Recepti za savršen uskršnji ručak

Možda već imate tradicionalni uskršnji meni i svi se raduju omiljenim jelima koja se spremaju za praznike, ali ako volite da isprobavate recepte i želite da osvežite prazničnu trpezu i iznenadite ukućane nečim novim, imamo za vas predlog za predjelo, glavno jelo i desert, koje ćete možda želeti da isprobate.

Uskršnji meni – šarena jaja kao predjelo

Uskršnji meni svakako sadrži jaja – a pored farbanih, ovo jednostavno predjelo od obojenih kuvanih jaja dodaće poseban šarm vašoj trpezi. Možda ćete želeti da upotrebite jaja koja ste farbali – a možda vam neće biti suviše da obarite dodatnih 12 komada, za ovaj recept.

Sastojci:

12 jaja, pola šolje kremastog preliva za salatu, pola kašičice senfa, so i mleveni crni biber (po ukusu), ljuti sos, boja za hranu (crvena, plava, zelena).

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja prepolovite po dužini i izvadite žumanca, od kojih ćete napraviti fil. Mutite ih u činiji sa kremastim prelivom za salatu, senfom solju, biberom i ljutim sosom, dok smesa ne postane glatka.

Stavite crvenu, plavu i zelenu boju za hranu u tri različite činije – po jednu šolju vode i 4 kapi boje u svaku činiju. U svaku posudu stavite po 8 polovina belanaca, koja će upiti boju i postati ružičasta, svetloplava i zelenkasta. Ako vam se čini da je boja suviše bleda, dodajte još par kapi. Ocedite belanca na papirnom ubrusu.

Zatim ih poređajte na tanjir za serviranje i svaku polovinu obojenog belanca napunite filom. Šarena jaja se služe hladna.

Uskršnji meni – glazirana šunka

Kao glavno jelo za uskršnji meni predlažemo šunku sa glazurom od smeđeg šećera. Biće vam potrebno malo više vremena da je ispečete, ali za praznični ručak i fantastičan ukus, vredi se potruditi. Ovaj, u suštini jednostavan recept, zasniva se na klasičnoj kombinaciji dimljene šunke i smeđeg šećera, uz mirisnu mešavinu začina, koji pomažu da se formira sjajna, ukusna glazura. Najpre nabavite šunku koja sadrži kost i dovoljna je za osam, do deset porcija i može se kontrolisano seći na kriške. Ako vam nasečena šunka preostane, možete je zamrznuti i kasnije pretvoriti u gulaš, spremiti je sa testeninom, ili napraviti hladne sendviče sa senfom.

Sastojci:

Polovina šunke sa kostima (700 do 800 grama), tri četvrtine šolje smeđeg šećera, jedna trećina svežeg soka od pomorandže, četvrtina šolje meda, seme kima, seme komorača, so i mleveni biber.

Priprema:

Napravite glazuru, tako što ćete kuvati smeđi šećer pomešan sa sokom od pomorandže i medom i prstohvatom soli u maloj šerpi, na srednjoj jačini. Povremeno mešajte, dok se šećer ne rastvori i glazura ne postane gust sirup (oko 5 minuta).

U pleh za pečenje stavite rešetku, jer ona pomaže da se napravi željena kora, tako što šunku više izlaže toploti. Zagrejte rernu na 250 stepeni. Šunku osušite papirnim ubrusima i stavite na rešetku, isečenom stranom nadole.

Grubo izmrvite četiri kašičice kima i četiri kašičice komorača, pomešajte sa mlevenim biberom i utrljajte u šunku, celom površinom. Pecite pola sata. Sada je vreme za zalivanje glazurom, a ako se ona u međuvremenu stegla, ponovo je zagrejte. Izvadite šunku iz rerne i kašikom premažite polovinom glazure. Vratite šunku u rernu i pecite još jedan sat, a zatim je premažite ostatkom glazure. Pecite još malo, dok ne porumeni (još oko 30 minuta). Ukupno vam treba oko 3 sata, da bi se ceo komad šunke dobro ispekao i u najdebljim unutrašnjim delovima. Pre rezanja, pustite da se malo ohladi.

Pročitajte i ovo: Smernice za izbalansiranu ishranu tokom slava i praznika

Prilog – pečeni slatki krompir

Batat je dobar prilog uz glaziranu šunku, a može se pripremiti na bilo koji način – kuvan, pečen, kao pomfrit, ili pire. Jedan od najboljih načina da upotpunite uskršnji meni jeste pečeni slatki krompir, isečen na kockice.

Slatki krompir se peče nepokriven na visokoj temperaturi – sporo pečenje na niskoj temperaturi zadržava prirodne šećere u voću i povrću, a pošto batat već ima dovoljno slatkoće, bolje je peći ga na najvišoj temperaturi. Na ovaj način postaće hrskav spolja i dobiće lepu zlatnu boju, zadržavajući kremasto jezgro unutar kockica. Nemojte ga pokrivati folijom, da se ne bi upario i izgubio hrskavost. Možete peći i cele krompire, ali sečenje na kockice ubrzava vreme pečenja i daje više površine za ukusnu karamelizaciju. Pokušajte da batat isečete na jednake komade, kako bi se spremili istom brzinom. Barem dva puta tokom pečenja okrenite nasečene komade – oni će brzo porumeneti, tako da okretanjem pomažete da se ravnomerno zapeku.

Možete oljuštiti batat – ili ne, to je do vašeg ukusa. Ljuštenjem ćete izgubiti malo dodatnih hranljivih materija i vlakana, ali to je sve.

Začinite isečene komade po ukusu – kim, čili u prahu, kurkuma, kari u prahu – ovi začini se lepo slažu sa slatkoćom batata. Dodajte sveže začinsko bilje i ne zaboravite da posolite i pobiberite. Pecite kockice slatkog krompira na maslinovom ulju, oko pola sata.

Torta od šargarepe za kompletan uskršnji meni

Za kompletan uskršnji meni, napravite za desert tortu od šargarepe sa glazurom od krem sira. Sastojci nisu tako zahtevni i većinu sigurno imate u kuhinji. Možete koristiti belo ili bilo koje drugo brašno (oko 400 grama) malo sode bikarbone, so, cimet i ekstrat vanile, ulje neutralnog ukusa (oko pola šoljice), oko 300 grama šećera (beli ili smeđi, ili kombinaciju). Potrebne su vam tri šolje rendane šargarepe i 4 jaja, a orahe i suvo grožđe možete dodati ako ih volite.

Testo za tortu – umešajte suve sastojke u jednoj posudi, a vlažne u drugoj, mešajte ih pojedinačno, dok se dobro ne promešaju, a zatim vlažne sastojke sipajte u suve i mešajte ih dobro, dok se ne sjedine. Zatim ubacite rendanu šargarepu, orahe i suvo grožđe. Podelite testo na dva kalupa za torte premazana puterom i brašnom i pecite u prethodno ugrejanoj rerni, oko četrdeset minuta. Pre mazanja filom, pustite da se slojevi torte ohlade.

Napravite fil od krem sira, šećera u prahu i milerama i sipajte tri četvrtine na donji sloj torte – ostavite jedan deo za premazivanje gornjeg sloja i površine sa strane. Pre služenja, tortu od šargarepe ohladite u frižideru.

Pročitajte i ovo: 8 jednostavnih načina da dekorišete uskršnju trpezu

Naslovna fotografija: pexels.com/cottonwoodandco

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.