruju da upotreba ovih činija deluje isceljujuće na um i telo, posebno kada se kombinuje sa mantrama i pevanjem.

Jedan od razloga za korišćenje kristalnih rezonantnih činija je i uverenje da se naša tela sastoje od kristalnih struktura, a pojedini alternativni zdravstveni profesionalci veruju da kristalne činije vibriraju na frekvencijama moždanih talasa, što pozitivno utiče na dublja stanja svesti.

Terapija zvukom gonga

Gong je jedan od najstarijih instrumenata – njegova istorija je duga preko šest hiljada godina i poreklom je iz Indonezije, ali je najrasprostranjeniji u Aziji. Najstariji primerci pronađeni su u Kini.

Dok je u Evropi zvono nosilac instrumentalne transcedencije, u Aziji ovu ulogu ima gong, koji se uglavnom koristio u drevnim ritualima, kao deo budističkih verskih tradicija. Međutim, gong je takođe bio uobičajen i kao orkestarski instrument koji se koristio u narodnoj muzici.

Gong meditacija je jedinstvena vrsta zvuka koja uključuje upotrebu terapeutskog zvuka gonga i njegove vibracije i ova praksa se ponekad naziva i gong-kupkom. Osim terapeutskog opuštajućeg uticaja, cilj gong meditacije je da praktičari iskuse sadašnji trenutak, sa punim svesnim prisustvom, bez prosuđivanja.

Dubina zvuka gonga zavisi od njegove veličine, a kao materijal za izradu gonga, koristi se bakar ili bronza, nikl, srebro ili legura bakra i kalaja.

Tokom zvučnih kupki, bilo da se radi o tibetanskim ili kristalnim činijama, ili gong meditaciji, učesnici leže na prostirci na podu, sa jastukom pod glavom, kako bi mogli da se opuste.

Zvučna terapija može biti svaki zvuk iz prirode u kome uživate – šum kiše ili vetra u krošnjama drveća, zvuk talasa, cvrkut ptica, zvuk tekuće vode – sve što čujete i upijate dok šetate šumom, ili sedite naslonjeni na neko stablo. Suština je u punjenju energijom i svesnom prisustvu, koji su od vitalnog značaja za vaše mentalno i fizičko zdravlje i predstavljaju praksu brige o sebi.

Pročitajte i ovo: Šta je sujok terapija i kako može doprineti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.